Lukas Lekavičius (21 m., 180 cm, gynėjas) – Kauno „Žalgiris“ (Lietuva)

Vienas iš dviejų studentų rinktinės narių, sulaukusių Jono Kazlausko pakvietimo prisijungti ir prie vyrų komandos treniruočių. Negana to, energingumu ir darbštumu jaunasis įžaidėjas sugebėjo užsitarnauti trenerio pasitikėjimą ir, nukonkuravęs Žygimantą Janavičių ir Adą Juškevičių, išvažiavo į Europos čempionatą.

Bet jame L. Lekavičius dažniau šildė atsarginių žaidėjų suolelį nei plušėjo aikštėje, o grįžęs į Kauno „Žalgirį“ turėjo tenkintis Manto Kalniečio pagalbininko vaidmeniu. Bet per metus nuo NKL žaidėjo iki Europos vicečempiono pakilęs gynėjas neatlaikė į jį dėtų vilčių ir sezoną pradėjo itin blankiai.

Visgi pamažu „Žaibo Makvyno“ varikliukas vėl užsikūrė ir jis vis dažniau sulaukdavo trenerių pasitikėjimo, o išvykus M. Kalniečiui netgi tapo pagrindiniu „Žalgirio“ dirigentu.

Bet atsiradusios progos, taip, kaip pernai, L. Lekavičiui išnaudoti nepavyko. Lietuvos čempionai į savo gretas pasikvietė vikrųjį Jerome'ą Randle'ą, kuris jau debiutiniame mače užgožė jaunąjį lietuvį.

L. Lekavičiaus statistika šio sezono Eurolygoje yra 4,8 taško ir 1,4 taško per 16 minučių, o LKL čempionate gynėjas per 17 minučių renka 6,3 taško ir 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Akivaizdu, kad norėdamas kartu su geriausiais Lietuvos krepšininkais vykti į Rio de Žaneirą, Lukas privalo kaip reikiant pasitempti. Tiesa, jo pagrindiniai konkurentai dėl vietos po saule ryškiau už jį kol kas nespindi.

Lukas Lekavičius

Paulius Dambrauskas (24 m., 191 cm, gynėjas) – Šiaulių „Šiauliai“ (Lietuva)

Akivaizdus „Šiaulių“ lyderis, solidžiu žaidimu įrodinėjantis, kad yra vertas antrojo šanso Vilniaus „Lietuvos ryto“ klube. Nebijo imtis iniciatyvos, turi taiklią rankelę ir gali sėkmingai diriguoti komandos atakoms – bent jau Saulės miesto ekipoje buvo nepakeičiamas žaidėjas.Tiesa, tik iki traumos, dėl kurios gynėjas nerungtyniauja jau beveik du mėnesius.

„Turiu ambicijų pasirodyti geriau. Ir tada galbūt mane kažkas pastebės. Gal ir tas pats „Lietuvos rytas“. Bet reikia gyventi šia diena, atiduoti visą save“, – viename interviu apie savo karjeros perspektyvas kalbėjo P. Dambrauskas.

12,8 taško ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo FIBA Europos taurės turnyre bei 10,9 taško ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo LKL pirmenybėse – ganėtinai solidi statistika, žvelgiant į kitus potencialus J. Kazlausko radaruose esančius kandidatus.

Jeigu sugrįžęs į aikštelę P. Dambrauskas ir toliau demonstruos tokį sėkmingą žaidimą, galbūt sužibėjimas studentų rinktinėje taptų tramplinu kelionei į Palangą?

Paulius Dambrauskas

Vytenis Čižauskas (23 m., 188 cm, gynėjas) – Krailsheimo „Merlins“ (Vokietija)

Vienas „auksine“ vadinamos 1992 metais gimusių Lietuvos rinktinės narių, kuriam kartu su Jonu Valančiūnu ir Dovydu Rediku buvo piešiama gražiausia ateitis. Deja, bent kol kas iki lūkesčių įgyvendinimo jam taip toli, kad jis veikiausiai net nepretenduoja į išplėstinį J. Kazlausko kandidatų sąrašą.

