2005-aisiais Eurolygos finalo ketvertas buvo surengtas Maskvoje, o jo favorite neabejotinai laikyta aikštės šeimininkė CSKA komanda. Tačiau triumfuoti savų sirgalių akivaizdoje rusams nebuvo lemta, o kelią į šlovę pusfinalyje jiems pastojo ne kas kitas, o A. Macijauskas ir jo vedama baskų ekipa.

23 Maco taškai pusfinalio rungtynėse ir 29 naudingumo balai Rusijos krepšinio fanus ir CSKA trenerių štabą vertė griebtis už galvos. Tąsyk lietuvis aikštėje išdarinėjo ką norėjo – pataikė 5 dvitaškius iš 7, 2 tritaškius iš 7, visas 7 baudas, išprovokavo 8 varžovų pražangas ir aikštelę paliko aukštai iškelta galva. Tuomet „Tau Ceramica“ dar besivadinusi Vitorijos komanda pusfinalyje varžovus įveikė 85:78 (mačui teisėjavo Romualdas Brazauskas), o rungtynių didvyris Macas pataikė vienus iš svarbiausių lemiamus metimus.
Mes buvome labai pikti, nes visi kalbėjo, kad CSKA žais finale.
Arvydas Macijauskas
Tuomet 25-erių Macas buvo pačiame savo jėgų žydėjime. Jis negailestingai bausdavo varžovus tritaškiais, drąsiai verždavosi po krepšiu, nebijojo kontakto, provokuodavo pražangas ir praktiškai neklysdavo stojęs prie baudų metimo linijos.

„Mes buvome labai pikti, nes visi kalbėjo, kad CSKA žais finale. Šiandien mes pademonstravome tokį krepšinį, kokio varžovai iš mūsų nelaukė – į finalą žengsime nusiteikę lygiai taip pat“, – po mačo pareiškė Macas.

Visgi finale Macą ir visą baskų kolektyvą nuskriaudė Š. Jasikevičius ir jo vedama Tel Avivo „Maccabi“ komanda.

„Dešimt minučių amžinybės“, – taip paskutinį finalo ketvirtį prisimena baskų žurnalistas Marcosas Lopezas Aragonas, o šie žodžiai puikiai apibūdina tai, kas ištiko Macą ir „Tau Ceramica“ ekipą finale, kurio liudininku taip pat buvo teisėjo darbą atlikęs R. Brazauskas.

Sužaidus 3 kėlinius baskai atsiliko vos 3 taškais (62:65), tačiau tuomet jų puolimo mašina tarsi sustojo. „Būtent tada mes ir užstrigome. Prametėme šešis tritaškius iš eilės, krepšys užsirišo ir Macui, o Š. Jasikevičius su „Maccabi“ nušlavė Vitorijos komandą ir triumfuodamas iškėlė taurę virš galvos“, – liūdną Vitorijos klubui momentą prisimena M. L. Aragonas.
Jaučiamės blogai, apmaudžiai, tačiau jaučiamės padarę kai ką didingo – mes sugriovėme išankstinę opiniją apie suplanuotą CSKA ir „Maccabi“ finalą.
Arvydas Macijauskas
Paskutinį ketvirtį „Tau Ceramica“ varžovams pralaimėjo 16:25, o rungtynes – 78:90. Š. Jasikevičius tame mače pelnė 22 taškus (4/8 dvitaškiai, 3/4 tritaškiai, 5/5 baudos) ir surinko 26 naudingumo balus. Tuo metu A. Macijauskas įmetė 13 taškų (1/2 dvitaškiai, 0/3 tritaškiai, 11/13 baudų), išprovokavo net 9 varžovų pražangas ir savo kraityje turėjo 13 naudingumo balų.

„Ką tu gali pasakyti po tokio finišo? Mes pralaimėjome finalo ketvertą puikiai komandai. Jaučiamės blogai, apmaudžiai, tačiau jaučiamės padarę kai ką didingo – mes sugriovėme išankstinę opiniją apie suplanuotą CSKA ir „Maccabi“ finalą ir manau, kad tokiu būdu padarėme didelį darbą“, – po mačo rankomis skėstelėjo ir Š. Jasikevičių pasveikinti buvo priverstas Macas.

