Legionierių komanda

M.Kalnietis jau prieš išvykdamas žinojo, kad didesnį nei Kaune atlyginimą jam Italijos klubas pasiūlė ne šiaip sau. „Emporio Armani“ pirmauja Italijos lygoje, o klubo tikslas yra aiškus – šiemet laimėti Europos tautę ir kitąmet žaisti Eurolygoje.

Mantas pakviestas nepaisant to, kad šis sezonas Eurolygoje jam prasčiausias nuo pat 2008-ųjų. Jis per Eurolygos rungtynes pelno vidutiniškai po 6,8 taško, o tris kartus paliko aikštelę nepelnęs taškų.

Milano klubo treneris Jasminas Repeša žurnalistams po varžybų su Klaipėdos „Neptūnu“ teigė norėjęs turėti M.Kalnietį savo gretose, todėl jis ir pasiūlė Mantą pakviesti į Italiją.
M. Kalnietis

Komanda Italijos čempionato varžybose gali remtis 7 legionieriais, iš jų tik trys gali būti amerikiečiai, keturi privalo būti iš Europos Sąjungos šalių. „Emporio Armani“ klube žaidžia tik keturi italai.

„Visi žinome, kokia maža įžaidėjų rinka. Kol kas turėjome tik du įžaidėjus − Oliverį Lafayette‘ą ir Andrea Cinciarini. Jeigu kuris nors iš jų patirtų traumą, privalau turėti dar vieną atakų organizatorių. Džiaugiuosi, kad klubo savininkai sutiko pakviesti Mantą Kalnietį. Man patinka jo žaidimo braižas“, – sakė Kroatijos treneris.

Negalėjo atsisakyti pasiūlymo

M.Kalnietis su „Emporio Armani“ sudarė sutartį iki 2017 m. vasaros. Per mėnesį jis uždirbs 65 tūkst. eurų. Skelbiama, kad Kaune jo atlyginimas siekė 45 tūkst. eurų.

„Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas teigė, kad Mantas gavo pasiūlymą, kurio negalėjo atsisakyti, o klubas jo laikyti neturėjo teisės. Italijos žiniasklaida skelbė, kad išpirka siekia 250 tūkst. eurų. P.Motiejūno teigimu, už M.Kalnietį gauti pinigai bus skirti naujam įžaidėjui ir skoloms padengti.

Pats M.Kalnietis po paskutiniųjų „Žalgirio“ rungtynių su „Olympiacos“ pripažino, kad jo sprendimas išvykti yra naudingas visoms pusėms. „Mano žaidimas netenkino nei manęs, nei daugelio gerbėjų. Aikštelėje neparodžiau, ką galiu ir moku. Milano klubas pateikė gerą pasiūlymą ir padėjo „Žalgiriui“ sutaupyti. Emocijų daug, tačiau šį žingsnį reikėjo žengti“, – sakė jis.

Kai gims trečioji atžala, į Milaną išvažiuos ir Manto žmona Mingailė su vaikais.

Skriaudiko vardas – „Žalgiris“

1936 m. įkurtas Milano klubas yra tituluočiausias Italijoje. Tai − ta pati komanda (tada vadinosi „Stefanel“), kurią 1998 m. Europos krepšinio taurės finale 82:76 įveikė „Žalgiris“. Šiose istorinėse rungtynėse Saulius Štombergas pelnė 35 taškus.

Po šio pralaimėjimo klubas išgyveno didžiulę krizę, trukusią iki pat 2004-ųjų. Buvo net pasirodę pranešimų, kad klubą ketinama uždaryti.

2004 m. klubą į savo rankas perėmė Adriano Galliani (futbolo klubo „Milan“ direktorius), Massimo Moratti (futbolo klubo „Internazionale“ prezidentas), Kobis Bryantas (NBA krepšininkas) ir stilistas G.Armani.

M. Kalnietis

G.Armanis pagrindiniu klubo rėmėju tapo 2004 m., nuo tada komanda kelerius metus vadinosi „Olimpia Armani Jeans Milano“, dabar „Emporio Armani“. 2008 m. G.Armani perėmė ir klubo nuosavybę.

2014 m. komanda po 8 metų pertraukos vėl iškovojo Italijos pirmenybių auksą. Tai buvo 26-asis kartas, kai komanda tapo šalies čempione.

G.Armani greičiausiai teigiamai mano apie lietuvių krepšininkus. Anksčiau Milano klube rungtyniavo Mindaugas Katelynas, Jonas Mačiulis, Marijonas Petravičius ir Linas Kleiza.

Jis negaili pinigų krepšiniui. 2014 m. G.Armani pakvietė L.Kleizą, kuris tada buvo vienas brangiausių Europos krepšininkų. Milane Lietuvos krepšinio pažiba, kaip L.Kleizą vadino italai, uždirbo 700 tūkst. eurų.

