Nors Klaipėdos „Neptūnas“ šį sezoną Lietuvos klubinio krepšinio vardą Europos taurėje gina kur kas garbingiau nei Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir yra atsidūręs per žingsnį nuo LAST-32 etapo, uostamiesčio ekipos sezono starto sėkmingu pavadinti kol kas negalima. Deguto šaukštas medaus statinėje – ne tik paini situacija tarptautinių varžybų turnyro lentelėje, bet ir prastas pasirodymas vietiniame fronte. Vienu iš sezono favoritų laikytas „Neptūnas“ Lietuvoje kol kas klumpa dažniau nei laimi.

Dingsta lyg į vandenį

Travisas Baderis

„Tikrai nesame patenkinti, kai viename fronte matome vieną paveikslą, o kitame jis visiškai priešingas. Kaip diena ir naktis Europos taurėje ir LKL skiriasi legionierių žaidimas. Atrodo, kad žmonėms rūpi tik žaidimas Europoje. Tai tikrai ne toks pasirodymas, kokį planavome ir kokio tikimės“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt neslėpė „Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas.

Ir iš tikrųjų, panagrinėjus „Neptūno“ legionierių pasirodymus Europos taurėje ir LKL, į akis ypač krenta amerikiečio Traviso Baderio statistika. Jei Europos taurėje snaiperis vidutiniškai pelno po 12,8 taško, tritaškius meta 36,4 proc. taiklumu ir renka po 12 naudingumo balų, LKL čempionate jo rodikliai daugiau nei kuklūs – vidutiniškai vos 4 taškai, 0,6 rezultatyvaus perdavimo ir vos 0,6 naudingumo balo.

Geriau Europos taurėje atrodo ir patyręs įžaidėjas Danielis Ewingas, pelnantis po 15,6 taško, atliekantis po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir surenkantis po 12,3 naudingumo balo. LKL čempionate gynėjo statistika kuklesnė – 11,4 taško, 3,4 perdavimo ir 9 naudingumo balai.

„Europos taurėje koncentracija yra tokia, kokia ir turi būti – į tas varžybas einame susikaupę. O LKL vis išryškėja viena problema: nesusikaupę žaidėjai padaro vieną ar du blogus sprendimus gynyboje ar puolime, kurių niekada nepadaro tarptautinėse varžybose, o tai ir nulemia rezultatą. Ir klysta visi žaidėjai“, – kaltę visiems po lygiai dalijo „Neptūno“ vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.

Anot jo, dėl tokio žaidimo LKL čempionate balsą kelti teko jau ne kartą. „Turėjome ne vieną susirinkimą, netgi piktą susirinkimą. Ypač, po pralaimėto mačo Pasvalyje. Didžiausia mūsų bėda, kad po 2-3 gerų rungtynių seka duobė. Pasiteisinimų ieškoti nenoriu – 40 minučių nežaidžiame tokiame lygyje, kokiame privalome“, – pažymėjo krepšinio specialistas.

Kokių vaistų bus griebiamasi reabilituojant komandą LKL čempionate, O. Kurauskas neatskleidė, tačiau neatmetė varianto, kad kolektyvo sudėtyje gali būti permainų.

„Gali būti visko, situacija keičiasi labai greitai, – nedaugžodžiavo „Neptūno“ vadovas. – Apskritai naujam treneriui perimti komandos vairą nėra lengva. Prisimenu pirmus Kazio Maksvyčio darbo Klaipėdoje mėnesius – buvo ne vienas apmaudus pralaimėjimas, klupome Utenoje, tačiau vėliau situacija ėmė gerėti.“

S. Galdiko situacija – absurdiška

Simas Galdikas

Jei virš kai kurių legionierių tamsūs debesys dar tik kaupiasi, „Neptūno“ vidurio puolėjas Simas Galdikas Klaipėdos komandos marškinėlių šį sezoną daugiau greičiausiai nebeužsivilks. Bent jau taip leidžia suprasti D. Adomaitis.

„Nelabai noriu šia tema kalbėti, tačiau trumpai pasisakysiu. S. Galdikas pasielgė taip, kaip profesionalus sportininkas neturi teisės elgtis. Tokiu žmogumi aš negaliu pasitikėti. Taip, komandoje jis dar yra, tačiau nežaidžia ir nemanau, kad žais“, – nukirto treneris.

