Prisimenant šį kadaise plačiai nuskambėjusį įvykį laiko mašina mus bloškia į 1984-uosius – daugeliui dabar jau sunkiai įsivaizduojamus metus be interneto, išmaniųjų telefonų ir žaibiškų komunikacijos tempų. Simboliška, kad A. Saboniui savotiškai pasižymėti pavyko „Ciudad Deportiva“ arenoje, kur tuo metu namų rungtynes žaidė Madrido „Real“ – komanda, kurios simboliu ir pergalių kalviu po dešimtmečio tapo pats Sabas.

Būtent „Real“ klubo kvietimu prieš 31-erius metus į Madridą ir atvyko tuometinės Sovietų Sajungos rinktinė su 20-mečiu A. Saboniu priešakyje. Tiesa, tai nebuvo pirmasis „sovietų“ vizitas Ispanijos sostinėje – tradiciniame Kalėdų turnyre komanda dalyvavo trečią sykį. Pirmieji du baigėsi pergalingai, o trečias kartas nemelavo – Sabas pasistengė, kad turnyras baigtųsi su trenksmu.

Lemiamos Kalėdų turnyro rungtynės vyko gruodžio 23-ąją, o pasižiūrėti „Real“ ir Sovietų Sąjungos žvaigždžių akistatos susirinko 5 tūkstančiai Ispanijos krepšinio gerbėjų.

Tuomet dar buvo žaidžiami du kėliniai – pirmoji rungtynių dalis buvo apylygė, o antroje mačo pusėje ėmė ryškėti svečių pranašumas. Kulminaciją susitikimas pasiekė likus žaisti kiek daugiau nei 2 minutes. Svečiams pirmaujant 90:78, perdavimo po lenta sulaukė 221 cm ūgio lietuvis. Apsisukęs jis vieną kartą sumušė kamuolį į žemę ir dešine ranka galingai krovė į krepšį, kartu į jį beveik sugrūsdamas kelyje pasimaišiusį varžovą.

„Ciudad Deportiva“ arena pašėlo, nes po Arvydo dėjimo krepšio lenta suskilinėjo į mažyčius gabaliukus, o netrukus ir apskritai subyrėjo. Varžovus sugniuždęs Sabas nuskubėjo prie atsarginių suolo ir užsivilko apšilimo treningą, tarsi paskelbdamas – rungtynės baigtos.

Taip ir nutiko – po kurį laiką vyravusio chaoso turnyro organizatoriai paskelbė: mačas nutraukiamas nesužaidžiant paskutinių 2 minučių ir 8 sekundžių, o pergalė įskaitoma svečiams.

Sovietų Sąjungos rinktinei atiteko pagrindinis turnyro trofėjus, o į krepšį dedančio A. Sabonio nuotrauka papuošė visų Ispanijos sporto laikraščių puslapius.

Istorija 1984-ųjų Ispanijos spaudoje

Taip Sabas iš ispanų paveržė Kalėdas, tačiau po dešimtmečio „Real“ fanams atsilygino su kaupu – 1995-aisiais lietuvio vedamas „Real“ tapo Eurolygos čempionu.

Įsimintinosiose Kalėdų taurės rungtynėse A. Sabonis iš viso pelnė 24 taškus, tačiau komandoje nebuvo pats rezultatyviausias. Daugiausiai taškų – 25 – į dar nesulaužytą „Real“ krepšį įmetė Sergejus Jovaiša. Aikštėje tąsyk pasirodė ir dar du lietuviai – Valdemaras Chomičius pelnė 9, o Rimas Kurtinaitis – 2 taškus. Rusas Vladimiras Tkačenka į savo sąskaitą tuomet įsirašė 17 taškų.

Rezultatyviausias pralaimėtojų gretose buvo 23 taškus surinkęs amerikietis Brianas Jacksonas. 16 tašku pridėjo Jose Biriukovas, 14 – mažiau nei po penkerių metų autoavarijoje tragiškai žuvęs Fernando Martinas.

Visas Kalėdų taurės finalo rungtynių įrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)