„Vytenis tikrai turi noro ir motyvacijos dar tobulėti – šią vasarą dirbome individualiai, tai tikrai galiu pasakyti, kad jis – neeilinis talentas, kuriam dar viskas prieš akis“, – spalio pabaigoje, kalbėdamas su Krepšinis.lt, jaunojo žaidėjo nurašyti dar neketino treneris Aurimas Jasilionis.

Bet individualus darbas vasarą bent kol kas saldžių ir taip trokštamų vaisių neduoda. Sezoną „Valmiera“ klube pradėjęs gynėjas jame neįsitvirtino. Latvijos čempionate 23-ejų kaunietis per 15 minutes vidutiniškai rinko vos 5 taškus ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Karjerą nusprendęs pratęsti Vokietijos „Bundesliga“ pirmenybėse, V. Čižauskas po truputį susigrąžina pasitikėjimą savimi. Sparčiai tobulėjančiame čempionate „Žalgirio“ auklėtinis rungtyniauja po 21 minutę, pelno 5,8 taško ir atlieka 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

Savo šansą tiek „Žalgiryje“, tiek Lietuvos vyrų rinktinėje jau turėjęs, bet jo neišnaudojęs krepšininkas vis bando pasiekti tą žaidimo lygį, kuris jam padėtų pakilti ir šalies skautų akyse. O žinant, kokia didelė spraga gynėjų grandyje, vienas kitas sėkmingesnis pasirodymas ir V. Čižauskas vėl būtų stebimas pro padidinamąjį stiklą.

Vaidas Kariniauskas (22 m., 197 cm, gynėjas) – „Kymis“ (Graikija)

Nestandartinio sudėjimo gynėjas, praėjusiame sezone atsidūręs tinkamoje vietoje ir tinkamu metu. Bet konkurencinę kovą „Žalgiryje“ pralaimėjo L. Lekavičiui. Nors vėl buvo įtrauktas į išplėstinį vyrų rinktinės kandidatų sąrašą, vasaros darbai jam baigėsi iškart po Universiados.

Prieš sezoną V. Kariniauskas išsiskyrė su Lietuvos čempionais ir pradėjo legionieriaus karjerą. Ne bet kur, o Graikijoje. Tiesa, antroje pagal pajėgumą lygoje. Bet dėl tokio karjeros posūkio A. Sabonio krepšinio mokykloje užaugęs krepšininkas nesigaili.

„Norėjau atsidurti ten, kur visa atsakomybė tektų man – būtų daugiau treniruočių nei rungtynių. Treniruočių man dabar reikia labiau. Mano tikslas prieš atvykstant čia buvo aiškus: pagerinti savo fizinę būklę. Trumpai tariant, noriu sustiprėti, įgauti pasitikėjimo savimi, kurį buvau stipriai praradęs. Kasdien dirbu, kad kūnas būtų paruoštas aukštesniam krepšinio lygiui“, – Krepšinis.lt pasakojo 22-ejų metų kaunietis.

„Kymis“ kartu su „Faros“ ekipa savo sąskaitose turi po 14 pergalių ir 3 pralaimėjimus bei dalijasi pirmą-antrą pozicijas. O pagrindinio įžaidėjo pareigas atliekantis V. Kariniauskas per mačą vidutiniškai pelno 10,9 taško, atkovoja 4,6 kamuolio ir atlieka 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

Vaidas Kariniauskas

Tomas Dimša (22 m., 196 cm, gynėjas) – Frankfurto „Skyliners“ (Vokietija)

Neeiliniu šuoliu išsiskiriantis kaunietis ganėtinai greitai įšoko į perspektyviausių jaunųjų krepšininkų gretas. Kartu su 1994 metų gimusiais vaikinais nuskynęs sidabrą 18-mečių Europos ir bronzą 19-mečių pasaulio čempionatuose į vyrų krepšinį prasimušti bandė būdamas „Žalgirio“ nariu.

Deja, nepavyko. LKL čempionu tapęs jaunasis gynėjas tobulintis išvyko į Vokietijos aukščiausiąją lygą, rankomis sukirtęs su Frankfurto „Skyliners“ klubo vadovais. Bet legionieriaus duona nebuvo tokia skani – šoklųjį gynėją užklupo traumų virtinė, po kurios sugrįžęs dėl žaidimo laiko jis turi kaip reikiant pakovoti su komandą sezono eigoje papildžiusiais naujokais.

