Garsusis „Admirolas“

Turbūt daugeliui pats žinomiausias NBA kariškis – tai San Antonijaus „Spurs“ legenda Davidas Robinsonas, dėl savo tarnybos JAV laivyne vėliau gavęs „Admirolo“ pravardę. Tiesa, ši pravardė buvo kiek išpūsta, nes iš tikrųjų 216 cm ūgio milžinas laivyne „išsitarnavo“ leitenanto laipsnį.

Tarnybą JAV Jūrų akademijoje D. Robinsonas pradėjo iš karto po vidurinės mokyklos baigimo, 1983-iaisiais, tačiau į ją 18-metis įstojo tik vargais negalais – priėmimo komisija vaikino norėjo atsisakyti dėl per didelio jo ūgio. Visgi vėliau savo sprendimo padaryti išimtį kariškiai tikrai nesigailėjo – D. Robinsonas tapo garsiausiu visų laikų JAV krepšininku-karininku.

Nors pradžioje apie žaidimą NBA negalvojo, D. Robinsono sportinė karjera vystėsi taip sparčiai, kad į aukštą vaikiną ėmė krypti pajėgiausios pasaulio lygos klubų akys. Tarnaudamas Jūrų akademijoje ir žaisdamas NCAA D. Robinsonas laimėjo keletą prestižinių studentų lygos trofėjų, o dėl amerikiečio sportinių pasiekimų akademijos vadovybė netgi sumažino jam tenkantį tiesioginės tarnybos krūvį. Taigi aktyvioje tarnyboje būsima NBA superžvaigždė praleido dvejus metus.

1987-ųjų naujokų biržoje „Admirolą“ pirmuoju numeriu pašaukė San Antonijaus „Spurs“. Šiam klubui D. Robinsonas atsidėkojo su kaupu – du kartus atvedė jį iki čempionų titulo, 1995-aisiais buvo išrinktas naudingiausiu NBA žaidėju. 1992 m. „Admirolas“ kartu su JAV „Svajonių komanda“ tapo Barselonos olimpinių žaidynių čempionu.

Patriotas Dirkas

Dirkas Nowitzki, Darius Songaila
Karinei tarnybai Vokietijoje pasiryžusio 18-mečio Dirko Nowitzkio nuo jos nepavyko atkalbėti net NBA žvaigždei Charlesui Barkley.

1997 metais Berlyne vykusios „Nike“ stovyklos „Hoop Heroes Tour“ metu buvo surengtos rungtynės tarp talentingiausių jaunų europiečių ir ryškiausių NBA žvaigždžių su Michaelu Jordanu, Scottie Pippenu ir Charlesu Barkley priešakyje.

Amerikiečiams visai nežinomas vaikinukas iš Viurcburgo, anot Ch.Barkley, per pirmą mačo pusę pelnė 25 taškus, o iš viso – 52.

Tuomet seru Charlesu vadinamas puolėjas paklausė D. Nowitzkio, kur jis žada žaisti toliau, o šis atsakė, kad dabar turės atlikti karinę tarnybą.

Ch. Barkley tik nusijuokė ir ištarė: „Taip žaisdamas tu negali eiti tarnauti į kariuomenę“.

Visgi D. Nowitzki laikėsi savo ir atliko devynių mėnesių prievolę (nuo 1997 m. rugsėjo 1 iki 1998 m. birželio 30 d.) Vokietijos ginkluotose pajėgose Bundesvare. Likus kelioms dienoms iki tarnybos pabaigos jis NBA naujokų biržoje 9-tuoju numeriu buvo pašauktas Milvokio „Bucks“ komandos, bet išmainytas į Dalaso „Mavericks“ klubą, kuriam 2011 m. padovanojo aukso žiedus.

„Iš pradžių buvo labai sunku. Neturėjau jokių privilegijų ir turėjau dalyvauti visos pratybose. Vėliau po pirmų sunkių mėnesių viskas tapo daug lengviau“, – prisiminė Dirkas.

Griežtos žydų taisyklės

Omri Casspi ir Jamesas Hardenas
Karinės tarnybos Izraelio kariuomenėje neišvengė ir Omri Casspi, dabar žaidžiantis Sakramento „Kings“ klube ir prieš porą savaičių į NBA čempionų „Golden State Warriors“ krepšį įmetęs net 36 taškus (9/12 tritaškiai).

Sulaukęs 18-os O. Casspi atliko jo gimtinėje privalomą trejų metų karinę tarnybą, kai dar atstovavo Tel Avivo „Maccabi“ komandai. Prisiminęs šią patirtį puolėjas teigė, kad, skirtingai nei jo draugai, jis nebuvo siunčiamas į mūšius.

Primename, kad šioje Artimųjų Rytų valstybėje visiems vaikinams privaloma trejų, o merginoms – dvejų metų karinė tarnyba ir jos atlikti kviečiami net akli ar Dauno sindromą turintys asmenys. Šauktiniai dažnai būna siunčiami į Izraelio okupuotą Vakarų Krantą ir kitus karštuosius taškus.

