19-metis gali būti pasirinktas 2016 metų birželio mėnesį vyksiančioje NBA naujokų biržoje. Tikėtina, kad 2 metrų 11 centimetrų ūgio D. Sabonis turėtų būti pasirinktas pirmajame rate, nors kiekvienais metais pasitaiko ir netikėtumų. Taigi kokie iššūkiai karjeros kelyje laukia kitą mėnesį 20-metį švęsiančio krepšininko?

Gonzagos „Bulldogs“ komandoje jaunajai žvaigždei žaisti sekėsi puikiai: šį sezoną jo pelnomų taškų vidurkis – 17,6, atkovotų kamuolių vidurkis – 11,8, taiklumas siekia 61,1 proc., o baudų metimai – 77 proc.

Nors jam yra dar kur tobulėti, D. Sabonis jau dabar žavi savo išmone. Jaunas krepšininkas moka lietuvių, ispanų ir anglų kalbas. Taip pat nebus praleistas faktas, kad jis jau žaidė Eurolygoje – „Unicaja“ gretose.

Buvo abejojančių, ar jis teisingai elgiasi persikeldamas iš Eurolygos į JAV prieš porą metų. „Unicaja“ treneris Joanas Plaza tada palaikė D. Sabonį, nors ir buvo sutrikęs dėl tokio jo sprendimo. „Bulldogs“ komandos treneris Markas Few taip pat negaili D. Saboniui pagyrų. „Domantas – įspūdinga asmenybė ir žaidėjas, turintis nepasotinamą troškimą tobulėti“, – yra pasakęs M. Few.

D. Saboniui patiko pastarieji dveji metai Gonzagoje. Kartais išvykimas iš Europos dėl JAV suveikia, bet ne visada. Čekas Jiri Zidekas puikiai išnaudojo ketverius metus Los Andželo universitete Kalifornijoje, o po to tęsė karjerą profesionalų lygoje. Pirmame rate jį pasirinko Šarlotės „Hornets“ klubas, o po kelerių metų karjerą jis baigė Europoje.

Nemažai kitų krepšininkų iš Lietuvos (Artūras Karnišovas, Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila, Linas Kleiza ir Martynas Pocius) turi panašios patirties studentų lygoje. Tiesa, ne visiems jiems sekėsi vienodai gerai.

A. Karnišovas per ketverius metus, praleistus P. J. Carlesimo treniruotame „Seton Hall“ universitete, jis pasiekė puikių rezultatų. Į JAV jis atvyko nemokėdamas anglų kalbos, tačiau ją išmoko ir tapo puikiu krepšininku. Po poros metų A. Karnišovas per rungtynes pelnydavo vidutiniškai 15 taškų ir padėjo savo tėvynei laimėti bronzos medalį Atėnuose vykusiose olimpinėse žaidynėse.

D. Songaila, dar būdamas „Wake Forest“ žaidėju, stojo ginti Lietuvos garbės 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadoje. Aršumu jis nė kiek nenusileido JAV krepšininkams. D. Songaila NBA lygoje žaidė ilgą laiką.

D. Sabonis norėjo studentų lygos patirties ir ją gavo. Visi stebėję NCAA lygos finalinę kovą, kai paskutinę rungtynių sekundę buvo pataikytas itin svarbus tritaškis, nulėmęs rungtynių nugalėtoją, supranta šią patirtį. Rungtynes Hjustone stebėjo 74 340 žiūrovų. Nesudėtinga suvokti, kodėl D. Sabonis norėjo ten žaisti.

Daugeliui šiuo metu rūpi, ar išvysime jaunąjį D. Sabonį šią vasarą Brazilijoje. Lietuvos rinktinės sudėtyje jis žaidė 2015 m. Europos čempionate Rygoje, vėliau – Lilyje ir padėjo savo komandai patekti į Rio de Žaneire vyksiančias olimpines žaidynes.

Nepaisant daugybės rūpesčių, susijusių su perėjimu į profesionalų lygą, pradedant sutarčių pasirašymu ir baigiant dalyvavimu vasaros stovykloje, spėjama, kad D. Sabonis vis dėlto gins Lietuvos garbę olimpiadoje Jono Kazlausko vadovaujamos Lietuvos krepšinio rinktinės sudėtyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)