2004-ųjų lapkričio 25-ąją Eurolygos rungtynėse Barselonoje „Žalgiris“ katalonus įveikė tokia pačia taškų persvara – 102:98, o aikštėje šėlusio tuomet 26-erių metų V. Ginevičiaus benefisas į atmintį įsirėžė net ryškiausioms „Barcelona“ žvaigždėms.

24 taškai, visi keturi taiklūs dvitaškiai, po keturis iš penkių baudų metimų ir tritaškių.

„Žalgiris“ – labai rimtas varžovas, turintis pavojingų snaiperių – tokių kaip V. Ginevičius“, – po kelių metų atvykęs į Kauną lietuvio šou negalėjo pamiršti „Barcelona“ lyderis Juanas Carlosas Navarro.

Tačiau atmintyje vis labiau grimztantys 2004-ieji „Žalgirio“ ir „Barcelona“ dvikovų istorijoje tapo nemaloniu atskaitos tašku kauniečiams. Vėliau, iki šių metų gruodžio 10-osios, Eurolygoje komandos tarpusavyje žaidė 14 kartų ir visus mačus pergalingai užbaigė Katalonijos superklubas.

„Jausmas tiesiog fantastiškas. Sėdėjau, žiūrėjau rungtynes ir maloniai stebėjausi. Galų gale tai ir vėl pavyko padaryti – laimėti Barselonoje, kas yra labai sunku, – kalbėdamas su Krepšinis.lt užplūdusių malonių emocijų neslėpė V. Ginevičius. – Šio sezono „Žalgirio“ kelyje buvo prastų rungtynių, tačiau pasitaiko visko. Manau, kad žalgiriukas užsipultas pernelyg nuožmiai. Buvo tik laiko klausimas, kada komanda sugebės atsiskleisti, ir tai įvyko.“

Kaip 2004-aisiais V. Ginevičius, taip ir 2015-aisiais Barselonoje vienu pagrindinių „Žalgirio“ pergalės kalvių tapo gynėjas. 16 taškų (3/5 dvitaškiai, 3/8 tritaškiai, 1/1 bauda), 2 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai ir 18 naudingumo balų – tai tikrai ne geriausios Manto Kalniečio karjeros rungtynės, tačiau vienas iš sėkmingiausių įžaidėjo pasirodymų šiame Eurolygos sezone. Vienu tašku ir vienu naudingumo balu daugiau Mantas buvo surinkęs tik praėjusios savaitės mače su Izmiro „Pinar Karsiyaka“, tačiau tąsyk šaukštu deguto medaus statinėje tapo net 6 įžaidėjo klaidos.

Barselonoje įžaidėjas suklydo vos kartą (visa komanda – tik 9 kartus), prasižengė 1 sykį ir pats išprovokavo 3 varžovų pražangas.

„Mantas yra karys. Jis niekada nesikeitė. Jam nesvarbu, kas ką sako, kas kritikuoja. Jis kaunasi, griūna, kovoja dėl kiekvieno kamuolio. Būtent charakterio savybės jam ir padėjo tapti aukščiausio lygio įžaidėju. Rinktinėje rudenį jis žaidė ne taip, kaip norėtųsi, tačiau po traumos ir operacijos reikia laiko atsigauti. Pusė metų be kamuolio – ne juokas. Labai tikiuosi, kad šis pakilimas ne laikinas. Bent jau kol kas panašu, kad jis grįžta į vėžes, ir jeigu Manto forma kils aukštyn, TOP-16 etape „Žalgiris“ turės labai rimtą paspirtį“, – gerėjančiu M. Kalniečio žaidimu pasidžiaugė „Žalgirio“ dublerių ekipos trenerių štabe šiuo metu dirbantis V. Ginevičius.

„Žalgirio“ žaidimą išvykose šio sezono Eurolygoje vienareikšmiškai vertinti sudėtinga. Nugalėję Zelionos Guros „Stelmet“ (66:62) ir Izmiro „Karsiyaka“ (68:66) komandas, vėliau žalgiriečiai beviltiškai (atitinkamai 65:91 ir 50:80) nusileido Atėnų „Panahtinaikos“ bei Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“. Nors pesimistinių balsų buvo daug, krachas nebepasikartojo – charakterį parodę žalgiriečiai reguliariojo sezono keliones užbaigė triumfu Barselonoje.

„Taip, pralaimėta buvo skaudžiai, bet duobės neišvengiamos. Ypač žinant faktą, kad „Žalgiryje“ rungtyniauja visa grupė Lietuvos ir kitų rinktinių narių. Juk tu negali visus metus važiuoti tuo pačiu greičiu – atsiranda nuovargis, kitokios smulkmenos, – svarstė V. Ginevičius. – O prie pergalės Barselonoje prisidėjo puikiai sužaistas pirmasis kėlinys (27:16, – Krepšinis.lt). Ne veltui tai po mačo akcentavo varžovų treneris Xavi Pascualis – „Barcelona“ leido pajusti „Žalgriui“ žaidimo ritmą, o vėliau sustabdyti kauniečius jau buvo labai sunku“.

Tikra atgaiva žiūrovų akiai tapusios rungtynės Barselonoje tapo ir tikru Martyno Pociaus renesansu. Iki tol per 7 rungtynes vos 11 taškų sukrapštęs atakuojantis gynėjas „Palau Blaugrana“ arenoje į savo sąskaitą įsirašė 12 taškų, buvo veržlus kaip geriausiais savo karjeros metais ir įskraidino abu mestus dvitaškius.

Tai buvo ir rezultatyviausios veterano Roberto Javtoko sezono rungtynės (10 taškų), trenerių suteikta laisve puolime mėgavosi ir varžovus sunkiai uždengiamais dvitaškiais iš vidutinio nuotolio gniuždė kanadietis Olivier Hanlanas (14 taškų), kaip įprasta stabilus buvo „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, surinkęs 17 taškų (pataikė visas 8 baudas) ir tiek pat naudingumo balų.

Apskritai sėkmingai žaidė visi aikštėje pasirodę žalgiriečiai, išskyrus kiek chaotiškai į žaidimą įsijungusį estą Siimą-Sanderį Venę. Tai atsispindi ir bendrame kontekste – iki tol vos po 66,6 taško per rungtynes rinkusi ir viena nerezultatyviausių turnyre buvusi Kauno ekipa šį kartą pranoko pati save ir pribloškė tituluotus oponentus.

„Manau, kad impulsą kilti į kovą suteikė noras reabilituotis ir faktas, kad galvos sukti dėl kelialapio į kitą etapą nebereikia. Labai norėčiau, kad tokį „Žalgirį“ visi matytume ir ateityje“, – vylėsi 2004-ųjų „Žalgirio“ herojus.

Ateinančią savaitę „Žalgiris“ galės atsiteisti su dar vienu sau neparankiu varžovu – žaisti paskutinio Eurolygos reguliariojo sezono mačo į Kauną atvyks Atėnų „Panathinaikos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)