Krepšinis.lt apžvelgia, ką dabar veikia per pastaruosius penkerius metus – nuo 2010-2011 m. sezono „Žalgirio“ marškinėlius vilkėję užsieniečiai.

2010-2011 sezonas

Marcusas Brownas

Atsisveikinimas su karjerą baigusiu  Marcusu Brownu

Kauniečių numylėtiniui tai buvo buvo ne tik paskutinis „Žalgiryje“, bet ir apskritai karjeroje profesionalo sezonas. Legendinis Eurolygos žaidėjas tuomet jau nebedemonstravo tokių stebuklų, turėjo traumelių, Eurolygoje ant parketo žengė vos 6 mačuose ir vidutiniškai rinko tik po 3,7 taško.

Apskritai viena iš Eurolygos garsenybių M. Brownas Kauno klube praleido tris sezonus (2007-2008 m. ir 2009-2011 m.). Būtent būdamas žalgiriečiu snaiperis fiksavo ir savo rekordus pajėgiausiame Europos klubiniame turnyre. 2007 metais į Bolonijos „Virtus“ krepšį M. Brownas įmetė 31 tašką, o mače su Liublijanos „Union Olimpija“ ekipa surinko net 43 naudingumo balus.

Atsisveikinęs su „Žalgiriu“ iškovodamas antrąjį savo LKL čempiono žiedą, M. Brownas per ilgus karjeros metus (2006-2011 m.) užtarnautu poilsiu mėgaujasi iki šių dienų.

Aleksandras Čapinas

Aleksandras Čapinas ("Žalgiris")

186 cm ūgio slovėnas Eurolygoje sužaidė vos 5 rungtynes, per kurias pelnydavo tik po 3,4 taško ir, nesužavėjęs „Žalgirio“ vadovų, po sezono paliko Kauną.

Kartu su LKL čempiono žiedu jis pakėlė sparnus į Turkiją, vėliau žaidė Serbijoje, Juodkalnijoje, o šiame sezone atstovauja Graikijos lygos autsaiderei „Koroivos“ komandai.

Tiesa, nors ir būdamas atsarginiu įžaidėju, vikrus 33-ejų metų veteranas sugeba per rungtynes vidutiniškai pelnyti 12,6 taško ir atlikti 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Mirza Begičius

Mirza Begič su kamuoliu

Pastarasis sezonas 216 cm ūgio Slovėnijos rinktinės nariui buvo antrasis „Žalgirio“ klube. Ir sėkmingesnis, tapęs tramplinu į karjeros aukštumas. Eurolygoje vidutiniškai po 9,7 taško ir 4,9 atkovoto kamuolio rinkdavęs „centras“ sulaukė Madrido „Real“ pasiūlymo ir ne be triukšmo sezono viduryje išvyko į Ispaniją.

Po trijų sezonų „karališkajame“ klube M. Begičius persikėlė į Pirėjo „Olympiakos“ komandą, po to metus atstovavo Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipai. Šiemet jis vilki Bilbao „Baskets“ marškinėlius, nors sezonui dar neįpusėjus milžinas vos neatsidūrė NBA – buvo paskelbta, kad M. Begičius sudarė sutartį su Naujojo Orleano „Pelicans“. Visgi pajėgiausioje pasaulio lygoje slovėnas taip ir nedebiutavo.

30-metis milžinas Ispanijos ACB lygoje vidutiniškai per 15 minučių vidutiniškai renka 4,9 taško, 2,9 atšokusio kamuolio ir 7,9 naudingumo balo.

Bobanas Marjanovičius

Bobanas Marjanovičius

Tikriausiai didžiausią progresą padaręs buvęs „Žalgirio“ legionierius. 2011 metų sezono viduryje nuomos pagrindais iš Maskvos CSKA atvykęs 221 cm ūgio serbas Kaune neužsibuvo. Tuo metu iš dar nerangaus aukštaūgio šlifuoti deimanto Kauno klubo vadovai nepanoro ir su juo atsisveikino sezonui pasibaigus.

22-ejų milžinas, vilkėdamas „žaliai-baltus“ marškinėlius, Eurolygoje per 6 mačus vidutiniškai pelnydavo 5,2 taško, atkovodavo 3,5 kamuolio ir blokuodavo 0,5 metimo.