Izraelio kariuomenė – viena iš tų institucijų, kurioms žydai jaučia itin didelę pagarbą. To įrodymu galima laikyti faktą, kad iki šiol kontroversija lydi garsią Holivudo aktorę Natalie Portman (Neta-Lee Hershlag), gimusią Jeruzalėje, tačiau trejų metų su šeima emigravusią į JAV ir taip ir neatlikusią tarnybos.

Kaip ir O. Casspi, tarnybą Izraelio kariuomenėje atliko ir kitas NBA žaidęs žydas Galas Mekelis, į gimtinę tarnauti išvykęs po studijų Vičitos universitete. Jis, kaip ir O. Casspi, tarnavo atstovaudamas „Maccabi“ ekipai.

„Mes tokie esame – privalome tarnauti savo šaliai. Taip, tu niekada nepamiršti savo svajonės, pavyzdžiui, krepšinio. Tačiau tuo pačiu tu žinai, kad tarnyba laukia tavęs ir tai yra nediskutuotina“, – yra sakęs G. Mekelis, NBA žaidęs 2012-2014 m.

Du Jamesai

Su kamuoliu – Bernardas Jamesas
Dar praėjusiais metais Dalaso „Mavericks“ marškinėlius vilkėjo 208 cm ūgio vidurio puolėjas Bernardas Jamesas, kurio gyvenimas su karine tarnyba susijęs nuo mažų dienų. Amerikiečio tėvai – kariškiai, todėl nieko keisto, kad šia sritimi susidomėjo ir 17-metis paauglys, įstojęs tarnauti į JAV karines oro pajėgas.

Per šešerius savo tarnybos metus B. Jamesas matė šilto ir šalto – tarnavo Afganistane, Irake ir Katare, tapo štabo seržantu. Bernardas niekada nežaidė krepšinio mokykloje, o į rimtų specialistų akiratį pateko 2005-aisiais, kuomet per JAV kariuomenės krepšinio turnyrą sulaukė Floridos valstijos universiteto pasiūlymo tęsti mokslus ir žaisti vietos komandoje. NBA lygoje praleidęs keletą metų, tačiau taip ir neįsitvirtinęs, šiuo metu B. Jamesas rungtyniauja Kinijoje.

1999-ųjų NBA naujokų biržoje Bernardo bendravardį – 201 cm ūgio puolėją Timą Jamesą aukštu 25-uoju numeriu pakvietė Majamio „Heat“ klubas, tačiau pajėgiausioje pasaulio lygoje krepšininkas neužsibuvo. Pakeitęs keletą komandų, vėliau karjerą krepšininkas tęsė užsienyje, tačiau nesisekė ir ten – nei Japonijoje, nei Turkijoje, nei Izraelyje. Supratęs, kad kalnų sporte nuversti nepavyks, T. Jamesas numojo ranka ir sugrįžo į tėvynę, kur pradėjo sėkmingą tarnybą JAV kariuomenėje. Buvęs krepšininkas tarnavo JAV kariuomenės misijose Irake, turi kapralo laipsnį.

Tapo benamiu

Išskirtinė yra buvusio Filadelfijos „76ers“ žaidėjo Conielo Normano (g. 1953) istorija. NBA lygoje sužaidęs 99 rungtynes praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje jis nusprendė stoti į JAV kariuomenę, kur tarnavo keletą metų. Visgi baigęs tarnybą, amerikietis susidūrė su sunkumais – alkoholizmu ir kitomis neretai buvusius kareivius ištinkančiomis problemomis. Net 27 metus jis buvo benamis Los Andželo mieste, o šeimai susigrąžinti vyrą į savo aplinką pavyko tik 2010-aisiais.

„Mano dėdė niekada neprašė pagalbos. Jis nežinojo, kad Arizonos valstijoje iki šiol yra laikomas tikra krepšinio žvaigžde. Manau, kad ši žinia jam suteiks pasitikėjimo savomis jėgomis“, – sakė buvusio krepšininko dukterėčia Cassie Norman, kuriai buvo pranešta, kad ilgam be žinios dingęs jos dėdė guli vienoje iš Los Andželo ligoninių.

„Tai buvo labai sunkus metas. Aš neturėjau darbo, grimzdau į liūną. Tačiau tikiuosi, kad atsistosiu ant kojų – pagalbos man tikrai reikėjo“, – prisipažino pats C. Normanas, šiuo metu gyvenantis vienoje iš veteranų prieglaudų Detroite.

JAV kariuomenėje yra tarnavęs ir JAV politikas Billas Bradley (g .1943), kadaise sėkmingai žaidęs NBA lygoje ir du kartus su Niujorko „Knicks“ tapęs lygos čempionu. Tarnybą savo laiku atliko ir buvusi Los Andželo „Lakers“ superžvaigždė Elginas Bayloras (g. 1934 m.), krepšininkai Mike'as Sillimanas (1944-2000), George'as Yardley (1928-2004).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)