Lygiai prieš 21 metus, tą įsimintiną dieną Madrido „Real“ vidurio puolėjas A. Sabonis buvo tarsi liūtas ėriukų apsuptyje. Per rungtynes su „Coren“ Sabas surinko net 66 naudingumo balus, o tai yra iki šiol nepagerintas Ispanijos čempionato rekordas. Be keitimų žaidęs legendinis Lietuvos krepšininkas pelnė 32 taškus (10/15 dvitaškiai, 2/2 tritaškiai, 6/6 baudų), atkovojo net 27 kamuolius (24 iš jų puolime, pakartodamas sau taip pat priklausantį rekordą), atliko 3 rezultatyvius perdavimus, blokavo 5 metimus ir perėmė 5 kamuolius.

„Tai – sunkiai suvokiami skaičiai šiuolaikiniame krepšinyje, netgi didingesni, negu milžiniškas paties lietuvio kūnas“, – rašo ispanų žurnalistas Juanas Antonio Casanova.

„Kai Sabonis fiziškai jausdavosi puikiai, jo sustabdyti negalėjo niekas – jis buvo geriausias“, – tvirtina ir tuometinis jo treneris Željko Obradovičius.

Kaip prisimena J. A. Casanova, A. Sabonio pasirodymas tose rungtynėse buvo lemiamas, kadangi Orensės ekipa varžovams metė rimtą iššūkį ir su varžovais žengė koja kojon. Visgi netrukus Sabas įsismagino, o jam puikiai talkino ir Joe Arlauckas, pelnęs 24 taškus. Jeigu iki pertraukos Orensės ekipa kovojo, po jos prilygti „Real“ amerikiečio Randy Knowleso vedami Galicijos krepšininkai nebeįstengė – pralaimėjo 80:93.

Be A. Sabonio, aikštėje 40 minučių tąsyk praleido varžovų legionierius Jamesas Brysonas – tas pats, kurį Sabas kitose tarpusavio rungtynėse nokautavo smūgiu galva.

Neįtikėtinas A. Sabonio rekordas greičiausiai gyvuos dar ilgai, kadangi priartėti prie jo ACB lygoje per daugiau nei 20 metų neįstengė niekas. Pete'ui Mickaelui buvo pavykę surinkti 54, Luisui Scola – 52, o Louisui Roe ir Felipe Reyesui – po 50 naudingumo balų.

Pažymėtina, kad pats Sabas vieną sykį buvo surinkęs 54 naudingumo balus. Per rungtynes su Andoros komanda jis pelnė 37 taškus ir po lenta sugriebė 16 kamuolių.

Apskritai „Real“ gretose A. Sabonis tą sezoną vidutiniškai pelnė po 22,8 taško, atkovojo po 13,1 atšokusio kamuolio, blokavo po 2,5 metimo, atliko po 2,4 rezultatyvumo perdavimo ir rinko po 34,2 naudingumo balo. 40 naudingumo balų ribą Sabas per tą sezoną peržengė 12 kartų, o tris sykius rinko po 50 naudingumo balų ir daugiau.

„Nežinau, kada tai gali įvykti, tačiau tai turėtų įvykti. Bet kuriuo atveju, dabar tai yra tik skaičiai, įrašas statistikoje“, – ispanams kalbėdamas apie savo legendinio pasiekimo pagerinimą kuklinosi Sabas.

Tačiau, atsižvelgiant į šiuolaikinio krepšinio ypatybes, galima prognozuoti, kad tai – istorija, kuri gali išlikti amžina.

A. Sabonis Madrido klubo gretose:

O štai kaip Sabas atrodė beveik po dešimtmečio „Žalgiryje“, kuriame ir baigė šlovingą savo profesionalo karjerą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)