Saratovo „Avtodor“ (Rusija)

Praėjęs sezonas
Rusijos čempionatas (VTB lyga): suklupo ketvirtfinalyje
FIBA „Iššūkio“ taurė: suklupo ketvirtfinalyje

Didžiausi praradimai
Kirilas Fesenka (28 m., 216 cm, išvyko į Krasnodaro „Lokomotiv“), Courtney Fortsonas (27 m., 180 cm, išvyko į Bandirmos „Banvit“)

Rimčiausi pirkiniai
Malcolmas Armsteadas (26 m., 188 cm, atvyko iš Novo Mesto „Krka“), Jeffas Brooksas (26 m., 203 cm, atvyko iš Sasario „Dinamo“)

Į Rusijos krepšinio komandų elitą Saratovo „Avtodor“ sugrįžo 2014-2015 m. sezone. Kaip ir prieš keliolika metų, kuomet „Avtodor“ dar žaidė Eurolygoje, klube viską už vadelių toliau tampo prieštaringai vertinamas verslininkas Vladimiras Rodionovas. Nors rusas jau greitai minės savo 70-mečio jubiliejų, jis vis dar toks pat energingas ir neprognozuojamas: V. Rodionovui kuo nors neįtikęs žaidėjas ar treneris gali būti atleistas tą pačią akimirką. Taip nutiko ir praėjusį pavasarį – iš posto buvo išverstas strategas Sergejus Mokinas, o sezoną komanda pabaigė treniruojama paties klubo savininko.

Vasarą prie „Avtodor“ vairo stojo patyręs amerikietis Bradas Greenbergas, savo laiku padirbėjęs netgi NBA klubų trenerių štabuose. Nors jis tvirtina, kad Saratovo ekipa ir toliau žais itin greitą krepšinį, komandos veidas nuo pernai bus pasikeitęs iš esmės. Visų pirma, „Avtodor“ atsisveikino su K. Fesenka, o tinkamos pamainos ukrainiečiui klubas taip ir nerado. Visų antra, Saratovą paliko ir keletą metų aikštėje tikrus šou pasirodymus rengęs įžaidėjas Courtney Fortsonas, pagarsėjęs ne tik savo talentu, bet ir aikštingu charakteriu. Komandoje neliko ir puolimo arsenalą praplėsdavusio puolėjo Micah Downso, išvykusio žaisti į Italiją.

Pakeisti Fortsoną į komandą pakviestas kitas amerikietis – „taškų darymo mašina“ Slovėnijoje pramintas M. Armsteadas. „Krka“ komandai per Adrijos lygos rungtynes jis vidutiniškai pelnydavo po 17,6 taško, buvo išrinktas geriausiai besiginančiu šio turnyro užsieniečiu. „Avtodor“ papildė ir Eurolygoje praėjusį sezoną žaidęs puolėjas Jeffas Brooksas, su Sasario „Dinamo“ tapęs Italijos čempionu. Taip pat į savo gretas rusai prisiviliojo naudingiausią praėjusio sezono Ukrainos čempionato žaidėją – gynėją Denisą Lukašovą.

Milenko Tepičius

Salonikų PAOK (Graikija)

Praėjęs sezonas
Graikijos čempionatas: iškovojo bronzą
Europos taurė: neįveikė antrojo grupių varžybų etapo

Didžiausi praradimai
Kevinas Langfordas (29 m., 204 cm, išvyko į „Paris-Levallois“), Marcas Carteris (30 m., 192 cm, išvyko į Atėnų AEK)

Rimčiausi pirkiniai
Kostas Vasileiadis (31 m., 201 cm, atvyko iš Malagos „Unicaja“), Milenko Tepičius (28 m., 202 cm, Atvyko iš Belgrado „Partizan“)

PAOK – viena iš dviejų grupės komandų, savo gretų bent jau kol kas nepapildžiusių legionieriais iš JAV. Be amerikiečių verčiasi „Lietuvos rytas“, be šios šalies krepšininkų sudėtį vasarą formavo ir Graikijos čempionato bronzos laimėtojai. Penai Graikijoje užimti trečiąją vietą PAOK padėjo trys JAV krepšinio mokyklos auklėtiniai – gynėjas M. Carteris, puolėjas K. Langfordas ir vidurio puolėjas Julianas Vaughnas, tačiau vasarą juos persiviliojo kiti klubai, o Salonikų komanda juos pakeisti mėgina patyrusiais europiečiais.

