Vienas iš Graikijos krepšinio pasididžiavimų – „Olympiakos“ klubas – į savo gretas per pastaruosius 20 metų buvo priėmęs visą grupę Lietuvos krepšinio žvaigždžių.

Raudonus Pirėjo komandos marškinėlius vilkėjo Artūras Karnišovas, Eurelijus Žukauskas, Renaldas Seibutis, Arvydas Macijauskas, Linas Kleiza ir Martynas Gecevičius, o prie ekipos vairo savo laiku stovėjo pats garsiausias mūsų šalies krepšinio profesorius Jonas Kazlauskas. Visgi Pirėjas Lietuvos atstovams buvo lyg užkeiktas. Apie visa tai – Krepšinis.lt pasakojime.

Pirmasis pasiuntinys

Pirmąja kregžde iš Lietuvos „Olympiakos “ gretose 1997-1998 m. sezone tapo Artūras Karnišovas. Tuomet 26-erių metų amžiaus 204 cm ūgio puolėjas į Graikiją persikėlė iš „Barcelona“ ekipos ir į kolektyvo gretas įsikomponavo pakankamai greitai. Vidutiniškai per rungtynes Eurolygoje lietuvis pelnė 17,1 taško ir buvo „Olympiakos“ atakų lyderis, tačiau sezonas Graikijoje „karaliumi be karūnos“ vėliau pramintam A. Karnišovui nebuvo sėkmingas. Tuometiniai Eurolygos čempionai ne tik neapgynė titulo, bet iš varžybų pasitraukė dar šešioliktfinalyje, netikėtai nusileidę Belgrado „Partizan“.

Bene įsimintiniausiu per A. Karnišovo žaidimo Graikijoje laikotarpį epizodu tapo „McDonald's“ turnyras Paryžiuje. Iki finalo nužygiavusi Pirėjo komanda dėl titulo susigrūmė su tuo metu NBA karaliavusia Čikagos „Bulls“ komanda, į priekį vedama paties Michaelo Jordano.

Nors prilygti graikams nepavyko (78:104), būtent A. Karnišovas buvo pats rezultatyviausias žaidėjas europiečių gretose, pelnęs 17 taškų. „Bulius“ į priekį vedė 27 taškus surinkęs M. Jordanas. Pažymėtina, kad mačas buvo žaidžiamas pagal FIBA taisykles, tačiau gerbdami varžovus, graikai nusprendė netaikyti aikštės gynybos. Graikijos čempionate komanda užėmė tik trečiąją vietą, o sezonui pasibaigus A. Karnišovas pakėlė sparnus į kitą Europos šalį – Italiją, kur dvejus metus žaidė Bolonijos „Fortitudo“ gretose.

Šansas J. Kazlauskui

XXI a. pradžioje „Olympiakos“ pateko į finansinę duobę. Negandų prislėgtos komandos vairas 2004 m. buvo patikėtas J. Kazlauskui, į Graikiją atvykusiam iš Vilniaus „Lietuvos ryto“. Pirėjuje lietuvis praleido du sezonus, tačiau kalnų nuversti krepšinio guru Graikijoje taip pat nepavyko.

Pirmajame savo darbo sezone J. Kazlauskas į rankas gavo prastos komplektacijos komandą, kurios gretose iš garsesnių žaidėjų buvo tik serbas Milanas Tomičius ir karjerą dar tik pradedantis Giorgios Printezis. 2004-2005 m. sezoną pamiršti kuo greičiau norėjo visi „Olympiakos“ fanai (Graikijoje užimta vos 8-oji vieta, Eurolygoje nepatekta į antrąjį etapą), tačiau antrasis lietuvio darbo sezonas Pirėjuje taip pat paliko kartoką prieskonį. Pergalių nepasiekta net ir su gerokai pajėgesne sudėtimi, kurios gretose buvo ir du J. Kazlausko iniciatyva į „Olympiakos“ atvykę lietuviai – E. Žukauskas bei R. Seibutis.

