LKL valdybos posėdyje balsų dauguma buvo nespręsta pritarti „Lietuvos ryto“ inicijuotam projektui. Tiesa, su pasiūlymu nesutiko Kauno „Žalgiris“ ir Utenos „Juventus“, o Kėdainių „Nevėžis“ susilaikė.

„Komandoms, kurios balsuoja prieš Lietuvos teisėjus turėtų būti gėda“, – LKL klubų sprendimą tuomet komentavo Kauno ekipos vairininkas Šarūnas Jasikevičius.

Bet žalgiriečių poziciją palaikė LKF, kurios valdybos posėdyje buvo nuspręsta šalies pirmenybių kovose remtis tik teisėjais iš Lietuvos.

Klaipėdos „Neptūnas“ dramatiškoje serijoje 3-2 parklupdė „Lietuvos rytą“ ir antrą kartą klubo istorijoje iškopė į finalą, o A. Sabonis įsitikinęs – tai lėmė ne atsitiktinumas.

„Kaip yra pasakęs (Rimas) Kurtinaitis: čia ne seksas – abiem gerai nebus. Kažkas turėjo pralaimėti“, – juokaudamas apie netikėtai pasibaigusį pusfinalį atsiliepė LKF prezidentas.

– Ar nustebino pusfinalis, kuriame „Neptūnas“ pranoko „Lietuvos rytą“?, – žurnalistai paklausė A. Sabonio.

– Sunkoka buvo patikėti, kad praradus psichologinę pusiausvyrą, kai pirmavo 2:0, o po to buvo 2:2, Vilniuje bus įmanoma laimėti. Bet pasirodo, kad įmanoma – tai dar kartą įrodo, kad kamuolys yra apvalus ir reikia kautis – tą „Neptūnas“ ir įrodė.

– O ar tai jau įrodo, kad Klaipėda tampa lygi Vilniui ir Kaunui?

– Klaipėda – potencialus miestas, tačiau ne tik vadyba, bet ir finansai daug ką reiškia. Tokie rezultatai jiems turėtų padėti surasti rėmėjų, o patiems rėmėjams apsispręsti, kad tai yra tikrai geras projektas. Miestui tai yra reikalinga, nes tą parodo ir sirgalių lankomumas – ar Lietuvos čempionate, ar Europos taurėje jie žaistų, visuomet salė praktiškai pilna. Galima tik pasidžiaugti ir palinkėti sėkmės.

Tomas Pačėsas

– LKL nuo pusfinalio etapo norėjo kviestis teisėjus iš užsienio, bet LKF tokiam sprendimui nepritarė. Kodėl?

– Todėl, kad čia yra nesąmonė. Mes – krepšinio šalis, turime savo teisėjus. Pasižiūrėkite į NBA ar kitur – normalu, kad kažkur klysta, kitaip nebus. Jeigu būtumėm sutikę, tai savus teisėjus būtumėm nužeminę FIBA lygyje dar žemiau, o juk FIBA kategorija leidžia teisėjauti tarptautinėse varžybose. Mes kaip tik su vadovais stengiamės kalbėti, kokią sistemą sukurti, kad teisėjus nuo mažumų tobulinti. Čia ne dienų klausimas.

Bet ta problema yra visur, patikėkite. Buvome Paryžiuje ir žiūrėjome rungtynes, tai po jų sakau Mindaugui (Špokui): mūsų teisėjai – tai dar pasaka (juokiasi). Visur būna tų klaidų. Bet reikia sukurti kažkokią teisėjų parengimo sistemą, įtraukiant ir mokyklas – tą problemą reikėtų per keletą metų išspręsti, kadangi šiuo metu nėra tiek daug aukšto lygo arbitrų, kai anksčiau turėjome 2-3.

Tik keliose kitose šalyse buvo priimti sprendimai pasikviesti teisėjus iš užsienio, bet, kalbant atvirai, niekas ten nepasiteisino, kadangi po metų-dviejų turėjo grįžti prie savų. Žalą saviems galima padaryti labai greitai, bet pabūkime nors kartą lietuviais – palaikykime vieni kitus.

– Visi LKL finale laukė „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos, bet jame žais „Neptūnas“. Ar dėl to finalo serija praras savo žavesį?

– Reikėtų atsisukti ir pasižiūrėti, kaip buvo prieš dvejus metus. Bet dabar „Neptūnas“ jau visai kitas – jeigu laimėjo, tai reiškia jie yra stipresni. Juk buvo 5, ne 1 ar 2 rungtynės – negalėjo būti jokių atsitiktinumų. Buvo rimta dviejų gerų komandų kova. Kaip yra pasakęs (Rimas) Kurtinaitis: čia ne seksas – abiem gerai nebus (juokiasi). Kažkas turėjo pralaimėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)