Į Lietuvą sugrįžęs J. Valančiūnas liepos pradžioje turėtų prisijungti prie Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms besirengiančios nacionalinės rinktinės, o už Atlanto jau pradėta kalbėti apie tai, kokį vaidmenį lietuvis atliks kito sezono Toronto „Raptors“ komandoje.

„J. Valančiūnas visuomet buvo geras žaidėjas. Jis tobulėjo per visus tris pirmuosius savo sezonus NBA lygoje. Ir nors atkovotų kamuolių ir blokuotų metimų skaičius augo lėtai, o treneris Dwane‘as Casey juo nepasitikėjo ketvirtųjų kėlinių pabaigose, lietuvį įsigijusi „Raptors“ komanda gavo pavojingą ir papildomą ginklą.

Visgi 2015-2016 m. sezone J. Valančiūnas pradėjo rodyti ženklus, kodėl Torontas jį naujokų biržoje pasirinko tokiu aukštu – 5-uoju šaukimu. Paaiškėjo, kodėl klubas tiek ilgai (dalies fanų nusivylimui) buvo toks kantrus, kodėl laukė sprogimo. J. Valančiūnas visiems pademonstravo, kad turi šansą tapti ryškia NBA žvaigžde“, – rašo D. Grantas.

O statistika išties įspūdinga.

„Visuomet atrodė, kad JV yra tik iš dalies apdovanotas puolimo gebėjimais, tačiau šiemet jis įtikino visus. Su 56,5 proc. taiklumu iš žaidimo jis visoje NBA užėmė 11-ą vietą, o apskritai krepšį atakavo (kartu su baudų metimais) net 61 proc., o tai – net 10 vieta lygoje.

Tuo metu J. Valančiūno „Win Share“ rodiklis, kuris nustato žaidėjo indėlį į pergales, yra 0,211 – tai 11 vieta visoje NBA arba dviem pozicijomis aukščiau nei „Raptors“ žvaigžde laikomo Kyle'o Lowry rezultatas“, – pažymi Raptorshq.com.

Apskritai šį sezoną J. Valančiūnas gerino beveik visus savo statistinius rodiklius. Vidutiniškai per mačą rinko po 12,8 taško, atkovojo 9,1 kamuolio ir blokavo po 1,3 metimo.

„Retkarčiais jis būdavo užgožiamas iššaunančio Bismacko Biyombo, tačiau vertinant bendrą kontekstą J. Valančiūnas buvo daug geresnis žaidėjas“, – konstatuoja D. Grantas.

Raptorshq.com išskiria ir dar vieną itin pagerėjusį J. Valančiūno statistikos rodiklį.

Lietuvio atkovotų kamuolių puolime vidurkis išaugo iki 3,1 per mačą, o tai –10-as geriausias rezultatas NBA lygoje, nors ant parketo lietuvis praleisdavo sąlyginai nedaug laiko – 25,9 min. (antras blogiausias rezultatas iš geriausiųjų dešimtuko). Jeigu ši statistika būtų analizuojama 100 komandos atakų kontekste, JV visoje lygoje būtų 11-as, tačiau čia verta išskirti keletą specifinių aplinkybių.

„Tokie vaikinai kaip Andre Drummondas, Robinas Lopezas ar Kennethas Fariedas tikrai turėtų išlikti aukštumoje, tačiau, išskyrus daug minučių gaunančius DeAndre Jordaną ir Dwightą Howardą, dešimtuke daugiau mes matome tik retkarčiais svarbesnes roles gaunančius Bobaną Marjanovičių, Thomasą Robinsoną ar Edą Davisą. Joną vis dar galima sieti su abiem grupėmis, tačiau jeigu jis gaus daugiau minučių, gali tapti dominuojančia jėga po lenta“, – prognozuoja kanadietis.

Jonas Valančiūnas – Kanados internautų herojus (forums.realgm.com vartotojo nuotr.)

Geriausios sezono rungtynės

D. Granto nuomone, galima išskirti keletą rungtynių. Tarp jų ir sezono atidarymo mačas su Indianos „Pacers“, kuriame J. Valančiūnas pelnė 21 tašką, atkovojo 15 kamuolių ir realizavo 8 iš 11 metimų iš žaidimo. Galima kalbėti ir apie mačą su Memfio „Grizzlies“, kurio metu J. Valančiūnas pelnė 11 taškų, atkovojo 14 kamuolių ir blokavo net 7 metimus. Tačiau geriausiai JV augimą atspindi šis vaizdo įrašas:

Blogiausios sezono rungtynės

„Kodėl mes kalbame apie blogiausias rungtynes? Galbūt tai tinka šiam formatui. Gal ir būta kluptelėjimų, tačiau blogiausiomis rungtynėmis reikėtų laikyti traumomis paženklintus mačus.
Kobe Bryantas per susitikimą su Los Andželo „Lakers“ lietuviui sulaužė pirštą, o asmeniškai sėkmingai prasidėjusiame, bet nesėkmingai pasibaigusiame konferencijos pusfinalio mače su Majamio „Heat“ Jonas skaudžiai pasisuko čiurną. Visa kita buvo puiki preliudija prieš šlovingą ateities žygį“, – pažymo D. Grantas.


Rolė kitame sezone


J. Valančiūno galimybės kitame sezone tapti dar svarbesniu „Raptors“ žaidėju – milžiniškos. D. Casey ir komandos direktorius Masai Ujiri viešai apie svarbesnį vaidmenį kalbėjo dar prieš šio sezono atkrintamąsias varžybas, ir savo žodį tęsėjo – J. Valančiūno vaidmuo jau buvo kitas.

D. Casey žada, kad ateityje ras būtų, kaip išnaudoti J. Valančiūną aikštėje žaidžiant prieš žemesnės sudėties varžovų penketus, kaip užtikrinti, kad lietuvis gautų kamuolį kiekviena proga, kai atsiduria patogioje pozicijoje. Taip pat minėjo, kad J. Valančiūnas per kelis artimiausius sezonus savo arsenalą gali išplėsti ir tritritaškiais metimais, kas iš tiesų skamba labai įdomiai.

Pats J. Valančiūnas toliau privalo drąsiai atakuoti iš vidutinio nuotolio ir tobulinti savo perdavimų įgūdžius – atmesti kamuolį iš baudos aikštelės, kuomet varžovai dvigubina gynybą.

„Kadangi komanda greičiausiai atsisveikins su B. Biyombo, J. Valančiūno minučių skaičius aikštėje turėtų gerokai išaugti. Aukščiausias Jono karjeros vidurkis buvo 28,2 min. antrajame sezone, tačiau pastaruosius dvejus metus jis vidutiniškai žaisdavo po 26 min. Ar mes kalbame apie 30 minučių per rungtynes? Daugiau? Ar mes tiesiog kalbame apie JV išnaudojimą aikštėje, kai jis tam pasirengęs? Tai bus tęstinis procesas, kurio rezultatus turėtume matyti jau ateinančiame sezone. Ir jie turėtų būti labai įdomūs“, – viliasi D. Grantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)