E. Žukausko karjera Pirėjuje buvo išskirtinai nesėkminga. Vos spėjusį apšilti kojas komandoje, 216 cm ūgio puolėją iš rikiuotės išmušė sunki peties trauma. Aukštaūgiui buvo atlikta operacija, dėl kurios jis praleido didžiąją dalį sezono, o jam baigiantis apskritai buvo atleistas. Eurolygoje ant parketo su „Olypiakos“ marškinėliais aukštaūgis taip ir nepasirodė, vos keletą rungtynių jis spėjo sužaisti ir Graikijos čempionate.

Nepasitikėjimas ir traumos

R. Seibučio istorija Pirėjuje – kiek kitokia, tačiau labai sėkminga jos taip pat nepavadinsi. 2005-ųjų vasaros pabaigoje į Graikiją lietuvis atvyko J. Kazlausko kvietimu ir su klubu sudarė dvejų metų sutartį su galimybe ją pratęsti dar vienam sezonui. Visgi, jei pirmieji metai Pirėjuje 196 cm ūgio gynėjui buvo vykę, vėliau fortūna nuo Renaldo nusisuko.

2005-2006 m. Eurolygos sezone R. Seibutis sulaukė didelio J. Kazlausko pasitikėjimo ir Eurolygoje sužaidė 23 rungtynes. Per jas gynėjas rinko po 6,3 taško, dvitaškius metė 50 proc. taiklumu, o 2006-ųjų vasaros pradžioje lietuvį NBA naujokų biržoje 50-uoju numeriu pakvietė Dalaso „Mavericks“.

Deja, Graikiją palikus J. Kazlauskui, katino dienos „Olympiakos“ komandoje R. Seibučiui baigėsi. Ateinantį sezoną jis buvo išnuomotas Atėnų „Maroussi“, o į Pirėjo klubo gretas nesėkmingai sugrįžo 2007-2008 m. sezone. Dėl nugaros išvaržos, operacijos ir ilgos reabilitacijos Eurolygoje Renaldas sužaidė vos 3 rungtynes, taškų nepelnė, o pavasarį apskritai išsiskyrė su klubu.

„Išsišokėlis“ L. Kleiza

Linas Kleiza

Tuomet laikas keltis į Graikiją atėjo Linui Kleizai, kurį galima laikyti vieninteliu geriau Pirėjuje „prasisukusiu“ Lietuvos atstovu. „Olympiakos“ gretose puolėjas žaidė 2009-2010 m. sezone ir, per rungtynes vidutiniškai rinkęs po 17,1 taško, tapo rezultatyviausiu Eurolygos sezone.

Taip pat jis buvo išrinktas į naudingiausių turnyro žaidėjų penketuką ir po ilgos pertraukos atvedė komandą iki pat finalo. Deja, tuo viskas ir baigėsi – lemiamame Eurolygos mače graikai neprilygo „Barcelona“ komandai, o Graikijos čempionato finale – principiniams varžovams Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkams. Vienintele kompensacija komandai tapo laimėta Graikijos taurė.

Asmeniniame fronte L. Kleizai tuomet sekėsi kur kas geriau – po gero klubinio sezono puolėjas sulaukė Toronto „Raptors“ pasiūlymo ir sugrįžo į NBA, o puikų individualų pasirodymą jis pratęsė pasaulio čempionate Turkijoje, kur iki bronzos medalių atvedė Lietuvos rinktinę.

Maco kančios

Arvydas Macijauskas

Visgi bene skandalingiausia ir liūdniausia Pirėjuje buvo A. Macijausko istorija. Po nesėkmingo sezono NBA lygoje, kur negavo progos pasireikšti Naujojo Orleano „Hornets“ gretose, 2006-ųjų vasarą Macas su trenksmu sukirto rankomis su Pirėjo klubo vadovais. Pasirašyta ir šių dienų mastais įspūdingos vertės – ketverių metų 9 mln. eurų – sutartis.

