Iki išvykos į Rio lietuviai sužais 12 draugiškų rungtynių: 6 – gimtinėje, 6 – užsienyje.

„Griaučius sudėlioti nebuvo sunku, bet sudėtinga buvo surasti varžovus. Džiaugiamės, kad sulaukėme pasiūlymų žaisti kituose kontinentuose, nes tai mums pravers“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Kazlauskas.

Nors dauguma krepšinio sirgalių vylėsi, kad lietuviai varžysis ir su JAV žvaigždynu, šio pasiūlymo Lietuvos krepšinio federacija (LKF) atsisakė.

„Skristi 10 valandų iki jų, sužaisti vienas rungtynes, o paskui dar 12 ar 14 valandų vykti į Braziliją – visiškai neapsimoka“, – paaiškino 61-erių specialistas.

Prieš savaitę Ženevoje (Šveicarija), ištraukus olimpinio krepšinio turnyro burtus, paaiškėjo, kad Lietuvos rinktinei teks grumtis „mirtininkų“ jau pakrikštytoje B grupėje.

Joje lauks tokie grėsmingi varžovai kaip Ispanija, Argentina ar Brazilija. Taip pat teks išbandyti jėgas su Nigerija ir viena iš atranką laimėjusių komandų.

Pirma akistata bus su šeimininkais brazilais, o kadangi buvo planuota su jais žaisti kontrolinį mačą, mūsų nacionalinės komandos planas dar turėtų keistis, nes abi pusės netrykšta noru savo kortas atskleisti prieš olimpinio turnyro startą.

Nors Europos vicečempionams Lietuvos krepšininkams tai bus jau net septintos olimpinės žaidynės iš eilės, paskutinį kartą ant apdovanojimų pakylos jie lipo 2000 metais Sidnėjuje. Tiesa, šią vasarą nacionalinei komandai vėl iškeltas kiek kuklokas tikslas – patekti į aštuntuką.

Olimpinis krepšinio turnyras Rio de Žaneire vyks rugpjūčio 6-21 dienomis, o pati olimpiada startuos diena anksčiau.

– Treneri, kaip sekasi bendrauti su rinktinės kandidatais?, – žurnalistai paklausė J. Kazlausko.

– Išvykos į JAV ir Kanadą metu norėjome nušauti porą zuikių. Norėjosi pamatyti, kiek Sabonis „pridėjo“, kaip jį komanda išnaudoja. Ir tuo pačiu pamatyti Donatą su Jonu. Su visais bendravome, stengėmės išsiaiškinti Donato situaciją – ji nėra paprasta. Trauma buvo labai sudėtinga, bet jis dirba, reabilituojasi, rodo didžiulį norą žaisti rinktinėje, o tai yra svarbiausia. O kokia bus ateitis – kaip Dievas duos. Ir čia kalbu apie kiekvieną krepšininką – viliamės, kad nė vienas iš jų negautų traumų. O olimpiadoje visi nori žaisti.

– Domitės Lino Kleizos situacija? Ar jo jau nebėra jūsų akiratyje?

– Taip, susitikinėju. Jis treniruoklių salėje sportuoja kiekvieną dieną. Pasikalbame apie komandas, kaip sekasi ir kitus reikalus.

– Kokią įtaką Donatui Motiejūnui gali turėti derybos dėl naujos sutarties?

– Bijau, kad gali turėti labai didelę. Dar apie tą kelionę: norėjome susitikti su „Raptors“ vadovais, nes iš jų pusės visada jautėme šaltuką. Pernai jie į mūsų treniruotes buvo atsiuntę fizinio parengimo trenerį ir asistentą, kurie stebėjo, kaip mes treniruojamės. Dabar situacija yra kardinaliai pasikeitusi – buvo geras bendravimas, supratimas, vieni kitiems neturėjome jokių priekaištų. Tuo mes esame labai patenkinti.

O kontraktai taip pat gali suvaidinti didelius vaidmenis. Bet čia ir nuo žaidėjų priklauso: jie norės ar nenorės rizikuoti.

– O dabar nebus to gaišinimo, kai Jonas prisijungti galėdavo vėliau nei visi kandidatai?

– Ne viskas priklauso vien nuo klubo. Yra daug įvairių situacijų, bet mes pasiūlėme keletą variantų ir matysime, kaip ten bus.

– Sakėte, kad kalbėjotės su Linu Kleiza. Ar tai reiškia, kad matote jį savo planuose?

– Aš dabar kalbuosi su visais. Balandžio viduryje teks išplėstinį sąrašą paskelbti su neapribotu kandidatų skaičiumi – kad ir 50 (juokiasi). O jeigu rimtai, tai kviesime į rinktinę apie 18 žaidėjų – tai optimaliausias skaičius. Už Atlanto turėsime skristi jau turėdami 14 krepšininkų, nes dar du turnyrai bus, o visko gali nutikti. Bent jau taip esame sumanę.

