Domantas Sabonis („Gonzaga Bulldogs“) – antrakursis, 36 rungt., 32 min., 17,6 tšk., 11,8 atk. kam., 1,8 rez. perd.

Neabejotinai ryškiausi Lietuvos krepšinio žvaigždė NCAA lygoje – legendinio Arvydo Sabonio sūnui šis sezonas JAV studentų lygoje buvo antrasis ir, galbūt, netgi paskutinis.

„Buldogų“ komandą prieš pat sezono startą supurtė vieno lyderių lenko Przemeko Karnowskio traumą, bet atsiradusią spragą užkamšė ir naujomis spalvomis sužibėjo gegužės 3 dieną 20-ąjį gimtadienį švęsiantis Domantas.

Rekordus vieną po kito gerinęs aukštaūgis iš Lietuvos Gonzagos universitetui vėl padėjo triumfuoti WCC konferencijoje ir 18-ą kartą iš eilės patekti į „Kovo beprotybę“.

Joje D. Sabonis tildė kritikus ir už galvų griebtis vertė ne vieną krepšinio trenerį ar specialistą „Buldogai“ NCAA atkrintamosiose nužygiavo iki „Sweet 16“ etapo, kuriame apmaudžiai 60:63 pralaimėjo į finalo ketvertą vėliau iškopusiai „Syracuse Orange“ ekipai.

„Kovo beprotybėje“ D. Sabonis vidutiniškai rinko po 19,6 taško, atkovojo po 14,3 kamuolio, atliko po 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir blokavo po 3,3 metimo.

Tuo metu viso šio sezono Domanto vidurkis – 17,6 taško, 11,8 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 0,9 blokuoto metimo.

„Tikras vilkas, energingasis triušelis“, – tokiais epitetais švaistėsi JAV krepšinio analitikai ir D. Sabonio komandos draugai, o aikštėje emocijomis tryškęs aukštaūgis darė viską, kad krepšinio pasaulis apie jį išgirstų kuo plačiau.

Nors mūsiškis Gonzagoje praleido tik dvejus metus, jis sugebėjo patekti į 1000 taškų pelniusių studentų gretas. Šiemet jis pagerino ir kelis asmeninius karjeros rekordus – 36 taškai, 20 sugriebtų kamuolių, 6 rezultatyvūs perdavimai ir 5 blokai.

Pasibaigus „Kovo beprotybei“, padidėjo ir D. Sabonio šansai praverti NBA duris. JAV sporto gigantas ESPN vasarą vyksiančioje naujokų biržoje prognozuoja 14-ą, „Draft Express“ – 19-ą, o „Mock Draft“ – net 9-ąjį šaukimą.

Apsispręsti dėl dalyvavimo NBA naujokų biržoje D. Sabonis gali iki balandžio 23 dienos. Kadangi NCAA jam liko rungtyniauti dar du sezonus, automatiškai į paraiškas jis įtrauktas nebus.

„Man pirmiausiai pasirodė, kad jis ūgtelėjo kažkiek“, – po apsilankymo JAV juokėsi ir Jonas Kazlauskas. Bet Lietuvos rinktinės trenerio akis neklydo – Domantas išties per metus paaugo kelis centimetrus ir jo ūgis dabar siekia 211 cm.

„Vyriškai sutvirtėjo, todėl išsiskiria savo žaidimu, galingumu, judesiais. Tačiau vis tiek turime suprasti, kad Eurolyga žymiai stipresnė už studentų krepšinį. Jis pats turės parodyti, kiek jis jau pribrendęs prie vyrų krepšinio. Bet kad jis eina teisinga linkme – mes esame patenkinti“, – jaunojo talento, kuris veikiausiai su rinktine vyks ir į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, galimybes svarstė 61-erių strategas.

Egidijus Mockevičius („Evansville Purple Aces“) – ketvirtakursis, 34 rungt., 32 min., 15,7 atk. kam., 14 atk. kam., 2,8 blk.