„Leiskite man pasisakyti: „Maccabi“ yra labai ir labai gera komanda! Varžovai žaidė įspūdingą krepšinį, tačiau šiandien ant pjedestalo lipame mes. Mes nuveikėme puikų darbą ir nusipelnėme būti geriausi, ačiū už viską treneriui Pini Gershonui“, – kalbėjo finalo ketverto MVP išrinktas Šaras.

Tai buvo vienintelis kartas, kai Vitorijos kolektyvas prasibrovė iki pat finalo, nors finalo ketverto varžybose dalyvavo tris sykius (paskutinį – 2008 metais).

„Macas ir tai, ką jis paliko Vitorijoje – legenda. Tai žmogus, kuriam pritrūko visiškai nedaug iki Europos krepšinio istorijos perrašymo“, – karjerą dėl traumų baigusį lietuvį iki šiol prisimena baskai.

Vitorijos ekipoje A. Macijauskas žaidė du sezonus (2003-2005), tačiau vėliau jo žvaigždė ėmė leistis. Nesėkmingas persikėlimas į NBA, traumos ir ginčai su Pirėjo „Olympiakos“ klubu lėmė, kad karjerą Macas baigė labai anksti, o jos piką jis ir buvo pasiekęs būtent Vitorijos kolektyve.

„Maci, Maci, Maci“ Vitorijoje šauktas lietuvis 2003-2004 m. sezone Eurolygoje vidutiniškai rinko po 19,4 taško, o 2004-2005 m. pirmenybėse – po 17,9 taško.

A. Macijauskas Vitorijoje:

Tuo metu jo „skriaudiko“ Š. Jasikevičiaus karjera krepšinyje susiklostė visiškai kitaip. Šaras Eurolygoje triumfavo net 4 kartus, susišlavė krūvą kitų įvairiausių apdovanojimų ir apskritai yra vienas iš tituluočiausių krepšininkų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Kartu su A. Macijausku legendinėje, 2005-ųjų „Tau Ceramica“ komandoje žaidė tokie ateityje pasaulinio lygio žvaigždėmis tapę krepšininkai kaip Luisas Scola, Jose Manuelis Calderonas, Tiago Splitteris, čia žaidė jau tuomet šilto ir šalto matęs Pablo Prigioni ir prie karjeros saulėlydžio artėjantis Kornelis Davidas. Ekipą treniravo Duško Ivanovičius.

Finalo ketverto mačai Maskvoje, kuriuose žaidė A. Macijauskas:

Baskų atgimimas

Šį savaitgalį Vitorija tikisi naujo stebuklo. Berlyne baskai ir vėl bus laikomi akivaizdžiais finalo ketverto autsaideriais, tačiau sensacijų finalo ketvertuose tikrai netrūksta. Pusfinalyje penktadienį „Laboral Kutxa“ susirems su Stambulo „Fenerbahce Ulker“, o kitoje pusfinalio poroje jėgas išmėgins CSKA ir Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ klubai.

Verta pažymėti, kad prieš TOP-16 etapą Vitorijos klubas buvo laikomas vienu iš autsaiderių, tačiau F grupėje sugebėjo pralenkti eilę turtingesnių klubų, tarp kurių buvo ir „Barcelona“, ir Maskvos srities „Chimki“, ir Madrido „Real“, ir Pirėjo „Olympiakos“. Taip pat už baskų nugarų liko „Žalgiris“ su Bambergo „Brose Baskets“.

Vitorijos klubo biudžetas – pats mažiausiais iš visų finalo ketverto dalyvių. Skelbiama, kad jis siekia 8,5 mln. eurų. Tuo metu CSKA biudžetas šį sezoną yra 37 mln. eurų. Portalo eurohoops.net duomenimis, antras pagal biudžetą iš finalininkų yra „Fenerbahce“ (25 mln.), trečias – „Lokomotiv-Kuban“ (14,8 mln.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)