Universalumas

Geriausiais savo karjeros metais A. Jomantas garsėjo universalumu. Tai buvo žaidėjas, nuolat flirtuodavęs su trigubais dubliais. A.Jomantas ne tik sėkmingai rinkdavo taškus, bet aktyviai kovodavo dėl atšokusių kamuolių ir galėdavo atlikti įžaidėjo pareigas, puikiai skirstydamas kamuolį.

Pavyzdžiui, 2009-2010 m. sezoną Vilniuje jo rezultatyvių perdavimų vidurkis (3,8 rez. perd.) viršijo atkovotų kamuolių (3,7).

Naudingiausią sezoną LKL A. Jomantas žaidė 2003-2004 m., kai atstovaudamas Mažeikių „Naftai“ pelnė vid. 14,8 taško, atkovojo 7,3 kamuolio, atliko 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko 18,3 naudingumo balo.

Rinktinė

Būtent dėl universalumo ir gebėjimo atlikti įžaidėjo pareigas 2009-aisiais A. Jomantą pakvietė į Lietuvos rinktinę. Tuomet nacionalinei komandai dirigavo Ramūnas Butautas, o jo asistento pareigas užėmė būtent „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis, galėjęs įsiūlyti vyr. treneriui įdomų įžaidėjo problemos sprendimą.

Europos pirmenybėse A. Jomantas per 16 minučių rinkdavo 4,2 taško, atkovodavo 2,2 kamuolio ir atlikdavo po 3 rezultatyvius perdavimus.

Geriausias rungtynes jis sužaidė su Ispanijos rinktine, kai pelnė 11 taškų ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Čempionas

Tai buvo vieninteliai metai, kai A.Jomantas atstovavo Lietuvos vyrų rinktinei. Iki tol jis buvo vienas jaunimo rinktinių lyderių. Pavyzdžiui, garsiosios rinktinės, kuri 2005-aisiais iš Argentinos parsivežė pasaulio čempionato auksą amžiaus grupėje iki 21 m.

A. Jomantas tada rinko vid. 11,5 taško, atkovojo 4,4 kamuolio ir atliko 2,9 rezultatyvaus perdavimo. Toje rinktinėje dar žaidė Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Antanas Kavaliauskas, Paulius Jankūnas.

Finale su Graikija A. Jomantas buvo daugiausiai kamuolių atkovojęs (10) ir daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs (3) Lietuvos rinktinės narys.

Beje, jis grūmėsi ir su būsimomis JAV rinktinės žvaigždėmis grupės varžybose. Lietuviai pralaimėjo 83:102, o A. Jomantas pelnė 11 taškų, atkovojo 5 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. JAV gretose žaidė tokie žaidėjai kaip Rajonas Rondo, Rudy Gay ir J. J. Redickas.

Metimas

Jeigu A. Jomantui reikėtų išskirti įsimintiniausią karjeros metimą, ko gero, tai būtų lemtingas tritaškis į Kauno „Žalgirio“ krepšį LKL finalo serijoje.

2009-aisiais žalgiriečiai galėjo žengti lemiamą žingsnį triumfo link, kai trečiosiose serijos rungtynėse pirmavo „Siemens“ arenoje 81:78 likus žaisti 5 sekundes. Pergalė būtų persvėrusi serijos rezultatą 2:1 „Žalgirio“ naudai ir sugrąžinusi seriją į Kauną.

Tačiau paskutinėmis pagrindinio laiko sekundėmis A. Jomantas pataikė fantastišką tritaškį iš 9 metrų ir pasiuntė „Žalgirį“ į nokdauną 81:81.

Pratęsime „Žalgiris“ buvo psichologiškai palūžęs, nebeatsilaikė, o vėliau užleido „Lietuvos rytui“ čempionų sostą.

Tos rungtynės buvo vadinamos kertiniu serijos lūžiu. Be abejo, jį lėmė A. Jomantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)