Taigi, jeigu kada nors, kaip kad 1996 metų filme „Kosminis krepšinis“, aikštelėje iš tikro tektų susigrumti žmonijos ir ateivių komandoms, MJ privalėtų dalyvauti šiose rungtynėse, kad ir kokio amžiaus būtų.

O kol kas jam – tik 53-eji. Tiek ir daugiau taškų jis per savo daugiau nei įspūdingą karjerą NBA pelnė 15-oje mačų. Tai – keturiais daugiau nei bet kuris kitas žaidėjas per paskutinius 30 metų.

M. Jordanas įrodė, kad gali dominuoti ne tik krepšinio aikštelėse – jis savo vardą pavertė tokiu sėkmingu verslo ir rinkodaros įrankiu, kad tapo turtingiausiu pasaulio atletu, o jo turto vertė perkopė 1 milijardą JAV dolerių.

Į milijardierių klubą MJ žurnalas „Forbes“ įtraukė 2014 metais – praėjus daugiau nei dešimtmečiui po to, kai jis baigė profesionalo karjerą. Vien per 2014-tuosius jis susižėrė 100 mln. JAV dolerių, o tai yra daugiau nei jis uždirbo per 15 metų atstovaudamas „Bulls“ ir Vašingtono „Wizards“. Tiesa, Michaelas gavo 20 mln. JAV dolerių už filmavimąsi „Kosminiame krepšinyje“ ir, žinoma, dar ne vieną dešimtį milijonų už savo atvaizdą „Nike“, „Gatorade“, „Ball Park Franks“, „Hanes“, „Wheaties“, „Chevrolet“ ir kitose reklamose.

Daugiamilijoninius turtus M. Jordanui jau daugiau nei 30 metų krauna ir „Air Jordan“ sportbačiai, debiutavę 1985 metais. Jau tuomet jie „Nike“ firmai per metus sukrovė 100 mln., o štai 2013-aisiais – net 2,25 mlrd. JAV dolerių pelną, iš kurio 90 mln. atiteko pačiam MJ.

Visgi pelningiausia M. Jordano investicija – Šarlotės „Hornets“ klubo akcijos. Jo turimų vertė dabar yra didesnė nei 500 mln. JAV dolerių, nors 2010 m. legendinis krepšininkas teises į tada dar „Bobcats“ besivadinusią komandą nusipirko už 175 mln. JAV dolerių.

M. Jordanas taip pat yra septynių restoranų ir automobilių firmos Šiaurės Karolinoje savininkas bei turi privatų 50 mln. JAV dolerių vertės reaktyvinį lėktuvą „Gulfstream IV“.

2002 m. M. Jordanui skyrybos su 13 metų jo žmona buvusia Juanita Jordan atsiėjo 168 mln. JAV dolerių, įskaičiuojant ir 29 mln. JAV dolerių vertės rūmus Čikagoje, bei buvo vienos brangiausių istorijoje.

2013-aisiais M. Jordanas Floridoje vedė 35-erių metų modelį Yvettę Prieto. 2014 m. ji pagimdė dvynukus.

MJ užsiima ir plačia labdaringa veikla. Jis remia specialiąsias olimpines žaidynes, vaikų ligonines, įvairias organizacijas, o štai per pirmą sezoną „Wizards“ gretose paaukojo visą savo 1 mln. JAV dolerių algą nukentėjusiems rugsėjo 11-ąją ir jų artimiesiems. 2015 m. jis skyrė 8,9 mln. 23-ims skirtingoms labdaros organizacijoms Čikagoje.

Yvette Prieto ir Michaelas Jordanas

1984 metų vasarą Niujorko „Madison Square Garden“ vykusioje NBA naujokų biržos trečiasis šaukimas priklausė Rytų konferencijoje priešpaskutinę vietą užėmusiam Čikagos „Bulls“ klubui (27/55), kuris į savo gretas pasikvietė perspektyvų 21-erių metų Šiaurės Karolinos universiteto gynėją Michaelą Jordaną.

„Tikiuosi būti naudingas „Bulls“ komandai ir pritapti lygoje, todėl su nekantrumu laukiu sezono starto. Kai kurie ekspertai mano, kad tapsiu geru žaidėju, bet žaisiu ne dėl to, kad pateisinčiau kažkieno viltis. Noriu žaisti taip, kaip galiu geriausiai. Stengsiuosi, kad „Bulls“ atsigautų ir grįžtų į pergalių kelią“, – savo kalboje tuomet pranašiškai pareiškė M. Jordanas.

Pirmame mače vilkėdamas „Bulls“ marškinėlius M. Jordanas pelnė 16, antrame – 21, o trečiame – jau 37 taškus. Praėjus vos dviem savaitėms nuo savo debiuto NBA jis į San Antonijaus „Spurs“ krepšį įmetė net 45 taškus (18/27 metimai iš žaidimo) ir išplėšė pergalę rezultatu 120:117 Čikagos komandai, kuri sezoną pradėjo puikiu balansu (7/2).

Vėliau M. Jordanas net šešiskart tapo NBA čempionu (nepralaimėjo nė vieno finalo!) ir naudingiausiu visų tų finalų žaidėju (MVP) bei, žinoma, buvo priimtas į Šlovės muziejų. M. Jordano taškų vidurkis per rungtynes siekė net 30,1 taško.

Simboliška, kad 45-is taškus MJ įmetė ir per paskutinį savo pasirodymą su „Bulls“ apranga, kai šeštose 1998-ųjų NBA superfinalo rungtynėse Jutoje praktiškai vienas 87:86 privertė kapituliuoti „Jazz“ ekipą ir užsimovė šeštąjį aukso žiedą. Antras pagal rezultatyvumą tame mače svečių klube buvo Toni Kukočius su 15 taškų...

Beje, M. Jordano talento jėgą yra tekę savo kailiu pajusti ne tik Šarūnui Marčiulioniui, Arvydui Saboniui ir Žydrunui Ilgauskui, savo laiku su juo susidūrusiems akis į akį NBA arenose, bet ir Lietuvos rinktinei, kuri 1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse JAV „Svajonių komandai“ nusileido net 76:127. MJ į lietuvių krepšį per 22 min. suvertė 21 tašką ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)