Pirmose dvejose sezono rungtynėse T. Dimša pelnė atitinkamai 12 ir 16 taškų, bet dabar Vokietijos čempionate aikštėje beveik nebepasirodo. Per 9 mačus jis vidutiniškai ant parketo praleidžia 15 minučių ir renka 5,1 taško.

Tomas Dimša

Rokas Giedraitis (23 m., 200 cm, puolėjas) – Šiaulių „Šiauliai“ (Lietuva)

Antrasis praėjusios vasaros studentų rinktinės narys, kurį į stovyklą Palangoje pasikvietė J. Kazlauskas. Nors talentingasis puolėjas tapo vienu pirmuoju, kuriam treneris pasakė „ačiū“, bet jis sulaukė nemažai pagyrų. Akivaizdu, kad kol kas lengvojo krašto pozicijoje rinktinėje – per didelė konkurencija, todėl R. Giedraitis – ateities žaidėjas.

Vis tik ir klubiniame sezone jam šiemet sunkiai sekėsi atlaikyti konkurenciją. „Lietuvos ryto“ įsigytam „snaiperiui“ debiutas Europos taurės turnyre buvo itin banguotas – jo žaidimo laikas svyravo nuo 5 iki net 37 minučių. Aišku, prie to labiausiai prisidėjo ir nuolatiniai trenerių pokyčiai. Visose 10-yje rungtynių pasirodęs dvimetrinis tauragiškis per 17 minučių vidutiniškai pelnydavo 6,1 taško.

Žaidimas LKL pirmenybėse taip pat buvo banguotas. Nepaisant to, R. Giedraitis ne vieną kartą sunkiais momentais traukė vilniečius į priekį. Jo statistiniai rodikliai nacionalinėse pirmenybėse buvo tokie: 17 minučių ir 7,6 taško, o tritaškių taiklumas – net 40%.

Vis tik, komandos vairą perėmus Tomui Pačėsui, puolėjo vaidmuo su kiekviena diena mažėjo. Kartais, išnaudojęs progas, jis sužibėdavo, bet dažniausiai vis tiek būdavo įsitaisęs atsarginių žaidėjų suolelio gale.

Kad R. Giedraičio dienos jau suskaičiuotos, mintis galėjo sukirbėti Karaliaus Mindaugo taurės turnyre, kuriame jis tapo tik 13-uoju komandos žaidėju. Sudalyvavęs LKL tritaškių ir dėjimų konkursuose bei į kišenę įsidėjęs taurės turnyro aukso medalį, jis buvo išsiųstas pasitobulinti į „Šiaulių“ komandą, kurioje ir driokstelėjo prieš pasirašydamas sutartį su LKL vicečempionais.

Gynybinio stiliaus žaidėjo labiau norėjęs T. Pačėsas tauragiškį pakeitė Artūru Jomantu, o R. Giedraitis savo puolamąją artileriją pademonstravo jau pirmose LKL čempionato rungtynėse – į „Lietkabelio“ krepšį jis įmetė 14 taškų.

Galimybių, kad J. Kazlauskas „Šiaulių“ puolėją vešis į Braziliją, yra labai nedaug. Vis tik po kelerių metų jau veikiausiai išvysime Roką, rinktinės penketuke keičiantį Mindaugą Kuzminską.

Rokas Giedraitis

Egdaras Ulanovas (24 m., 197 cm, puolėjas) – Kauno „Žalgiris“ (Lietuva)

Kazio Maksvyčio auklėtinis, į „auksinės“ rinktinės gretas įtrauktas avansu, bet vėliau su kaupu atsidėkojęs Europos 20-mečių čempionate. Kaip pamažu šlovės link E. Ulanovas kopė jaunimo rinktinėse, taip mažais žingsniukais tobulėjo ir „Žalgiryje“, tapęs nepakeičiamu klubo ramsčiu.

„Manau, kad jis gali rimtai kandidatuoti, o gal net ir į dvyliktuką patekti“, – nuo mažų dienų auginto krepšininko potencialu rinktinėje, kalbėdamas su Krepšinis.lt, neabejojo K. Maksvytis, 24-erių puolėją palyginęs su Sergejumi Jovaiša.