Imperija plečiasi

Autoritetingas amerikiečių verslo leidinys „Forbes“ G.Armani turtą įvertino 8,5 milijardo JAV dolerių, įvardijo jį turtingiausiu Italijos žmogumi ir skyrė 131 vietą pasaulio turtuolių sąraše. Niujorke leidžiamo žurnalo „People with Money“ teigimu, G.Armani yra daugiausia uždirbantis dizaineris.

Vien drabužiais ir aksesuarais kūrybingasis italas neapsiriboja. „Giorgio Armani“ gamina vyriškus ir moteriškus kvepalus, kosmetikos priemones, laikrodžius, papuošalus. Jau daugiau kaip dešimtmetį galima skanauti „Armani Dolci“ šokolado, saldainių, sausainių, uogienės ir riešutų kremo. 2000 m. startavo prabangių baldų, audinių, šviestuvų ir interjero detalių linija „Armani Casa“.

Milane, Niujorke, Tokijuje, Londone veikia G.Armani kavinės ir restoranai, Romoje – prabangių apartamentų daugiaaukštis, Milano centre ir Dubajuje – elegantiški viešbučiai.

81 metų dizaineris sako, kad jo sėkmės paslaptis glūdi vaikystėje, o tikroji jo mokytoja – motina Maria Raimonda. Pasakojama, kad griežta, bet vaikus mylinti mama tris atžalas rengdavo drabužiais, pasiūtais iš naudotų parašiutų.

Myli abi lytis

G.Armani yra pirmasis mados kūrėjas, iš nepilnamečių modelių pareikalavęs drastiškai mesti svorį. Dėl tokio reikalavimo mirė 18 metų nesulaukusi G.Armani išgarsinta brazilė Ana Carolina Reston, kuri sirgo anoreksija. Iš karto po šio įvykio G.Armani uždraudė jo drabužių pristatymuose dalyvauti modeliams, kurių kūno masės indeksas mažesnis nei 18.

G.Armani slepia savo asmeninį gyvenimą, tačiau viešai yra įvardytas kaip biseksualus. Tai yra pripažinęs ir pats. Dizaineris ilgai gyveno su architektu ir buvusiu verslo partneriu Sergio Galeotti, kuris 1985 m. mirė nuo AIDS komplikacijų.

Krepšinis – naujasis baletas

Krepšinį žaidė G.Armani sesuo Rosanna. Jis pats pirmą kartą krepšinio varžybas stebėjo 1987 m., kai Šveicarijoje „Olimpia“ komanda Europos čempionų lygos finale 71:69 įveikė Tel Avivo „Maccabi“ klubą. Kitą kartą jis varžybose lankėsi JAV, kur stebėjo Michaelo Jordano žaidimą.

„Kai manęs paklausė, ar galėčiau padėti išgelbėti komandą, aš nutariau prisidėti, tapdamas rėmėju su savo nauju prekių ženklu „Armani Jeans“. Tai turėjo būti mano dovana Milano miestui. Tai reiškė, kad komandą bus galima išlaikyti mano mieste“, – sakė G.Armani.

Jis retai praleidžia savo komandos rungtynes namų aikštėje. Kai tik nuvyksta į JAV, G.Armani taip pat lankosi NBA varžybose.

„Krepšinis yra sportas, suteikiantis adrenalino. Kai žiūriu didžiąsias varžybas, jaučiu entuziazmą ir esu kupinas energijos. Tačiau jei varžybos yra prastos, komanda silpna, aš jaučiuosi nusivylęs, susierzinęs. Mane mažiau valdo tie dalykai, apie kuriuos žmonės galėtų pamanyti, o krepšinis į paviršių iškelia visus mano jausmus.

Man patinka šio sporto judesių elegancija, grakštus gyvybingumas, o žiūrint į krepšį metančius žaidėjus, man į galvą ateina mintis apie modernųjį baletą, kur energiją kontroliuoja taisyklės. Čia tvyro retas komandinio žaidimo jausmas.

Žaidėjas, nesvarbu koks didis ir unikalus yra ir kokie ypatingi jo fiziniai įgūdžiai, pavyzdžiui, net Michaelas Jordanas, negali vienas laimėti varžybų. Net ir jam reikia komandos pagalbos, reikalingas tam tikras vaidmuo komandos viduje. Krepšinio pagrindas yra komandinis žaidimas ir bendras darbas“, – viename interviu svarstė G.Armani.

Jaučiasi pamalonintas

G.Armani išgelbėjo Milano komandą, o ką pats gavo mainais?

„Tai padeda žinomą Giorgio Armani vardą populiarinti tarp paauglių. Atmetus komerciją, aš didžiuojuosi ir esu sujaudintas, kai mane gatvėje sustabdo žmonės, net jei jie ir vilki „Dolce & Gabbana“ (kitas Italijos dizaineris) marškinėlius, sakydami: „Prašau, ir toliau remk Milano komandą“, – sakė G.Armani, kuris labai retai duoda interviu. Paprastai dėl jo tariamasi prieš pusmetį.