Vėliau B. Marjanovičius savo laimę bandė mažai kam girdėtuose Rusijos ir Serbijos klubuose, kol 2013 metais atsidūrė krepšininkų kalvėje – Belgrado „Crvena Zvezda“ komandoje, kur suspindėjo visu gražumu ir pernai netgi tapo naudingiausiu Eurolygos reguliariojo sezono žaidėju.

Nieko keisto, kad po tokio įspūdingo sezono į serbą nukrypo net ir NBA skautų akys. Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, atstovaudamas San Antonijaus „Spurs“ komandai, jis per mačą vidutiniškai renka 5,1 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio.

Travisas Watsonas

Travisas Watsonas  įteikia DELFI dovaną "Žalgirio" turnyro dalyvei

Nors amerikiečio ūgis siekė vos 203 cm, „Žalgirio“ legionierius kaip lygus su lygiu po krepšiais grumdavosi net ir su aukštesniais varžovais. Tai buvo jau antrasis amerikiečio sezonas Kaune – tąsyk T. Watsonas Eurolygoje pelnydavo po 6,6 taško ir po krepšiais sugriebdavo po 4,6 kamuolio. Tiesa, pirmaisiais metais jo statistiniai rodikliai buvo beveik dvigubai geresni, todėl „Žalgiris“ su puolėju atsisveikino.

Netrukus 35-erių metų jubiliejų švęsiantis amerikietis šiuo metu žaidžia Šveicarijos čempionate ir, vilkėdamas Lugano „Tigers“ ekipos marškinėlius, demonstruoja solidžius statistinius rodiklius – 17,8 taško ir 14,3 atkovoto kamuolio per 30 minučių.

Trentas Plaistedas

Atakuoja Trentas Plaistedas

Sezoną pradėjo Zagrebo „Cedevita“ gretose, bet jo viduryje prisijungė prie „Žalgirio“. Kauno klube per daug neišsiskyrė, bet vaizdo aikštėje taip pat negadino – Eurolygoje rinko po 7,7 taško ir 5,7 kamuolio.

Atsisveikinęs su Lietuva, į ją 211 cm ūgio amerikietis sugrįžo šių metų žiemą, prisijungdamas prie Klaipėdos „Neptūno“ kolektyvo. Tiesa, labai galinga paspirtimi po krepšiu klaipėdiečiams jis netapo – Europos taurėje per 13 minučių pelnydavo tik po 1,8 taško ir atkovodavo po 2,8 kamuolio, o LKL pirmenybėse rungtyniauja 14 minučių, per kurias renka 4,8 taško ir 3,8 atšokusio kamuolio.

Omaras Samhanas

Omaras Samhanas (Kauno "Žalgiris")

Koledžą baigęs ir NBA naujokų biržoje savo pavardės neišgirdęs JAV ir Egipto pilietybes turintis „centras“ profesionalo karjerą pradėjo Lietuvoje. Bet jos pradžia ir tapo pačia viršūne – Kaune jis išsiskyrė žioplumu, sunkiai valdomu charakteriu ir visiškai nepriminė perspektyvaus žaidėjo.
Eurolygoje žaidęs tik trijuose mačuose, vidutiniškai ant parketo praleisdavo po 7 minutes, pelnydavo 0,7 taško ir atkovodavo 1 kamuolį.

Vėliau rungtyniavo Filipinuose, Vokietijoje, NBA Plėtojimosi lygoje, Egipte, Australijoje, o šiemet save išbando Puerto Riko čempionate. Tiesa, jame O. Samhanas sužaidė vos dvejas rungtynes, per kurias pelnė po 15 taškų ir atkovojo 11,5 kamuolio.

2011-2012 sezonas

Ty Lawsonas

Ty Lawsonas

NBA lygos lokautu pasinaudojęs „Žalgiris“ sugebėjo prisivilioti NBA žibėjusį vikrųjį amerikietį. Tačiau jis, panašu, šia stotele pasinaudojo tik tam, kad palaikytų sportinę formą, nes aikštėje savo širdies toli gražu nepalikdavo.

180 cm ūgio gynėjas per 21 minutę Eurolygoje pelnydavo tik 7,4 taško ir atlikdavo vos 1,6 rezultatyvaus perdavimo. Pasibaigus lokautui, grįžo į NBA ir sėkmingu žaidimu toliau džiugino Denverio „Nuggets“ komandos gerbėjus.