Juoda katė tarp D. Adomaičio ir po 4,4 taško LKL pelnančio S. Galdiko perbėgo dar prieš keletą savaičių. Tuomet vidurio puolėjas pareiškė, kad sulaukė geresnio pasiūlymo ir nori išvykti į kitą klubą. Visgi, „Neptūnui“ davus sutikimą, aukštaūgis apsigalvojo ir pareiškė norintis likti Klaipėdoje. Tai papiktino D. Adomaitį, viešai pareiškusį, kad S. Galdiko žaidimas neatitinka tinkamo lygmens.

„Nors S. Galdikas ir nežaidžia, jis dar yra komandos narys. Kadangi tokioje situacijoje atsidūrę iki šiol nebuvome, vis ieškome sprendimo“, – pripažino O. Kurauskas.

Skaičiavimai nepasiteisino

Dainius Adomaitis

Kad patektų į kitą Europos taurės etapą, per likusias dvejas rungtynes (namie su Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ ir išvykoje su Atėnų AEK) „Neptūnui“ reikia iškovoti vieną pergalę. Tiek O. Kurauskas, tiek D. Adomaitis sutinka, kad komanda atsidūrė labai neįprastoje padėtyje.

„Situacija neįtikėtina. „Lietuvos rytas“ vis dar turi galimybių patekti į kitą etapą su dviem pergalėmis, o mes galime nepatekti ir su penkiomis. Dabar Kauno „Žalgiris“ jau praktiškai užsitikrino kelialapį į kitą Eurolygos etapą su keturiomis pergalėmis, o pernai mums jų neužteko. Atsimenu situaciją, kai „Žalgiris“ į TOP-16 iškopė ir vos su dviem laimėjimais. Bet turbūt sekasi geresniems“, – rankomis skėstelėjo „Neptūno“ vadovas.

„Situacija labai komplikuota ir mums gana nepalanki. Prieš sezoną skaičiavome, kad penkių pergalių patekti į kitą etapą turėtų užtekti, bet teorija nepasitvirtino. Nepaisant to, viskas mūsų rankose. Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ išvykoje jau įveikėme, stengsimės tai pakartoti ir kitos savaitės rungtynėse namie“, – dėstė D. Adomaitis.

F grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis):

1.„Galatasaray“*62+57
2.„Nižnij Novgorod“*53+22
3.„Neptūnas“53+19
4.AEK44-18
5.„Hapoel“35-15
6.„Krasnyj Oktiabr“17-65

* pažymėtos komandos jau užsitikrino vietą LAST-32 etape

Tiesa, žengti tolyn „Neptūnui“ gali pagelbėti ir pagrindiniai klaipėdiečių konkurentai – Jeruzalės „Hapoel“ krepšininkai. Jei žydai suklups bent kartą per dvejas likusias rungtynes, tai „Neptūnui“ atvers kelią į LAST-32. Ateinančią savaitę „Hapoel“ namie žais su Atėnų AEK, o paskutiniame ture – išvykoje su autsaidere „Krasnyj Oktiabr“ komanda.

Prieš itin atsakingą dvikovą rusais „Neptūno“ laukia dar vienas rimtas išbandymas – sekmadienį LKL čempionate uostamiesčio komanda namie priims Kauno „Žalgirį“, pastaruoju metu taip pat rungtyniaujantį banguotai.

„Taip, buvo visko, tačiau nereikia apsigauti. Pasižiūrėkite į paskutines „Žalgirio“ rungtynes su Izmiro „Karsiyaka“ – varžovams kauniečiai leido pelnyti tik 52 taškus, rungtyniavo solidžiai. Žalgiriečių žaidimas prasideda nuo gynybos, todėl nuo mūsų puolimo priklausys labai daug. Labai svarbu ir sustyguoti gynybą baudos aikštelėje, nes būtent iš ten „Žalgiris“ pelno daugiausiai taškų, – pažymėjo D. Adomaitis. – Negali būti jokių kalbų apie taupymąsi prieš Europos taurę. Kovosimė dėl pergalės, tačiau svarbiausia, kad visi būtų sveiki, nes pastaruoju metu į komandą buvo įsisukęs nedidelis virusas.“

LKL reguliariojo sezono dvikova tarp „Neptūno“ ir „Žalgirio“ prasidės sekmadienį 17 val. Rungtynes tiesiogiai transliuos DELFI.TV ir Krepšinis.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)