Vienas jų – vilniečiams puikiai pažįstamas serbas M. Tepičius, „Lietuvos ryte“ nesėkmingai žaidęs 2013-ųjų rudenį. Kitas – po ilgos pertraukos į PAOK sugrįžtantis puolėjas K. Vasileiadis, savo profesionalo karjerą kadaise pradėjęs būtent šioje Salonikų ekipoje. Abu naujokai – tikrai patyrę, tačiau tikėtis, kad jie visiškai kompensuos išvykusius amerikiečius, pakankamai naivu. Pernai Europos taurėje M. Carteris, K. Langfordas ir J. Vaughnas kartu sudėjus pelnydavo beveik pusę PAOK taškų, o nei K. Vasileiadis, nei M. Tepičius sugebėjimu būti puolimo lyderiais nepasižymi.

Ryški spraga žioji ir vidurio puolėjo pozicijoje. Nors neseniai komandą papildė 208 cm ūgio serbas Nikola Markovičius, priekinė PAOK linija kol kas atrodo silpniausiai iš visų grupės ekipų.

Zabianas Dowdellas

Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija)

Praėjęs sezonas
Rusijos čempionatas (VTB lyga): suklupo ketvirtfinalyje
Europos taurė: suklupo aštuntfinalyje

Didžiausi praradimai
Walteris Hodge'as (29 m., 183 cm, išvyko į „Capitanes de Arecibo“, Puerto Rikas) , Dmitrijus Kulaginas (23 m., 197 cm, išvyko į Maskvos CSKA)

Rimčiausi pirkiniai
Ryanas Toolsonas (30 m., 193 cm, atvyko iš Malagos „Unicaja“), Janis Timma (23 m., 201 cm, atvyko iš Rygos VEF)

Kiek daugiau nei prieš metus „Zenit“ komanda dar vadinosi „Triumph“, o namų rungtynes žaidė nejaukiame ir nuolat automobilių kamščių kamuojamame Maskvos priemiestyje Liubercuose. Persikėlusi į Sankt Peterburgą ekipa gavo ne tik naują vardą, bet ir visiškai naujus namus – vieną moderniausių Rusijoje „Sibur“ areną, krepšinio metu talpinančią 7 tūkst. žiūrovų.

Vasilijaus Karasiovo treniruojamos komandos žaidimo braižas nesikeičia jau ne vieną sezoną. Aikštėje daug laiko praleidžia perspektyvūs Rusijos krepšininkai, o brandos kolektyvui prideda keli patirties turintys legionieriai. Išskyrus veikiančius personažus, iš esmės niekas paskeisti neturėtų ir šiemet. Po praėjusio sezono „Zenit“ paliko į Puerto Riką išvykęs įžaidėjas W. Hodge'as, CSKA perviliotas atakuojantis gynėjas D. Kulaginas ir anksčiau „Lietuvos ryte“ žaidęs puolėjas Dejanas Borovnjakas, persikėlęs į Lenkiją. Norsi visi jie buvo tarp rezultatyviausių „Zenit“ krepšininkų, klubui pavyko rasti labai solidžią pamainą.

Į Sankt Peterburgą atvyko buvęs „Unicaja“ snaiperis R. Toolsonas (vid. 10,9 taško ir 44,7 proc. tritaškių praėjusio sezono Eurolygoje), vienas perspektyviausių Latvijos puolėjų J. Timma ir dar vienas senas geras „Lietuvos ryto“ pažįstamas – sostinėje 2013-2014 m. sezone žaidęs gynėjas Zabianas Dowdellas. Jeigu jaunieji „Zenit“ įžaidėjai rusai susitvarkys su savo pareigomis, ši komanda nervus patampyti gali daugeliui turnyro favoritų.