Vėliau karjera ėmė ristis žemyn – T. Lawsonas įkliuvo vairuodamas girtas, sulaukė nuobaudos, žiniasklaidoje ne kartą buvo akcentuojama sudėtinga įžaidėjo psichologinė būklė. Išsiropštęs iš alkoholizmo liūno, T. Lawsonas bandė pasiekti buvusią sportinę formą. Deja, nesėkmingai. Hjustono „Rockets“ klubas jau nusprendė atsisakyti amerikiečio paslaugų, o naują prieglobstį T. Lawsonas rado Indianos „Pacers“ gretose.

Jeigu praėjusiame NBA sezone jis rinkdavo 15,2 taško ir 9,6 rezultatyvaus perdavimo, šiemet jo statistiniai rodikliai sumažėjo net trigubai – 5,7 taško ir 3,4 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Sonny Weemsas

Sonny Weemsas

Priešinga T. Lawsonui istorija. Su „Žalgiriu“ pasirašė sezono trukmės sutartį, todėl siekė įrodyti savo vertę. Ir tai buvo naudinga abiems pusėms, nes šoklusis amerikietis tapo tikru Kauno klubo lyderiu, tempusiu jį kiekviename mače. Eurolygoje jis pelnydavo vidutiniškai 15,5 taško, dvitaškius mesdamas 51,4%, o tritaškius – 36% taiklumu.

Nors sezono pabaigoje patyrė traumą, jam pasibaigus S. Weemsas sulaukė turtingojo Maskvos CSKA klubo pasiūlymo ir Rusijoje praleido trejus metus. Savo kišenes papildęs milijonais, nusprendė sugrįžti į NBA. Tačiau, vasarą patekęs į Fynikso „Suns“ komandą, iš jos buvo atleistas prieš keletą dienų.

Visgi be darbo ilgai S. Weemsas neužsibuvo ir papildė NBA autsaiderės Filadelfijos „76ers“ komandos gretas. Šiame sezone 198 cm ūgio puolėjas pelno tik po 2,5 taško.

Milovanas Rakovičius

Milovanas Rakovičius

Galingo stoto serbas, garsėjęs kietu žaidimu. Žaisdamas Kaune buvo tik atsarginis vidurio puolėjas, todėl Eurolygoje per rungtynes ant parketo praleisdavo po 15 minučių ir įmesdavo 7,1 taško.

Savo pirštą papuošęs LKL čempiono žiedu, tatuiruotasis 208 cm ūgio „centras“ išvyko Ispaniją, vėliau išbandė jėgas Rusijoje ir Turkijoje, tačiau vasarą vėl sugrįžo į šiltąją Ispaniją.

Didžiąją dalį sezono praleidęs dėl traumos, prie Badalonos „Joventut“ komandos prisijungė tik 18-ame ACB lygos ture. Per 5 mačus vidutiniškai žaidė 12 minučių, pelnė 3 taškus ir atkovojo 2,6 kamuolio.

DeJuanas Collinsas

DeJuanas Collinsas

Į „Žalgirio“ sirgalių atmintį taip pat ilgam įsirėžęs 188 cm ūgio gynėjas, klubui ne kartą, tikrąja to žodžio prasme, įteikęs titulą. Kaune su pertrauka praleido keturis sezonus, o šis buvo paskutinis. Tačiau jame jis nebebuvo komandos lyderis, todėl Eurolygoje rinkdavo tik 6,3 taško ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Per savo viešnagę Laikinojoje sostinėje į televizoriaus ekranus D. Collinsas spėjo papulti ir ne dėl krepšinio reikalų. Išgėrusį amerikietį sirgaliai galėjo išvysti ir laidoje „Farai“, apie amerikiečio vargus su alkoholiu yra kalbėję ir klubo atstovai.

Karjerą D. Collinsas užbaigė Rusijoje, vilkėdamas Samaros „Krasnyje Krylja“ marškinėlius.

Paskutiniame 2012-2013 metų sezone, žaisdamas FIBA Europos taurėje, vidutiniškai rinko 13,7 taško ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo per mačą. Įspūdingai jis sužaidė šio turnyro finale, kuomet vien per antrąją rungtynių dalį pelnė 17 taškų ir leido komandai iškovoti taurę. Šiemet D. Collinsas švęs 40-mečio jubiliejų.

2012-2013 sezonas

Tremmellas Dardenas

Tremmellas Dardenas

Itin religingam amerikiečiui, kaip ir daugeliui geresnių legionierių, „Žalgiris“ tapo tramplinu į karjeros aukštumas. Viso sezono Kaune puolėjas neišbuvo dėl klubą ištikusių finansinių bėdų. Eurolygoje spėjo sužaisti 20 mačų, per kurios pelnydavo po 9,9 taško ir po krepšiais sugriebdavo 3,9 kamuolio.