Šiemet baigė savo keturis metus JAV trukusį nuotykį. Bet baigė su trenksmu. 208 cm ūgio kuršėniškis per metus savo atkovotų kamuolių vidurkį pagerino nuo 9,9 iki net 14. Šis statistinis rodiklis apskritai yra geriausias visoje NCAA lygoje.

Savo dominuojančiu žaidimu E. Mockevičius netgi išsikovojo vietą tarp dešimties geriausių lygos centrų, pretenduojančių į NBA legendos Kareemo Abdul-Jabbaro vardo trofėjų.

Tiesa, per savo keturis sezonus taip ir neišbandė jėgų „Kovo beprotybėje“. Bet šiemet iki svajonės išsipildymo pritrūko labai nedaug – MVC konferencijos finale „Purple Aces“ 54:56 pralaimėjo „Northern Iowa Panthers“ studentams, kurie pergalingą dvitaškį pataikė aidint sirenai.

Nors dar pats nežino, kur pradės savo profesionalo karjerą, tačiau akivaizdu, kad neblogą įspūdį paliko ir geriausiems specialistams.

„Taip, žiūrėjau į jį, – pripažino J. Kazlauskas, prakalbęs ir apie 23-ejų metų Egidijaus galimybes patekti į rinktinę. – Bet ta pozicija pas mus labai stipri – jis dar šiai dienai „netraukia“. Bet jis tikrai gerai žaidžia, atkreipė dėmesį į save – duok, Dieve, jam sveikatos. Atvažiuos vyras į Europą ir parodys, ką gali. Tada ir matysime.“

Rokas Gustys („Hofstra Pride“) – antrakursis, 34 rungt., 30 min., 13,5 tšk., 13 atk. kam.

Žaidė 1994 metais gimusių vaikinų rinktinėje, bet savo kelią į elitą skintis nusprendė JAV. Ir neprašovė. Po pirmais metais kamavusių traumų atsigavęs kaunietis antrajame savo sezone išdarinėjo stebuklus.

Gindamas „Hofstra“ universiteto garbę šiemet pagerino du asmeninius karjeros – pelnė 25 taškus ir po krepšiais sugriebė net 23 kamuolius. Nors jo ūgis siekia tik 206 cm, dėl galingo stoto buvo tikras siaubas po krepšiais.

Iš viso 442 kamuolius atkovojęs R. Gustys pagerino universiteto komandos rekordą, kuris nuo 1976-1977 metų sezono priklausė Johnui Irvingui (400).

Jam pritrūko vos 13 sugriebtų kamuolių, jog pagerintų ir absoliučiai geriausią CAA konferencijos rezultatą, kuris nuo 1985-1986 sezono priklauso legendiniam NBA žaidėjui Davidui Robinsonui (455).

Tiesa, sezono nepavyko užbaigti skambiai – iki „Kovo beprotybės“, kaip ir E. Mockevičius, pritrūko vos vieno žingsnio: CAA konferencijos finale po pratęsimo 73:80 nusileista „UNC WilmingtonSeahawks“ studentams, o kova paguodos NIT turnyre buvo baigta po pirmo rato.

Aurimas Majauskas („Sam Houston State Bearkats“) – trečiakursis, 34 rungt., 24 min., 14,2 tšk., 5,6 atk. kam.

Pagal statistinius rodiklius nė kiek nenusileido aukščiau minėtiems tautiečiams, tačiau žaidė silpnesnėje konferencijoje. Iš Marijampolės kilęs ir gegužės 11 dieną 23-iąjį gimtadienį minėsiantis dvimetrinis puolėjas buvo savo komandos lyderis.

Tačiau „Bearkats“ savo žygį trečiame pagal pajėgumą atkrintamųjų varžybų CIT turnyre taip pat baigė po pirmojo rato – pratęsimo metu 77:81 turėjo pripažinti „Jackson State Tigers“ komandos pranašumą.

