Po triukšmingos sezono pabaigos – tylus snaudulys. Vasarai beveik įpusėjus „Neptūno“ stovykloje tebetvyro naujienų vakuumas.

Kol „Žalgiris“ sprendė, ką daryti su komandos senbuviais, o „Lietuvos rytas“ gludino kito sezono dėlionės kampus su vyriausiuoju treneriu Tomu Pačėsu, šalies vicečempionai susilaikė nuo bet kokių ėjimų.

Birželio viduryje „Neptūnas“ pradžiugino savo gerbėjus paskelbęs apie dvejiems metams pratęstą sutartį su įžaidėju Mindaugu Girdžiūnu.

Bet žinia buvo pavėluota – iš tiesų parašai sudėti dar prieš lemiamą LKL atkrintamųjų varžybų stadiją, kurioje 27-erių 189 cm ūgio krepšininkas buvo vienas svarbiausių veikėjų.

„Mindaugas per praėjusį sezoną padarė didžiulę pažangą. Džiaugiuosi, kad klubo vadovybė sugebėjo jį išsaugoti, ir padarė tai nelaukdama sezono pabaigos. Manau, tai buvo labai protingas žingsnis. Ir pačiam Mindaugui žaisti atkrintamosiose varžybose psichologiškai buvo žymiai lengviau žinant, kad jo ateitis aiški“, – Krepšinis.lt kalbėjo D. Adomaitis.

M. Girdžiūnas – vienintelis „Neptūno“ atstovas, sulaukęs kvietimo į Lietuvos rinktinės stovyklą. Tokį susidomėjimą klaipėdiečių atakų organizatoriumi treneris Jonas Kazlauskas parodė pirmą kartą.

Per dvejas iki šiol sužaistas draugiškas rungtynes naujokas aikštėje praleisdavo vidutiniškai po 22 min. ir pelnydavo 12 taškų, atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo 4,5 kamuolio.

Ar M. Girdžiūnas skinasi kelią į galutinį rinktinės dvyliktuką, pasakytų tik J. Kazlauskas, bet jis neskuba daryti išvadų po pirmų repeticijų su žemesnio lygio varžovais.

Vienodai atviras ir klausimas, kas su M. Girdžiūnu kitą sezoną gins uostamiesčio klubo garbę.

Galiojančias sutartis taip pat turi Arvydas Šikšnius, Vytautas Šarakauskas, Laurynas Beliauskas, Martynas Mažeika, Simas Galdikas. Ir, žinoma, pats D. Adomaitis.

„Žinau, kad derybos su kai kuriais žaidėjais vyksta, bet viskas atsiremia į finansus. Prieš priimant sprendimus reikia sulaukti klubo valdybos posėdžio, kuriame turėtų paaiškėti kito sezono biudžetas“, – aiškino „Neptūno“ strategas.

Dainius Adomaitis

Praėjusiame sezone pats klubas nurodė išleidęs apie 1,5 mln. eurų. Manoma, kad klaipėdiečių LKL aplenkto „Lietuvos ryto“ piniginė buvo dvigubai storesnė. Bet manipuliacijos skaičiais šalies sporte – įprastos, o būti turtingam – nemadinga.

Štai T. Pačėsas praėjusią savaitę pareiškė turintis informacijos, kad „Neptūnas“ kitame sezone finansiškai bus stipresnis už „Lietuvos rytą“. O Vilniaus klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas tą pačią mintį buvo išreiškęs dar prieš metus.

Kaip šalies krepšinio lyderių ekonominių jėgų santykis atrodo žvelgiant iš Klaipėdos, kokius vasaros darbus planuoja vicečempionai ir kokios vienintelio klubo atstovo perspektyvos Lietuvos rinktinėje, Krepšinis.lt teiravosi D. Adomaičio.

– Jūsų nuomone, ką M. Girdžiūnas galėtų duoti rinktinei, ko jai iki šiol trūko?

– Su juo mes daug kalbėjome apie rinktinę, sakėme, kad viskas priklauso tik nuo jo paties, ir jokie išoriniai faktoriai negali atsistoti skersai kelio. Jis jau yra pakankamai patyręs, žaidęs ir Eurolygoje, ir Europos taurės turnyre, ir LKL finale. Ne tik žaidęs, bet ir atlikęs svarbų vaidmenį. Su aukščiausio lygio krepšiniu Mindaugas jau susidūrė ir tikrai nepasimetė. Manau, kad jis savo sugebėjimus gali duoti iš karto, ilgo perėjimo laikotarpio jam nebereikia. Anksčiau Manto Kalniečio dubleris buvo ieškomas suteikiant pretendentams tam tikrą avansą. Mindaugui to nelabai bereikia, psichologiškai jis pasiruošęs labai gerai, yra tikras profesionalas ir gali solidžiai rungtyniauti iškart.

