Žalgiriečiai Eurolygos sezoną pradės vienoje grupėje su penkių skirtingų šalių ekipomis – Barselonos „Barcelona“ (Ispanija), Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (Rusija), Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija), Izmiro „Pinar Karsiyaka“ (Turkija) ir Zelionos Guros „Stelmet“ (Lenkija). Garsių pavardžių ekipų sudėtyse netrūksta, tačiau gausiausia žvaigždžių gvardija iš visų kolektyvų išsiskiria Ispanijos ir Graikijos vicečempionai – „Barcelona“ ir „Panathinaikos“. Taigi, nieko nuostabaus, kad į Krepšinis.lt sudarytą dešimtuką pateko po tris katalonų ir graikų kolektyvų žaidėjus.

Ante Tomičius („Barcelona“)

Artėjantis sezonas „Barcelona“ gretose A. Tomičiui bus jau ketvirtasis iš eilės. Birželį krepšininkas su katalonų klubu ateitį susiejo dar ilgesniam laikui – trejiems metams.

28-erių metų A. Tomičius neabejotinai geriausias Barselonos klubo vidurio puolėjas bei vienas geriausių „centrų“ visoje Eurolygoje, tačiau šį sezoną po krepšiais jam Katalonijos komandoje talkins ir dar du pajėgūs aukštaūgiai – Shane'as Lawalis ir Samardo Samuelsas.

2013 ir 2014 metais kroatas buvo išrinktas į pirmą simbolinį geriausių lygos krepšininkų penketą. Šį pavasarį A. Tomičius pateko į antrą tokią komandą.

Praėjusį sezoną 217 cm ūgio kroatas Eurolygoje per 28 rungtynes vidutiniškai pelnydavo 11,5 taško, atkovodavo po 7,1 kamuolio, atlikdavo po 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo po 0,8 metimo.


Tomašas Satoransky („Barcelona“)

Tomašas Satoransky

Europos čempionate žibėjusiam 23-ejų metų čekui „Barcelona“ klube tai bus veikiausiai paskutinis sezonas. Manoma, kad po šio sezono įžaidėjas kels sparnus į NBA – išvyks į Vašingtono „Wizards“ ekipą, kuri jį 2012 metais pašaukė 32 šaukimu.

Norėdamas išsklaidyti visas abejones dėl savo galimybių rungtyniauti stipriausioje pasaulio lygoje, būtent šį sezoną T. Satoransky privalės demonstruoti dar geresnį žaidimą.

Iki 2014 metų Sevilijos „Cajasol“ komandoje rungtyniavęs jaunasis talentas praėjusį sezoną Eurolygoje per 27 rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 7,2 taško, atkovodavo po 3 kamuolius ir atlikdavo po 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Neseniai praūžusiose Europos pirmenybėse Čekijos rinktinės garbę gynęs 201 cm ūgio T. Satoransky įmesdavo po 14,1 taško, atkovodavo po 5,2 kamuolio, atlikdavo po 7,3 rezultatyvaus perdavimo ir padėjo čekams iškovoti kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą.


Kirilas Fesenka („Lokomotiv-Kuban“)

Kirilas Fesenko, Kevinas Tumba

Nors 28-erių metų Kirilui Fesenkai šis sezonas Eurolygoje bus tik pirmasis karjeroje, ukrainietis neabejotinai taps galinga jėga po krepšiu „Lokomotiv-Kuban“ gretise,

K. Fesenka per savo karjerą yra rungtyniavęs ir NBA – 2007-2012 metais jis žaidė Jutos „Jazz“ ir Indianos „Pacers“ komandose.

Praėjusį sezoną 216 cm ūgio krepšininkas atstovavo Saratovo „Avtodor“ komandai ir buvo vienas jos lyderių. VTB lygoje „centras“ vidutiniškai pelnydavo po 15,1 taško, atkovodavo po 8,8 kamuolio, blokuodavo po 1,6 metimo ir rinkdavo po 20 naudingumo balų.

Europos čempionate K. Fesenka taip pat žibėjo – įmesdavo po 16 taškų ir atkovodavo po 8,8 kamuolio.