Kovo mėnesį persikėlė į Madrido „Real“ klubą, su kuriuo du metus iš eilės pasiekė Eurolygos finalo ketvertą, bet abu kartus liko antras. Tuomet nusprendė persikelti į čempionės Pirėjo „Olympiakos“ komandos gretas. Paradoksalu, bet pernai Graikijos gigantai finale nusileido būtent „Real“ ekipai.

Šią vasarą pasirašė sutartį su Stambulo „Bešiktaš“ klubu ir Europos taurėje per 10 mačų vidutiniškai pelnė 8,7 taško, o rezultatyviausias sezono rungtynes sužaidė ne prieš bet ką ir ne bet kur – Vilniuje į „Lietuvos ryto“ krepšį įmetė 12 taškų.

Donnie McGrathas

Donnie McGrathas

Sezonui įpusėjus „Žalgirį“ papildęs 193 cm ūgio gynėjas iš JAV Kaune neužsibuvo. Per 6 mačus Eurolygoje 4,5 taško įmesdavęs D. McGrathas pirmenybėms pasibaigus persikėlė Prancūziją.

Vėliaus jis klajojo po Rusiją ir Turkiją, o šiemet apsistojo Ispanijoje. ACB lygoje, atstovaudamas Obradoiro CAB komandai, kurioje žaidžia ir lietuvis Eimantas Bendžius, amerikietis renka po 8,8 taško ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Ibahimas Jaaberas

Ibrahimas Jaaberas

„Žalgiryje“, kuriam tuomet vadovavo Joanas Plaza, gana neblogai atrodęs 188 cm ūgio amerikietis Eurolygoje įmesdavo po 5,9 taško, atlikdavo 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir perimdavo 1,9 kamuolio.

Vasario mėnesį musulmoniško tikėjimo žaidėjas visus pribloškė savo pareiškimu: Kauną paliko dėl ant marškinėlių esančios reklamos bei pusplikių „Žalgirio“ šokėjų. Jis taip pat pažadėjo daugiau niekada nebežaisti jokiame Europos klube.

„Suprantu, kad man tai užkirs kelią užsidirbti pinigų likusiam mano gyvenimui, bet aš esu pasiryžęs aukotis dėl savo įsitikinimų“, – savo oficialiame pranešime rašė I. Jaaberas.

Sezoną dar užbaigė Irano lygoje, bet po to taip ir nebesugrįžo į krepšinio arenas.

Marko Popovičius

Marko Popovičius

Dar vienas Kauno sirgalių numylėtinis, „Žalgiryje“ su pertrauka praleidęs keturis sezonus (2006-2008 ir 2011-2013 m.). Buvo akivaizdus lyderis, savo tritaškėmis bombomis, aštriais reidais ir idealiais perdavimais žavėjęs visus. Paskutiniame savo sezone, vilkėdamas „žaliai-baltus“ marškinėlius, kroatas rinko po 13,4 taško ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

Vėliau jį į savo gretas pasikvietė Rimas Kurtinaitis. Kartu su Maskvos srities „Chimki“ klubu 185 cm ūgio gynėjas praėjusiame sezone tapo Europos taurės turnyro nugalėtoju.

Šiame sezone jis persikėlė Fuenlabrados „Montakit“ komandą Ispanijoje, kurioje išgyvena antrą jaunystę – ACB lygoje 33-ejų gynėjas vidutiniškai pelno 12,2 taško ir atlieka 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Mario Delašas

Mario Delašas

Vienu talentingiausių Kroatijos krepšininkų laikytas žaidėjas lūkesčių nepateisino. Nei Lietuvoje, nei Ispanijoje, nei tėvynėje, kur žaidė palikęs Kauną.

„Žalgiryje“ 207 cm ūgio puolėjas praleido tris sezonus, bet nuolat buvo skolinamas kitiems klubams. Šiuo metu žaidžia Estijoje, Talino „Kalev“ klube, ir per aikštelėje praleidžiamas 20 minučių pelno po 7,7 taško bei po krepšiais sugriebia po 3,1 atšokusio kamuolio.