– Kaip pasikeitė M. Girdžiūno vertė krepšinio rinkoje per pastarąjį pusmetį?

– Aš – ne klubo prezidentas ar sporto direktorius, todėl man sunku vertinti. Tiesiog linkėčiau, kad kitą sezoną jis sužaistų dar geriau ir tada galėtų pakelti sparnus į aukščiausią lygį. Pats jis labai gerai žino, kad yra pajėgus tai padaryti.

Mindaugas Girdžiūnas

– Kada galėtų pasipilti naujienos apie „Neptūno“ komplektacijos rezultatus?

– Visų pirma, reikia sužinoti konkretų savo komandos biudžetą. Faktas, kad pirmajame vasaros turgaus raunde mes nedalyvaujame, nes nesame pajėgūs konkuruoti su ispanų, prancūzų ar, tuo labiau, turkų klubais. Turbūt praleisime ir antro raundo pradžią. Bet esame numatę kandidatų – žaidėjų, kuriuos stebime. Tai gali būti iki galo neatsiskleidę talentai, žmonės, kuriems karjeras sujaukė, pavyzdžiui, traumos. Pradėsime komplektuoti sudėtį nuo lietuvių, vėliau dairysimės užsieniečių. Surinkti vien tik lietuvišką sudėtį mums nerealu, nes biudžeto dydžiu gerokai atsiliekame tiek nuo „Žalgirio“, tiek nuo „Lietuvos ryto“, ir kitą sezoną tas balansas tikrai nepasikeis.

– T. Pačėsas sako kitaip: anot jo, „Neptūnas“ kitą sezoną bus turtingesnė komanda nei „Lietuvos rytas“.

– O kaip jums atrodo? (juokiasi – Krepšinis.lt) Pasakyti – viena, pagrįsti – kita. Aš žinau rinką, žinau žaidėjų kainas. Trys „Lietuvos ryto“ krepšininkai kainuoja tiek, koks yra visas „Neptūno“ biudžetas.

Tomas Pačėsas

– Ar klubo vadovų deklaruojamas siekis burti klaipėdietišką komandą netampa inkaru „Neptūnui“ išplaukus į platesnius vandenis?

– Mes pirmiausia dairomės į jaunus žaidėjus iš šio regiono, galvojame apie ilgalaikes sutartis. Dabar sprendžiasi klausimas dėl dublerių komandos, kurioje galėtų tobulėti jaunimas. Visi to nori, bet tai nemažai kainuoja, todėl įvairios derybos tęsiasi.

– Kalbant apie jau užsigrūdinusius profesionalus iš Klaipėdos, laisvaisiais agentais sezonui pasibaigus tapo Arnas Butkevičius ir Donatas Zavackas, o Marius Runkauskas neseniai išsiskyrė su „Lietuvos rytu“. Ar šie krepšininkai domina „Neptūną“?

– Jūsų išvardinti žaidėjai yra kandidatų sąraše, bet jis – labai platus. Kai tik sužinojome apie M. Runkauską, automatiškai įtraukėme į sąrašą ir jį. Aišku, yra ir žaidėjų, kurių galime labai norėti, bet apie juos neišeina net pasvajoti – per brangu. Pavyzdžiui, Deividas Gailius – kiekvienas treneris norėtų turėti jį savo komandoje, ypač Klaipėdos.

– Praėjusį sezoną „Neptūne“ užbaigė penki legionieriai. Ar toks modelis pasiteisino, ir jo bus laikomasi toliau?

– Mes tokios situacijos neplanavome. Atsitiko taip, kad Gilvydas Biruta išreiškė norą išvykti, nes Graikijos komanda („Lavrio“ – Krepšinis.lt) jam pažadėjo daugiau žaidimo laiko. Man buvo gaila, nes iš jo nemažai tikėjomės, raginome būti kantriam ir laukti savo progos. Apmaudu, nes vėliau proga tikrai atsirado: D. Zavacko trauma būtų atvėrusi G. Birutai kelią.

S. Galdikas taip pat pareiškė norą išeiti. Labai netinkamu momentu, kai buvo sunku. Paskui nuomonė pasikeitė, bet aš pasakiau: komanda – ne čiuožykla, čiuožinėti pirmyn ir atgal neišeis.

– Kitą sezoną „Neptūnas“ debiutuos naujame FIBA Čempionų lygos turnyre, nors šiemet rungtyniavote Europos taurės varžybose. Vertinant pagal komandų lygį, tai – žingsnis atgal?

– Nemanau. Vis dėlto turnyras irgi bus pajėgus. Taip, kai dėl sumažinto dalyvių skaičiaus dalis Eurolygos ekipų buvo perkelta į Europos taurės varžybas, pastarosios atrodo galingai. Bet tokia jau susiklostė politinė situacija. Manau, priėmėme sprendimą, kuris yra mums geriausias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)