– Ar šiemet turite didelį pasirinkimą?

– Kaip visada: aukštesnių žaidėjų (3-4-5 pozicijos) pasirinkimą mes turime pakankamai gerą. Vėl galvos skausmas bus su 1-2 pozicija. Kai darysime išplėstinį sąrašą, į šias pozicijas surašysime visus įmanomus variantus, kad nepadarytumėme kokios klaidos.

– Ar atkreipėte dėmesį į NCAA žibantį Edigijų Mockevičių?

– Taip. Žiūrėjau į jį, bet ta pozicija pas mus labai stipri – jis dar šiai dienai „netraukia“. Duok Dieve, kad jis ir toliau žaistų. Jis yra ir vyresnis: jam 24 metai, o ten žaidžia 18-19-mečiai, o ir jo konferencija silpnesnė nei Sabonio. Bet jis tikrai gerai žaidžia, atkreipė dėmesį į save – duok, Dieve, jam sveikatos. Atvažiuos vyras į Europą ir parodys, ką gali. Tada ir matysime.

– Sakėte, kad Sabonis „pridėjo“. Gal galite sukonkretinti?

– Man pirmiausiai pasirodė, kad jis ūgtelėjo kažkiek (juokiasi). Vyriškai sutvirtėjo, todėl išsiskiria savo žaidimu, galingumu, judesiais. Kalbėjome ilgai su treneriu: jie labai patenkinti jo darbu, o mes patenkinti, kaip jis žaidžia, kiek gauna žaidimo laiko, kiek komanda jam skiria dėmesio ir derinių – mus viskas labai tenkina. Tačiau vis tiek turime suprasti, kad Eurolyga žymiai stipresnė už studentų krepšinį. Jis pats turės parodyti, kiek jis jau pribrendęs prie vyrų krepšinio. Bet kad jis eina teisinga linkme – mes esame patenkinti.

Prieš kelionę mes kalbėjome su Valančiūno agentu Šarūnu Broga, tai jis paskaičiavo, kad nuo Nepriklausomybės atkūrimo iš Lietuvos studijuoti į JAV išvyko 600 krepšininkų. Jo skaičiavimu, „laimingas pabaigas“ turėjo vos 12-15 žaidėjų. Tai kiek mes prarandame krepšininkų?

Mes norėtumėme, kad ne 5, o bent 80% tų vaikų galėtumėme išsaugoti. Mes neskatiname nei važiuoti, nei nevažiuoti, bet turime prisidėti prie tinkamo koledžo paieškų, kad vaikai tobulėtų. Šioje situacijoje norėtųsi, kad federacija įsikištų, nes ne visi agentai yra geri – turime ir savanaudžių. Todėl kelionės metu kalbėjomės ir apie bendradarbiavimus su koledžais.

Pasirengimo stovyklos:

Palanga (Lietuva) Birželio 20 d. – liepos 5 d.;
Kaunas (Lietuva) Liepos 6—18 d.;
Madridas (Ispanija) Liepos 19—22 d.;
Buenos Airės (Argentina) Liepos 23—27 d.;
San Paulas (Brazilija) Liepos 28 d. — rugpjūčio 2 d.

Skrydis iš San Paulo į Rio de Žaneiro Rugpjūčio 3 d.

Kontrolinės rungtynės:

Lietuva – Naujoji Zelandija. Birželio 29 d., Klaipėda (Lietuva)
Lietuva – Tunisas. Liepos 1 d., Klaipėda/Šiauliai (Lietuva)

„Huawei Cup 2016” turnyras:

Lietuva – Venesuela. Liepos 10 d., Vilnius (Lietuva);
Lietuva – Olandija. Liepos 12 d., Alytus (Lietuva);
Lietuva – Baltarusija. Liepos 14 d., Kėdainiai (Lietuva);

Venesuela – Baltarusija. Liepos 12 d., Alytus (Lietuva);
Olandija – Baltarusija. Liepos 13 d. Kėdainiai (Lietuva);
Olandija – Venesuela. Liepos 14 d. Kėdainiai (Lietuva);

Lietuva – Ispanija. Liepos 18 d., Kaunas (Lietuva);
Ispanija – Lietuva. Liepos 20 d., Madridas (Ispanija).

Turnyras Argentinoje

Australija – Lietuva. Liepos 25 d., Buenos Airės (Argentina);
Argentina – Lietuva. Liepos 27 d., Buenos Airės (Argentina).

Turnyras Brazilijoje

Pusfinalis: Australija – Lietuva. Liepos 30 d., San Paulas (Brazilija);
Finalas/Dėl 3 vietos: Brazilija/Kinija – Lietuva. Liepos 31 d., San Paulas (Brazilija).

Lietuva – Olimpinių žaidynių dalyvė. Rugpjūčio 2 d., San Paulas (Brazilija)*

* numatomos rungtynės su viena iš žaidynių dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)