Aurimas Majauskas

Laimonas Chatkevičius („South Carolina Gamecocks“) – ketvirtakursis, 32 rungt., 22 min., 10,2 tšk., 4,8 atk. kam.

Vienas iš penkių Lietuvos krepšininkų, sugebėjusių sezoną užbaigti su dviženkliu taškų skaičiaus vidurkiu. 210 cm klaipėdietis kartu su savo atstovaujama komanda gavo kvietimą į NIT turnyrą, bet jame savo pasirodymą baigė po pirmų rungtynių – 66:83 pralaimėjo „Georgia Tech Yellow Jackets“ studentams.

Driokstelėti L. Chatkevičiui pavyko spalio mėnesį. Per rungtynes su „Oral Roberts Golden Eagles“ komanda aukštaūgis pelnė net 27 taškus, po krepšiais sugriebė 6 kamuolius ir po pergalės (84:66) nusipelnė nuoširdžių JAV krepšinio specialistų pagyrų.

Mindaugas Kačinas („South Carolina Gamecocks“) – ketvirtakursis, 34 rungt., 29 min., 9,9 tšk., 5,1 atk. kam.

L. Chatkevičiaus komandos draugas, savo karjerą NCAA baigęs ganėtinai solidžiais skaičiais ir taip pat pasižymėjęs per bičiulio karjeros rungtynėmis tapusį mačą – tąsyk pelnęs 12 taškų ir po lenta sugriebęs net 13 kamuolių.

Martinas Geben („Notre Dame Fighting Irish“) – antrakursis, 16 rungt., 3 min., 1,4 tšk., 0,9 atk. kam.

Lietuvos atstovaujamas universitetas „Kovo beprotybėje“ pateko į „Elite 8“, bet šiame etape 74:88 pralaimėjo „North Carolina Tar Heels“ ekipai. Vis tik pats krepšininkas per keturis mačus ant parketo taip ir nepasirodė.

Rokas Ulvydas („Texas Tech Red Raiders“) – antrakursis, 8 rungt., 3 min., 0,2 tšk., 0,2 atk. kam.

Komanda pateko į „Kovo beprotybę“, bet pirmame rate 61:71 suklupo prieš „Butler Bulldogs“ studentus. Lietuvis šiame mače nežaidė.

Haroldas Saprykinas („UC Irvine Anteaters“) – antrakursis, 29 rungt., 4 min., 1,6 tšk., 0,6 atk. kam.

Vienintelis savo sezoną NCAA pirmenybėse vis dar tęsiantis lietuvis. Su komanda pateko į CIT turnyro finalą, kuriame naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį žais prieš „UC Irvine Anteaters“ ekipą.

Kiti NCAA lietuviai:

Domas Budrys („Austin Peay Governors“) – antrakursis, 9 rungt., 3 min., 0 tšk., 0,2 atk. kam.

Dovydas Burneika („Wayne State Wildcats“) – antrakursis, 1 rungt., 11 min., 6 tšk., 3 atk. kam.

Benas Gričiūnas („Charlotte 49ers) – antrakursis, 27 rungt., 9,4 min., 3,9 tšk., 2,7 atk. kam.

Karolis Kundrotas („Elon Phoenix“) – pirmakursis, 28 rungt., 5 min., 1,2 tšk., 1 atk. kam.

Gus Navickas („Bethune-Cookman Wildcats“) – pirmakursis, 1 rungt., 13 min., 4 tšk., 4 atk. kam.

Paulius Šatkus („James Madison Dukes“) – trečiakursis, 16,1 min., 3,7 tšk., 3,6 atk. kam.

Paulius Žalys („Lafayette Leopards“) – pirmakursis, 30 rungt., 24 min., 7,6 tšk., 3,8 atk. kam., 1,3 rez. perd.

Deividas Žemgulis („Penn State Nittany Lions“) – pirmakursis, 26 rungt., 12 min., 2,9 tšk., 1,7 atk. kam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)