Anthony Randolphas („Lokomotiv-Kuban“)

Anthony Randolphas ir Zaza Pačulija

Vienas praėjusio sezono „Lokomotiv-Kuban“ komandos lyderių A. Randolphas šį sezoną debiutuos Eurolygoje. Solidžius statistinius rodiklius praėjusiais metais demonstravęs amerikietis sudarys galingą jėgą po krepšiu anksčiau minėtu K. Fesenka ir Chrisu Singletonu.

26-erių metų A. Randolphas Europos krepšinio paragavo tik praėjusį sezoną. Prieš tai šešerius metus 213 cm ūgio puolėjas rungtyniavo NBA, kur atstovavo „Golden State Warriors“, Niujorko „Knicks“, Minesotos „Timberwolves“ ir Denverio „Nuggets“ komandoms.

2008 metais krepšininką NBA naujokų biržoje keturioliktuoju šaukimu pasikvietė „Golden State Warriors“ ekipa.

Europos taurės varžybose praėjusį sezoną aukštaūgis per 14 rungtynių tik tris kartus pelnė mažiau nei 10 taškų. Krepšininkas vidutiniškai įmesdavo po 12,7 taško, atkovodavo po 6 kamuolius ir blokuodavo po 1,6 metimo.

Panašius statistinius rodiklius A. Randolphas demonstravo ir VTB lygoje – 12,7 taško, 5,4 atkovoto kamuolio ir 2 blokai.


Nickas Calathesas („Panathinaikos“)

Nickas Calathes

JAV pilietybę turintis graikas po dvejų metų pertraukos grįžta rungtyniauti į Europą. Grįžta jis ne tik į Europą, bet ir į „Panathinaikos“ komandą, kuriai atstovavo 2009-2012 metais.

Be abejonės, 196 cm ūgio įžaidėjas taps vienu kertinių „Panathinaikos“ krepšininkų. 26-erių metų N. Calathesas puikiai žino, kas yra europietiškas krepšinis – 2011 metais jis su „Panathinaikos“ tapo Eurolygos čempionu, o 2013 metais atstovaudamas „Lokomotiv-Kuban“ kėlė į viršų Europos taurę bei tapo varžybų naudingiausiu žaidėju.

2013-2015 metais atakų organizatorius rungtyniavo NBA, kur vilkėjo Memfio „Grizzlies“ komandos marškinėlius. Visgi tie metai stipriausioje pasaulio lygoje nebuvo išskirtiniai – N. Calathesas nerungtyniavo daug, o kartą netgi buvo suspenduotas 20-čiai rungtynių už dopingo vartojimą.

Liepą N. Calathesas su „Panathinaikos“ pasirašė trejų metų 7 mln. eurų vertės kontraktą.

Praėjusį sezoną N. Calathesas NBA sužaidė 58 rungtynes, per kurias vidutiniškai plenydavo po 4,2 taško, atkovodavo po 1,8 kamuolio ir atlikdavo po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.


Miroslavas Raduljica (Atėnų „Panathinaikos“)

Miroslavas Raduljica

Pasitrankęs po pasaulį ir susikrovęs nemažą patirties bagažą, M. Raduljica grįžta į Europą – 27-erių metų serbas rungtyniaus „Panathinaikos“ komandoje.

Paskutinius dvejus metus 213 cm ūgio vidurio puolėjas klajojo po JAV ir Kiniją – žaidė Milvokio „Bucks“, Šandongo „Lions“ ir Minesotos „Timberwolves“ klubuose. Visgi liepą aukštaūgis pasirašė dvejų metų sutartį su Atėnų klubu.

Praėjusį sezoną M. Raduljica NBA sužaidė tik 5 rungtynes, per kurias įmesdavo po 1,6 taško ir atkovodavo po 1 kamuolį.

Po nesėkmingo 2014-2015 metų sezono, raumenų kalnas savo vertę įrodė Europos čempionate, kur vidutiniškai pelnydavo po 13,6 taško, atkovodavo po 5 kamuolius ir atlikdavo po 1,1 rezultatyvaus perdavimo, tačiau serbai užsibrėžtų tikslų neįgyvendino – užėmė 4-ąją vietą.


Juanas Palaciosas („Pinar Karsiyaka“)

Juanas Palaciosas

Puikiai Lietuvos krepšinio aistruoliams pažįstamas J. Palaciosas Eurolygoje žaidė vienintelį sezoną – 2013-2014 m. atstovaudamas Vilniaus „Lietuvos rytui“ jis per 10 rungtynių vidutiniškai įmesdavo po 10 taškų ir atkovodavo po 5,6 kamuolio.