Tačiau bėdos Kalašnikovu vadintam krepšininkui Pirėjuje prasidėjo labai greitai. Rugsėjo mėnesį snaiperis patyrė sunkią Achilo sausgyslės traumą, dėl kurios jam teko praleisti beveik visą sezoną. Ant parketo jis sugrįžo tik 2007-ųjų pavasarį, Eurolygoje tą sezoną sužaidęs vos dvejas rungtynes. Iškovoti Graikijos čempionų titulo „Olympiakos“ ir vėl nepavyko.

Kitas sezonas žadėjo labai daug. Macas sugrįžo kupinas energijos, vėl džiugino rezultatyvumu ir tapo naudingiausiu spalio mėnesio Eurolygos žaidėju.

„Jis grįžo“, – likus savaitei iki rungtynių su „Žalgiriu“ skelbė Eurolyga, kuomet klaipėdietis rungtynėse su Sopoto „Asseco Prokom“ surinko 41 naudingumo balą. Macas tapo naudingiausiu savaitės, o vėliau – ir mėnesio žaidėju. Visgi tai buvo paskutiniai trofėjai trumpoje snaiperio karjeroje. Sezonui dar neįpusėjus gynėją pradėjo kamuoti čiurnos problemos bei stuburo disko išvarža. Eurolygoje Macas sužaidė tik 12 rungtynių (vid. 14,8 taško per mačą), o Pirėjo komanda iš turnyro pasitraukė ketvirtfinalyje, nusileidusi Maskvos CSKA.

Galutinis taškas Maco karjeroje Graikijoje ir apskritai profesionaliame sporte buvo padėtas 2008-ųjų vasaros pabaigoje. Ne sezono metu, treniruodamasis Klaipėdoje, A. Macijauskas susiplėšė dešinės kojos raiščius, taip užrūstindamas Graikijos klubą. „Olympiakos“ marškinėlių lietuvis daugiau nebeapsivilko, o konfliktas tarp klubo ir krepšininko bei jo advokatų tęsėsi keletą metų.

Graikai nenorėjo mokėti pinigų „traumų maišu“ tapusiam ir vidines klubo taisykles pažeidusiam lietuviui, o pastarasis reikalavo 4,4 mln. neišmokėtų eurų. Galų gale bylą klubui A. Macijauskas pralaimėjo ir, persisotinęs visų krepšinio reikalų, 2010-ųjų vasarą paskelbė kabinantis batelius ant vinies.

Suolo šildytojas

Martynas Gecevičius

Paskutinis iš Lietuvos krepšininkų „Olympiakos“ marškinėlius vilkėjo M. Gecevičius. Vilniečio karjerą Graikijoje galima vertinti dviprasmiškai. Nors su „Olympiakos“ 193 cm šgio snaiperis kartą triumfavo Graikijos pirmenybėse ir du sykius tapo Eurolygos čempionu, daug progų pasireikšti trenerio Georgios Bartzoko schemose Martynas negavo.

Jei 2011-2012 m. sezone lietuvis „Olympiakos“ gretose dar vaidino kiek svarbesnę rolę, antrajame savo sezone ant parketo jis praktiškai nepasirodydavo, iš viso per Eurolygos sezoną pelnė tik 15 taškų ir, kontraktui pasibaigus, paliko Pirėją. Prieš pasirašydamas sutartį tvirtinęs, kad „Olympiakos“ – tai unikali galimybė persikelti į aukštesnį lygį, ja snaiperis nepasinaudojo ir sugrįžo į Lietuvą, o šiuo metu rungtyniauja Turkijos čempionate.

Lietuviai „Olympiakos“ komandoje

Artūras Karnišovas1997-1998
Jonas Kazlauskas2004-2006
Eurelijus Žukauskas2005-2006
Renaldas Seibutis2005-2008*
Linas Kleiza2009-2010
Arvydas Macijauska2006-2008
Martynas Gecevičiu2011-2013

*2006-2007 m. sezone buvo paskolintas Atėnų „Maroussi“

„Žalgirio“ ir „Olympiakos“ dvikova šį vakarą Kaune prasidės 19.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)