Tiesa, tokie žodžiai iš dabartinio Panevėžio „Lietkabelio“ trenerio lūpų nuskambėjo lapkričio pabaigoje, kuomet Eurolygoje E. Ulanovas per rungtynes rinkdavo vos 2,4 taško, nors aikštelėje praleisdavo net po 24 minutes.

Tuomet turbūt daugelis, perskaitę tokius K. Maksvyčio spėliojimus, veikiausiai tik pasukiojo pirštą ties smilkiniu. Bet dabar tie kritikai jau turėjo pakeisti nuomonę – E. Ulanovas TOP-16 etape žaidžia net 29 minutes ir jau pelno 9,4 taško.

Šarūno Jasikevičiaus schemose tobulai įsipaišęs universalusis puolėjas LKL čempionate taip pat dažnai griežia pirmaisiais smuikais – per 24 minutes vidutiniškai renka 9,8 taško, 4 atkovotus kamuolius, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 13,4 naudingumo balų.

Jeigu praėjusią vasarą E. Ulanovas pirmą kartą buvo įtrauktas į išplėstinį kandidatų sąrašą, tai turbūt jau niekas neabejoja, kad jis šią vasarą sulauks pakvietimo ir į pirmąją treniruočių stovyklą. O kas žino, galbūt gaus ir lėktuvo bilietą į olimpiadą?

Edgaras Ulanovas

Saulius Kulvietis (25 m., 204 cm, puolėjas) – Utenos „Juventus“ (Lietuva)

Pietų Korėjoje kaunietis, vilkėdamas studentų rinktinės marškinėlius, vidutiniškai pelnydavo po 7 taškus. Bet sugrįžęs į Lietuvą jis vis dažniau ėmė lankytis pas gydytojus, kol galiausiai privalėjo gultis ant operacinio stalo.

Abiejų čiurnų operacijas iškentėjęs krepšininkas keturis mėnesius atliko reabilitaciją ir tik sausio pabaigoje sugrįžo ant parketo. Žaidimo ritmo paieškas puolėjas tęsia iki šiol – LKL čempionate per 6 mačus jis aikštėje vidutiniškai praleidžia 17 minučių ir renka 3,3 taško.

Kiek geriau sekasi FIBA Europos taurės turnyre – per tokį patį laiką S. Kuvietis vidutiniškai pelno po 8 taškus. Nors ir buvo kamuojamas traumų, 204 cm ūgio puolėjas vis tiek sugebėjo rezultatyviausių visų laikų „Juventus“ žaidėjų sąraše pakilti į antrąją vietą. Tai pasiekti jam pavyko vos per du su puse sezono.

Saulius Kulvietis

Donatas Tarolis (21 m., 202 cm, puolėjas) – Traiskircheno „Lions“ (Austrija)

Dar vienas sparčiai tobulėjęs ir per trejus metus iš RKL pirmenybių pakilęs iki LKL čempionato. Tiesa, įsitvirtinti „Žalgiryje“ jis taip pat nesugebėjo ir po studentų pasaulio čempionatu vadinamos Universiados sparnus pakėlė į Austriją.

Dainiaus Adomaičio vadovaujamoje studentų rinktinėje po 12,3 taško rinkdavęs galingo sudėjimo puolėjas rankomis sukirto su austrų vidutinioku Traiskircheno „Lions“ klubu.

Kalnuotose vietovėse pademonstruoti savo gebėjimus D. Taroliui sekasi ganėtinai gerai – stipriausioje pastarosios šalies krepšinio lygoje jis jau spėjo ant parketo išbėgti 20-yje rungtynių: per 21 minutę jis vidutiniškai pelno 10,5 taško, atkovoja 4,3 kamuolio ir blokuoja 1,1 varžovų metimo.

Donatas Tarolis

Rolandas Jakštas (23 m., 202 cm, puolėjas) – Kazereso „Patrimonio de la Humanidad“ (Ispanija)

Dar vienas 1992 metais gimęs žaidėjas, savo kraityje turintis tris Europos ir vieną pasaulio čempionato aukso medalį. Jaunimo rinktinėse dažniausiai gaudavo tik antraplanį vaidmenį. Perėjęs į vyrų krepšinį, kiek parungtyniavo LKL čempionate, bet laimės ieškoti taip pat išvyko svetur.