Po puikaus sezono „Lietuvos ryte“, 30-ties metų kolumbietis persikėlė į „Pinar Karsiyaka“, kur rungtyniauja iki šiol. Metai Izmiro komandoje krepšininkui buvo sėkmingi – jis tapo Turkijos čempionu bei buvo vienas iš pagrindinių pergalių kalvių.

Praėjusį sezoną Europos taurės varžybose 206 cm ūgio puolėjas per 20 rungtynių vidutiniškai pelnydavo po 14,2 taško, atkovodavo po 6,7 kamuolio ir blokuodavo po 2,1 metimo.


J. R. Reynoldsas (Zelionos Guros „Stelmet“)

J. R. Reynoldsas

J. R. Reynoldso pavardė yra tikriausiai ryškiausia „Stelmet“ klubo sąraše. Beveik vien iš lenkų sudarytoje Zielonos Goros komandoje amerikietis yra tik vienas iš kelių legionierių.

Per savo aštuonerių metų karjerą 188 cm ūgio įžaidėjas iš viso atstovavo net dvylikai klubų. Praėjusį sezoną 31-erių metų atakų organizatorius žaidė Podgoricos „Budučnost“ komandoje, Juodkalnijoje.Europos taurės varžybose krepšininkas per 14 rungtynių vidutiniškai pelnydavo po 10,5 taško, atkovodavo po 1,8 kamuolio ir atlikdavo po 3,6 rezultatyvaus perdavimo.

Adrijos lygoje J. R. Reynoldso statistika buvo dar solidesnė – 13,1 taško, 2,6 atkovoto kamuolio ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo.


Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“)

Juanas Carlosas Navarro

Sunku patikėti, bet gyva „Barcelona“ legenda katalonų klube pradeda jau septynioliktą sezoną. Ispanas tik vieną sezoną praleido ne Barselonos komandos gretose – 2007-2008 metais J. C. Navarro žaidė NBA – Memfio „Grizzlies“ ekipoje.

Per savo nuostabią karjerą tritaškių meistras yra du kartus tapęs Eurolygos čempionu (2003, 2010), po kartą Eurolygos (2009) ir Europos čempionato (2011) naudingiausiu žaidėju, penkis kartus patekęs į pirmą geriausių Eurolygos krepšininkų simbolinį penketą (2006, 2007, 2009, 2010, 2011). Ką jau kalbėti apie įspūdingus Eurolygos rekordus.

Nors „La Bomba“ pravardžiuojamam veteranui jau 35-eri metai, neabejojama, kad ir artėjantį sezoną jis bus vienas „Barcelona“ komandos lyderių.

Praėjusį sezoną 193 cm ūgio atakuojantis gynėjas per 17 Eurolygos rungtynių vidutiniškai pelnydavo po 10,5 taško ir atlikdavo po 3,1 rezultatyvaus perdavimo.


Dimitrios Diamantidis (Atėnų „Panathinaikos“)

Dimitris Diamantidis

Apie D. Diamantidį galima kalbėti panašiai kaip ir apie J. C. Navarro – jis yra „Panathinaikos“ simbolis. Šis sezonas 35-erių metų graikui bus paskutinis karjeroje – tai žaidėjas pranešė dar rugsėjį.

D. Diamantidis taip pat yra ištikimas savo komandai – „Panathinaikos“ gretose jis rungtyniauja nuo 2004 metų. Prieš tai jis penkerius metus žaidė Salonikų „Iraklis“ klube.

Per savo karjerą 196 cm ūgio įžaidėjas tris kartus tapo Eurolygos čempionu (2007, 2009, 2011), kartą naudingiausiu Eurolygos žaidėju (2011) ir du kartus naudingiausiu finalo ketverto žaidėju. Galima būtų vardinti ir vardinti šio krepšininko pasiekimus, tačiau tai užimtų labai daug vietos.

Praėjusį sezoną per 27 Eurolygos mačus D. Diamantidis vidutiniškai pelnydavo po 8 taškus, atkovodavo po 2,3 kamuolio ir atlikdavo po 5,9 rezultatyvaus perdavimo.