Oliveris Lafayette'as

Oliveris Lafayette'as

Amerikietis, vėliau įgijęs ir Kroatijos pilietybę, Kaune praleido vienintelį sezoną. Nors savo žaidimu per daug neišsiskyrė (7,9 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo), padėjo komandai laimėti LKL, o vėliau sulaukė svaigių Valensijos „Basket“ ir Pirėjo „Olympiakos“ klubų pasiūlymų.

Šiemet rungtyniauja Milano „Emporio Armani“ klube, su kuriuo iškrito iš Eurolygos, bet vis dar siekia Europos taurės ir aukso medalių Italijos čempionate.

Eurolygoje 188 cm ūgio gynėjas per 23 minutes pelnydavo po 5,5 taško, Europos taurėje Manto Kalniečio komandos draugas vidutiniškai renka 6,8, o Italijoje – 9,9 taško.

Jeffas Foote'as

Jeffas Foote'as

Dar vienas apie NBA svajojęs, tačiau net Europoje nepritapęs aukštaūgis. 213 cm ūgio JAV pilietis į Kauną atvyko iš Naujojo Orleano „Hernets“ klubo, bet Eurolygoje sugebėdavo pelnyti tik 3,6 taško ir atkovoti 2,6 kamuolio.

Apskritai neilgai trukus jis ir užbaigė savo profesionalo karjerą.

Sezoną pažaidęs NBA Plėtojimosi lygoje, vėliau J. Foote'as nusprendė pabandyti tapti treneriu ir šiuo metu dirba stratego Jimo Larranagos asistentu Majamio universiteto komandoje.

2013-2014 sezonas

Justinas Dentmonas

Justinas Dentmonas

Nors ne kartą buvo kalbama apie galimą žalgiriečių sirgalių pamėgto amerikiečio sugrįžimą į Kauną, kitą Europos klubą ar netgi persikėlimą į NBA, tai neįvyko. Po vieno sezono palikęs Laikinąją sostinę, kurioje stebino savo tritaškių metimo technika ir taiklumu (43 proc. pataikymas Eurolygoje, kur vidutiniškai rinko po 16,8 taško) bei tapo LKL čempionu, 183 cm ūgio gynėjas persikėlė į Kiniją.

Su trumpa pertrauka, kurios metu J. Dentmonas išbandė savo jėgas NBA Plėtojimosi lygoje, Kinijoje krepšininkas rungtyniauja iki šiol. Šį sezoną Sičuano „Blue Wales“ ekipą amerikietis apskritai išvedė į lygos finalą, lemiamose pusfinalio rungtynėse pelnęs net 35 taškus.

Dėl Kinijos aukso Sičuano krepšininkai ir J. Dentmonas kausis su Liaoningo „Flying Leopards“ ekipa.

2014-2015 sezonas

Willas Cherry

Willas Cherry

Iš „Žalgirio“ į Berlyno ALBA, o iš ten – į NBA. Bent jau tokias savo svajones Krepšinis.lt neseniai buvo išdėstęs LKL čempionu pernai su Kauno klubu tapęs šnekusis amerikietis.

Kol apie NBA telieka svajoti, Europoje reikia žaisti. ALBA marškinėlius vilkintis 185 cm ūgio gynėjas šį sezoną jau viešėjo Lietuvoje, kai vokiečiai kovėsi su Klaipėdos „Neptūnu“.

W. Cherry yra vienas iš pagrindinių ALBA gynėjų, ant parketo Europos taurėje vidutiniškai jis praleisdavo po 26 minutes, pelnė po 10,3 taško, atkovojo po 4,6 kamuolio ir rinko po 3,7 naudingumo balo.

Jamesas Andersonas

Jamesas Andersonas

Praėjusio sezono „Žalgirio“ herojumi tapęs amerikietis komandą vienas pats ant savo pečių ne kartą išnešė iš sudėtingų situacijų, buvo neginčytinas lyderis ir dažnas Eurolygos savaitės epizodų kolekcijų herojus.

Nieko keisto, kad po itin sėkmingo sezono Europoje, kur per Eurolygos rungtynes 198 cm ūgio puolėjas vidutiniškai rinko po 13,3 taško ir atkovojo po 5,1 atšokusio kamuolio, jį vėl suviliojo NBA.

Visgi pajėgiausioje pasaulio lygoje J. Andersonui sekasi kur kas prasčiau, nei Europoje. Sakramento „Kings“ gretose puolėjas per rungtynes renka vos po 2,1 taško, atkovoja po 1,3 kamuolio ir vidutiniškai žaidžia po 11 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)