Šiuo metu aukštaūgis žaidžia antroje pagal pajėgumą Ispanijos krepšinio lygoje ir išsiskiria gana padoriais statistiniais rodikliais – 12,6 taško ir 6,5 atkovoto kamuolio.

Egidijus Mockevičius (23 m., 208 cm, vidurio puolėjas) – Evansvilio „Purple Aces“ (JAV)

Tikriausiai didžiausią susidomėjimą keliantis jaunasis Lietuvos vidurio puolėjas. Nors Universiadoje dominuojančiu žaidimu neišsiskyrė, tačiau sugrįžęs atgal į Evansvilio universitetą NCAA čempionate tapo nesustabdoma jėga po krepšiais.

Su 14 atkovotų kamuolių vidurkiu E. Mockevičius visoje JAV studentų krepšinio lygoje pagal šį rodiklį yra nepralenkiamas. Negana to, per mačą jis dar pelnydavo po 16,6 taško ir varžovams išrašydavo po 2,8 bloko.

Akivaizdu, kad paskutinis sezonas NCAA lygoje ketvirtakursiui iš Kuršėnų buvo pats geriausias, tačiau kas toliau? NBA? Eurolyga? LKL? Atsakymo nežino net pats krepšininkas.

„NBA – visų krepšininkų svajonė, todėl meluočiau, jei sakyčiau, kad aš išimtis. Atsiradus tokiai progai, tikrai bandyčiau, bet aš realistas, todėl jeigu ne – jėgas išbandysiu Europoje“ – išskirtiniame interviu Krepšinis.lt pasakojo E. Mockevičius, patekęs tarp 20 pretendentų laimėti prestižinį Kareemo Abdul-Jabbaro vardo trofėjų, skirtą geriausiam NCAA vidurio puolėjui.

J. Valančiūno pašonėje Lietuvos jaunimo rinktinėse praleidęs aukštaūgis savo kraityje turi 18-mečių ir 20-mečių Europos bei 19-mečių pasaulio čempionato auksą. Praverti vyrų rinktinės duris – kiekvieno jaunuolio svajonė, o E. Mockevičius – ne išimtis.

Bet kad ji virstų realybe, dar reikia nuversti ne vieną kalną. Vis tik galbūt J. Kazlauskas „centrą“ pirmą kartą įtrauks ir į išplėstinį kandidatų sąrašą? Nors jame – jau ir taip nemaža aukštaūgių sangrūda...

Egidijus Mockevičius

Mindaugas Kupšas (24 m., 216 cm, vidurio puolėjas) – Kėdainių „Nevėžis“ (Lietuva)

Kauno mėgėjų krepšinio lygose žaidusį išskirtinio ūgio paauglį po savo sparneliu priglaudęs Kauno „Žalgiris“ su šiuo „centru“ darbavosi individualiai, kol jam galiausiai atsivėrė galimybė jėgas išbandyti pagrindinė komandoje. 2014-ais tapęs Lietuvos čempionu 216 cm ūgio milžinas buvo paskolintas Talino „Kalev“ komandai, o praėjusią vasarą persikėlė į Austriją.

Tačiau Vienos „Hallman“ klube M. Kupšui įsitvirtinti nepavyko ir jis vėl sugrįžo į gimtinę. Dabar „centras“ vilki Kėdainių „Nevėžio“ marškinėlius ir viliasi vieną dieną vėl apsivilkti „Žalgirio“ marškinėlius. Bet jeigu jis ir toliau taip sėkmingai žais LKL čempionate, antrojo šanso iš gimtojo miesto komandos gali sulaukti ir gana greitai.

Per 24 minutes jis vidutiniškai renka 12,3 taško, 6,3 atkovoto kamuolio ir 14,5 naudingumo balo. Verta pažymėti, kad ir prieš žalgiriečius jis sužaisdavo rezultatyviai – trijuose mačuose pelnė atitinkamai 17, 15 ir 14 taškų.

Mindaugas Kupšas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)