Tai pirmiausia Šarūno Jasikevičiaus nuopelnas. Debiutuodamas kaip vyriausiasis treneris Eurolygoje Šaras neapsikiaulino. Penktadienį gražus buvo ne tik „Žalgirio“ strategas, bet ir komandos puolimas.

Ką pamatėme naujo Lietuvos čempionų žaidime? Pirmiausia daugiau greičio. Žaibiškų kontratakų beveik neišvydome, bet poziciniame puolime kamuolys judėjo mikliai, jis nebuvo užlaikomas ir minkomas be tikslo. Šaras sumažino dažną žaidimą nugarą į krepšį, kas „Žalgiro“ puolimą darydavo statišką ir lengvai prognozuojamą. Ant ūselio „centravo“ tik Ianas Vougioukas. Edgaras Ulanovas per mačą tai darė vos kartą, o Paulius Jankūnas žaidė tik veidu į krepšį.

Svečiai neretai kamuolį laikė ilgai, tačiau puolimas buvo intensyvus. Panašiai šį sezoną rungtyniauja Bambergo „Brose Baskets“ komanda. Kamuolio kontroliavimas apie 20 sekundžių davė vaisių, nes „Real“ žaidėjai šį sezoną ginasi itin prastai ir neišlaiko koncentracijos, kai varžovai rezga ilgesnes atakas. Ar tiesiog fiziškai pasirengę silpniau nei pernai. Bet tai varžovų rūpesčiai.

Penktadienį pamatėme daugiau prasiveržimų nei anksčiau, daugiau improvizacijos. Be to, Š. Jasikevičius labai dažnai keitė žaidėjus stengdamasis išlaikyti aukštą tempą puolant ir intensyvumą ginantis. Naujai iškeptas vyriausiasis treneris panaudojo visus registruotus krepšininkus ir visi jie gavo pakankamai laiko. Tai retas atvejis tokio lygio rungtynėse, bet visų žaidėjų panaudojimas vakar žaidimo iš esmės neišbalansavo.

Ketvirtajame kėlinyje svečiai pabandė paspausti šeimininkus visoje aikštėje. Prie G. Krapiko zoninio presingo nebuvo, o juk tai yra veiksmingas ginklas norint priešininkus išmušti iš balno. Aišku, tokios gynybos sistemos rungtynių metu negalima naudoti dažnai, nes yra rizika skaudžiai nudegti.

Taip pat krito į akis turiningos „Žalgirio“ minutės petraukėlės, konkrečios Šaro kalbos. Emocingasis Kauno ekipos vairininkas palaidė gerklę, pasikeikė, bet jautėsi, kad viduje išliko ramus – šūkavimai netrukdė priimti teisingų sprendimų.

Tiesa, ne viskas Madride buvo gražu. „Žalgirio“ krepšininkai po savuoju krepšiu leido oponentams atkovoti 18 kamuolių. Tai siaubingai daug. Taip nutiko dėl to, kad ne tik aukštaūgiai, bet ir antrosios linijos žaidėjai prastai atitverdavo varžovus. Kaip teisingai pastebėjo Š. Jasikevičius, priešininkai buvo agresyvesni ir apstumdė jo auklėtinius.

I. Vougioukas per 20 minučių sugriebė vos tris kamuolius, o jaunasis Martynas Sajus – penkis per 8 min. Madrido „bokštai“ Gustavo Ayonas ir Felipe Reyesas darė, ką norėjo – kartu pelnė 40 taškų, atkovojo 21 kamuolį. I. Vougiuoko arkliukas yra puolimas, o Brockas Motumas apskritai ginasi kaip „kosmonautas“. Arba tiksliau – nesigina visai. Todė, matyt, ateityje kauniečiai neišsivers be zoninės gynybos.

Kalbant apie puolimą, manau, kauniečiai vėl metė per mažai tritaškių – atakavo 14 kartų, pataikė 6. „Žalgiris“ yra mažiausiai tritaškių metanti ir mažiausiai sykių iš toli pataikanti ekipa. Nors Kauno komanda neturi supersnaiperių, bet visiškų grėbliarankių komandoje irgi nėra. Spėju, kad be didesnio tritaškių skaičiaus surasti laimę Eurolygoje bus sunku.

Žalgiriečius galima užjausti ne tik dėl pralaimėjimų Eurolygoje, bet ir dėl labai nepalankaus tvarkaraščio. Jau sekmadienį Š. Jasikevičiaus kariai LKL fronte sukryžiuos ietis su Tomo Pačėso muštruojamais pėstininkais – Vilniaus „Lietuvos rytu“. „Žalgirio“ krepšininkus gali kamuoti nuovargis, bet nepamirškime, kad kauniečiai per akistatas su „Lietuvos rytu“ paprastai sužvėrėja ir žaidžia lyg pavartoję įspūdingą dopingo porciją.

Spėju, kad dvikovos baigtis labai priklausys nuo to, ar vilniečiai pristabdys Olivier Hanlaną ir, ypač, Paulių Jankūną. Ir Gediminas Orelikas, ir Kšyštofas Lavrinovičius be kolegų pagalbos prieš P. Jankūną dažniausiai būna bejėgiai. Aišku, komandos draugai stengsis padėti savo sunkiesiems puolėjams, dvigubinti, bet tada gali atsirišti rankos kitiems „Žalgirio“ krepšininkams. Taigi, daug ką lems ir kauniečių pataikymo procentas „iš žaidimo“.

Be galo smalsu, kai atrodys aikštėje naujieji Vilniaus klubo pirkiniai Adamas Lapeta ir Kendrickas Brownas.

Dar viena intriga – kuris treneris dažniau šūkaus ir kuris pavartos daugiau necenzūrinių žodžių?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)