„Kito kelio nebuvo. Norėjosi visą tą dalyką padaryti demokratiškiau, bet, deja, FIBA laukti negalėjo, todėl turėjome imtis tokio veiksmo. Buvo derinta su advokatų teisine kontora ir teko surengti staigų balsavimą.

Man kažkiek keistai atrodo susidariusi nuomonė, kad federacija džiaugiasi tokiu sprendimu. Nelengva taip daryti, bet buvome priremti prie sienos, nes pakibo klausimas dėl olimpinių žaidynių. Nežinau, ką galėtų padaryti kiti, atsidūrę tokioje padėtyje?“, – retoriniu klausimu situaciją bandė aiškinti A. Sabonis.

Trečiadienį LKF vykdomasis komitetas beprecedente skubos tvarka – balsuodamas elektroniniu paštu – nusprendė suspenduoti Europos taurės turnyrą pasirinkusių klubų narystę federacijoje.

Šiuo atveju nukentėjo tik viena komanda – Vilniaus „Lietuvos rytas“, taip netekusi teisės varžytis kito sezono Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Trejų metų sutartį su ULEB dėl dalyvavimo Europos taurės turnyre pasirašęs Gedvydas Vainauskas po tokio federacijos sprendimo savo pozicijos nekeitė.

„Pasirinkome turnyrą ir jame žaisime. Mes – ne kekšė. Tikrai nekeisime savo sprendimo: jį priėmėme ir jo laikysimės. Tikrai nebus taip, kad kažkas už mus nuspręs, ką ir kaip mums daryti. Tegul jie sprendžia savo problemas, o mes spręsime savas“, – Krepšinis.lt susidariusią situaciją komentavo „Lietuvos ryto“ prezidentas.

Taip skubėti LKF vadovus privertė iš „FIBA Europe“ gautas laiškas, kuriuo reikalaujama imtis rimtų priemonių prieš „nepaklusnius“ klubus. Kitu atveju – kentės nacionalinės rinktinės.

„Iš pradžių netikėjome, bet teko patikėti. Viskas įvyko labai greitai. Esame FIBA nariai, todėl turime vykdyti tai, kas nuspręsta“, – nusivylimo neslėpė pats A. Sabonis.

„Yra olimpinės žaidynės, kuriose norisi dalyvauti. Kai šis koziris buvo išmestas, supratome, kad jeigu sankcijos įsigaliotų, tai iki rudens nebūtų panaikintos“, – pridėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Visgi paklaustas, ar tokio FIBA elgesio nelaiko šantažu, A. Sabonis nuo tikslaus atsakymo išsisuko.

Lietuva, kaip ir kitos didžiosios Europos krepšinio valstybės (Rusija, Graikija, Ispanija ar Serbija) pabijojo netekti galimybės dalyvauti vasarą laukiančiose olimpinėse žaidynėse ar jų atrankos varžybose, todėl pakluso FIBA nurodymams.

Pasiteiravus, kodėl didžiausios Europos krepšinio federacijos greitai pakeitė savo nuomonę, A. Sabonis tvirtino to nežinantis.

„Nežinau, jų reikia ir klausti. Va Andrejus Kirilenka buvo energingas, lėkė, skrido į susitikimą ir visi matome, kuo viskas baigėsi“, – pavyzdį pateikė jis.

„Ne, tokių nebuvo“, – paklaustas, ar nebuvo kalbėtasi su kitų šalių federacijų atstovais, atsakė legendinis Lietuvos krepšininkas, teigęs, kad nesiruošia stoti FIBA skersai kelio, nes nenori likti vienas karys lauke.

Man kažkiek keistai atrodo susidariusi nuomonė, kad federacija džiaugiasi tokiu sprendimu. Nelengva taip daryti, bet buvome priremti prie sienos, nes pakibo klausimas dėl olimpinių žaidynių.
Arvydas Sabonis
„Lietuva FIBA priklauso nuo 1936 metų. Visus įstatymus ruošia jie. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) taip pat pripažįsta FIBA, todėl nenorime, kad kažkur nutrūktų grandinė. Ėmėmės tokių priemonių, nes norėjome maksimaliai apsaugoti rinktinę. O ką jūs galite kito pasiūlyti? Mums išstoti iš FIBA?“, – Sabą papildė M. Špokas.

Galutinė situacija dėl galimo rinktinių suspendavimo turėtų paaiškėti šeštadienį, kai FIBA organizacija sušauks savo asamblėją.

„Niekas čia dar nesibaigė. Turime palaukti šeštadienio ir bus matyti, ar mes liekame dalyvių sąraše, ar bus kokios nors sankcijos. Šimtu procentu bus aišku tik tada“, – ne itin noriai kalbėjo A. Sabonis.

Vis tik G. Vainauskas pasiūlė palaukti gegužės 1 dienos, kuomet visuomenė supras jo poziciją neperbėgti į FIBA pusę. Nors pats sostinės ekipos vadovas neatskleidė, kas įvyks tą dieną, tačiau akivaizdu, kad tuomet savo atsaką paviešinti turėtų Eurolyga, nes balandžio 29-ąją Londone rengiamas jos akcininkų susirinkimas.

Nors šiuo metu per šalių federacijas prie sienos yra spaudžiami tik Europos taurės turnyre norintys žaisti klubai, bet 2017-ųjų vasarą toks pats likimas gali laukti ir Eurolygos komandų.

FIBA nepripažino 10 metų sutarčių, kurias su Eurolyga pasirašė 11 klubų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“. FIBA yra pripažinusi tik trejų metų sutartis, kurias komandos su Eurolyga pasirašė prieš porą metų. Jos baigs galioti 2017 metų birželį.

Kuomet sutartys nustos galioti, tikimasi, kad FIBA prašys tuos 11 elitinių Europos klubų prisijungti prie naujai organizuojamo Čempionų lygos turnyro ir nuošalyje palikti Eurolygą.

„Gal nereikia taip bėgti į priekį. Bet jeigu prieisime prie tokios pat situacijos, darysime tą patį“, – pažymėjo A. Sabonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (833)