Madrido „Real“, „Barcelona“, Vitorijos „Laboral Kutxa“ (visi Ispanija), Maskvos CSKA, Maskvos srities „Chimki“ (abu – Rusija), Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) ir Bambergo „Brose Baskets“ (Vokietija) – su tokiais klubais dėl vietos tarp 8 stipriausių Europos komandų grumtis bandys Gintaro Krapiko auklėtiniai.

Bent jau toks buvo šalies čempionams prieš sezoną keliamas tikslas. Jeigu kas nors garsiai pasakytų, kad „Žalgiris“ gali išsikapstyti iš F grupės, jo besiklausantys žmonės tikriausiai pasukiotų pirštą ties smilkiniu.

39-erių R. Jarutis buvo kitokios nuomonės – kalbintas pirmadienio vakarą jis neabejojo, kad, pasipildęs reabilitaciją atliekančiu ir be krepšinio jau daugiau nei pusmetį leidžiančiu Linu Kleiza (apie tokį galimą pastiprinimą buvo kalbėta nuo pat sezono pradžios), „Žalgiris“ galėtų pakovoti ir dėl kelialapio į atkrintąmasias. Tiesa, visas kortas sumaišė antradienį paskelbta nemaloni žinia apie R. Javtoko traumą.

„Tai didžiulė netektis – jis buvo gynybinis ramstis ir nepakeičiama jėga po krepšiu. Robis gynyboje užkamšydavo spragas ir galėdavo susitvarkyti prieš fiziškai pajėgius vidurio puolėjus. Jis taip pat puikiai darydavo step-out'ą ir padėdavo net gynėjams. Ši netektis „Žalgiriui“ gali atsiliepti labai skaudžiai“, – apie svarbios komandinio žaidimo dalies praradimą kalbėjo buvęs R. Javtoko komandos draugas Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje.

35-erių veteranas patyrė stresinį pėdos lūžį, kuriam išgydyti reikalinga operacija. Dėl jos 211 cm ūgio „centras“ žaist negalės mažiausiai kelis mėnesius.

O blogiausia naujiena šioje situacijoje yra ta, kad „perėjimų langas“ jau uždarytas, todėl naujus žaidėjus Eurolygoje „Žalgiris“ galės registruoti tik prieš antrąjį ratą.

„Aš labai abejoju, ar rinkoje už nedidelius pinigus būtų galima surasti kažką gero. Europos taurės komandos bando pasistiprinti, net tą patį Ianą Vougiuoką bandė vilioti. Rinkoje tikrai dabar nėra paprasta ką nors rasti. Nebent iš NBDL (NBA Plėtojimosi lyga – Krepšinis.lt). Bet vistiek abejoju, ar ten yra tokių žaidėjų, kurie galėtų taip greitai pritapti komandoje“, – apie galimą pamainą svarstė R. Jarutis.

„Žalgiris“ savo žygį TOP-16 etape pradės jau trečiadienio vakarą. Namuose jis priims „Laboral Kutxa“ ekipą, kurioje žaidžia naudingiausias Eurolygos žaidėjas Ioannis Bourousis. Graikas per 10 reguliariojo sezono rungtynių vidutiniškai rinkdavo 15 taškų, 9,6 kamuolio ir 23,6 naudingumo balo.

Netekus R. Javtoko, atsiradusią spragą užkamšyti bandys Ianas Vougioukas. Graikiška akistata gali tapti vakaro puošmena.

„Bus tikrai labai įdomi mikrodvikova, ypač dėl to, kad juos dar sieja santykiai nuo senesnių laikų: kai vienas žaidė „Panathinaikos“ (I. Vougioukas), kitas – „Olympiakos“ (I. Bourousis) klube. Manau, kad „Žalgirio“ trenerių štabas paruoš planą ne tik kaip jį sustabdyti, bet ir kaip priversti jį patį gintis.

Jis yra pakankamai lėtas ir gynyboje tikrai neblizga. Geriausia gynyba prieš I. Bourousį bus „Žalgirio“ puolimas, ypatingai pikenrolo išnaudojimas, nes po užtvarų savo prasiveržimais ne kartą gali bausti tiek Mantas Kalnietis, tiek Martynas Pocius, tiek Olivier Hanlanas“, – grėsmingiausio varžovų silpnąsias vietas narpliojo R. Jarutis.

Jis įsitikinęs – TOP-16 etapą pradėti be traumuotų R. Seibučio, V. Lipkevičiaus ir R. Javtoko – bus išties sunku. Anot jo, tai kaip reikiant sumažino net menkiausias galimybes sukurti mažą stebuklą.

„Jeigu būtų R. Javtokas, ir geroje formoje galėtų prisijungti L. Kleiza, būčiau drįsęs prognozuoti, kad yra galimybė patekti į TOP-8. Belieka „Žalgiriui“ tik palinkėti garbingai pakovoti – 3-4 pergales iškovoti įmanoma“, – prognozavo R. Jarutis.

Be R. Javtoko žalgiriečiai LKL čempionate yra jau ne kartą išsivertę, todėl abejotina, kad papildomomis investicijomis (klubo vadovai ir taip turi nemenkų įsipareigojimų) bus bandoma gelbėti Eurolygos sezoną. Todėl „centrą“, vilkintį žaliai-baltus marškinėlius, geriausiu atveju galėsime išvysti tik besileidžiant sezono uždangai, o L. Kleizą – nebent kitąmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)