Europos čempionate finišavę aštunti Latvijos krepšininkai liko ir be galimybės pasigrumti dėl vietos laukiamiausiame viso pasaulio sporto renginyje, tačiau sėkmė nuo latvių nenusisuko.

Dėl per didelių kaštų atsisakę patys surengti atrankos varžybas latviai sulaukė FIBA dovanėlės – organizuoti turnyrus teisę įgijo Italija ir Serbija, jau turėjusios vietas papildomose kovose dėl bilietų į Rio de Žaneirą.

Po burtų traukimo ceremonijos Latvijos rinktinės viltys vis dar išliko gyvos – Belgrade vyksiančios atrankos B grupėje mūsų kaimynai grumsis su čekais ir japonais. Triumfavę savo pogrupyje jie įgytų teisę finaliniame mače dėl vienintelio kelialapio stoti į dvikovą prieš A grupės laimėtoją – šeimininką Serbijos, Angolos arba Puerto Riko komandą.

„Esame labai laimingi – tokią galimybę gavome pirmą kartą istorijoje. Visuomet yra šansų – net ir Japonija turi galimybių. Man dar nė karto nėra tek žaisti prieš japonus, todėl nežinau, ko galėčiau tikėtis, bet ten būdami jie tikrai lengvai nepasiduos“, – apie galimybę Brazilijoje prisijungti prie kitų dviejų Europos rinktinių – Ispanijos ir Lietuvos – kalbėjo 26-erių J. Strelniekas.

Senojo žemyno pirmenybėse per 28 minutes vidutiniškais rinkdavo 9,1 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir net 5,4 rezultatyvaus perdavimo, o geriausio Latvijos krepšininko rinkimuose snaiperis nusileido tik NBA superžvaigžde tapusiam Kristapui Porzingiui.

Latvijos vyrų krepšinio rinktinė

Latviai olimpiniame krepšinio turnyre žaidė vienintelį kartą – 1936 metais. Bet 1990-ais atkūrę Nepriklausomybę, kitaip nei Lietuva, kuriai ši olimpiada bus jau septintoji iš eilės, tarp 12 elitinių komandų latviai dar nebuvo patekę.

Bet galbūt prisijungus kylančiai šalies krepšinio žvaigždei K. Porzingui mūsų kaimynai sugebės visus paguldyti ant menčių ir perrašyti istoriją?

„Jeigu geriausi žaidėjai pasirengę rungtyniauti – visuomet yra daugiau galimybių pasiekti savo tikslus“, – neabejojo J. Strelniekas, kaip ir visa šalis, vasarą lauksiantis 221 cm ūgio 20-mečio aukštaūgio debiuto nacionalinėje komandoje.

NBA vos pirmąjį sezoną rungtyniaujantis K. Porzingis kiek netikėtai greitai savo solidžiu ir tuo pačiu akiai gražiu žaidimu sugebėjo pakerėti viso pasaulio krepšinio gerbėjus. Kelią link NBA žvaigždžių besiskinantis jaunuolis per kiekvieną mačą vidutiniškai pelno 14 taškų, po krepšiais sugriebia 7,4 kamuolio ir varžovams „išrašo“ 2 blokus.

Visgi į Lietuvą J. Strelniekas atvyko ne su olimpiniais, o klubiniais reikalais. Penktadienio vakarą jis kartu su Bambergo „Brose Baskets“ komanda Kaune bandys antrą kartą šiame sezone įveikti „Žalgirį“. Pirmoje TOP-16 akistatoje Vokietijoje šios šalies čempionai kauniečius sutriuškino net 96:63.

Apskritai tai buvo vos pirmoje „Brose Baskets“ ekipos pergalė prieš Kauno „Žalgirį“. Iki tol Lietuvos čempionai buvo laimėję visus aštuonis susitikimus.

Tąkart ir pats J. Strelniekas sužaidė savo geriausias karjeros rungtynes Eurolygoje – 19 taškų (3/3 dvit., 4/7 trit., 1/1 baud. met.) ir 22 naudingumo balai. Ir visa tai – pakilus nuo atsarginių žaidėjų suolelio ir aikštelėje praleidus 25 minutes.

„Man svarbiau komandos rezultatai, o ne asmeniniai pasiekimai“, – kuklinosi 26-erių metų 191 cm ūgio gynėjas.

„Žinome, kad čia tikrai nėra lengva žaisti. Prieš „Žalgirį“ Kaune man jau yra tekę žaisti – sirgaliai garsiai palaiko, arenoje tvyro puiki atmosfera. Be to, jie namuose rungtyniauja kur kas geriau nei išvykose, todėl mūsų pergalė namuose 30 taškų skirtumu nieko nereiškia – čia viskas gali apsiversti aukštyn kojomis“, – Gintarą Krapiką iš posto išvertusį laimėjimą jau seniai pamiršo Latvijos krepšininkas.

Nors šis sezonas (10,8 tšk. ir 3,2 rez. perd.), pagal statistinius rodiklius, J. Strelniekui kiek prastesnis nei debiutinis (12,6 tšk. ir 3,4 rez. perd.), komandinį žaidimą demonstruojanti „Brose Baskets“ ekipa yra tikras riešutėlis bet kuriam elitiniam Eurolygos klubui.

Išskirtinių superžvaigždžių neturinti ekipa šiemet ant savo menčių jau spėjo parklupdyti tiek Malagos „Unicaja“, tiek Pirėjo „Olympiacos“ ar net „Barcelona“ vyrukus. TOP-16 etapo F grupėje „Brose Baskets“ (3/5) komanda žengia šešta ir vis dar turi galimybių prasibrauti tarp 8 pajėgiausių Europos klubų.

„Komandinė dvasia – kovojame vienas už kitą, o tai yra svarbiausias dalykas. Komandoje neturime superžvaigždžių, todėl suprantame, kad norėdami ką nors pasiekti, privalome žaisti kaip vienas kumštis“, – sėkmingo žaidimo receptą atskleidė J. Strelniekas.

Ar Šarūno Jasikevičiaus diriguojamiems kauniečiams (1/7) pavyks įkąsti vokišką riešutą su itališkais prieskoniais (treneris Andrea Trinchieri), sužinosime penktadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje nuo 19.45 val. prasidėsiančiame mače.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)