Kirilas Natiažka

Solnoko „Olaj“ (Vengrija)

Praėjęs sezonas
Vengrijos čempionatas: iškovojo auksą
Adrijos lyga: nepatko į atkrintamąsias
Europos taurė: neįveikė pirmojo grupių varžybų etapo

Didžiausi praradimai
Peteris Lorantas (29 m., 206 cm, išvyko į Sekėšfehėrvaro „TLI-Alba“), Stefanas Sinovecas (27 m., 195 cm, išvyko į Novo Mesto „Krka“)

Rimčiausi pirkiniai
Kirilas Natiažka (24 m., 210 cm, atvyko iš Zgoželeco „Turow“), (Aaronas Craftas, 24 m., 188 cm)

Senas tradicijas turintis Vengrijos klubas tarptautiniuose turnyruose skambių pergalių iškovojęs nėra, tačiau net ir šioje komandoje „Lietuvos rytas“ sutiks buvusį bendraklubį. Tarpsezonio metu į Vengriją persikėlė ne kas kitas, o ukrainietis K. Natiažka, kurį praėjusiame sezone dėl antsvorio ir nesugebėjimo gintis „išbrokavo“ Virginijus Šeškus. Nors prieniškis už komandos vairo taip pat nebestovi, K. Natiažka sostinėje patirto pažeminimo pamiršęs neturėtų būti. Anksčiau buvęs vienu iš Ukrainos rinktinės lyderių, persikėlęs į Vilnių aukštaūgis praktiškai negavo progos pasireikšti, o sezonui dar neįpusėjus buvo priverstas palikti Lietuvą ir žaidė Lenkijoje, „Turow“ gretose.

Dar vienas išskirtinesnis vengrų klubo pirkinys – nedidukas filipiniečių kraujo turintis amerikietis įžaidėjas A. Craftas, pernai su „Santa Cruz Warriors“ ekipa tapęs NBA Plėtojimosi lygos čempionu. Liepą 24-erių amerikietis per Vasaros lygą mėgino prasimušti į NBA, tačiau to padaryti nepadėjo net ir visų laikų turnyro rezultatyvių perdavimų rekordas – per vienas rungtynes „Golden State Warriors“ marškinėlius vilkėjęs gynėjas komandos draugams asistavo net 27 kartus.

Daugelis kitų klubo žaidėjų Lietuvos krepšinio gerbėjams menkai žinomi. Tačiau istorija jau ne kartą atskleidė, kad aikštėje žaidžia ne pavardės. Neturintys ko prarasti vengrai grupėje tikrai gali pateikti ne vieną netikėtumą.

Leonas Radoševičius

Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija)

Praėjęs sezonas
Turkijos čempionatas: nepateko į atkrintamąsias
Europos taurė: neįveikė antrojo grupių varžybų etapo

Didžiausi praradimai
JaJuanas Johnsonas (26 m., 208 cm., išvyko į Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“), Ryanas Broekhoffas (25 m., 201 cm, išvyko į Krasnodaro „Lokomotiv“),

Rimčiausi pirkiniai
Maciejus Lampe (30 m., 211 cm, atvyko iš „Barcelona“), Leonas Radoševičius (25 m., 209 cm, atvyko iš Berlyno ALBA)

Ką galima pasakyti apie ekipą, kurios sudėtyje po praėjusio sezono liko vos 4 žaidėjai, o iš jų starto penkete žaidė ir solidžiau taškų kraitį papildydavo vos vienas? Šio sezono „Bešiktaš“ – eksperimentinė komanda, kurią drąsiai galima vadinti komanda-mįsle.

Prie turkų ekipos vairo stojo Suomijos rinktinės vyriausiasis treneris Henrikas Dettmannas, kartu su savimi pasikvietęs ir vieną suomių lyderių – puolėją Eriką Murphy. „Bešiktaš“ prisiviliojo patyrusį lenkų „centrą“-veteraną Maciejų Lampę, Eurolygos patirties turintį turkų puolėją Cenką Akyolą, pernai NBA rungtyniavusį gynėją Nate'ą Woltersą ir dar du žaidimo patirties Europoje jau turinčius amerikiečius, o komplektaciją baigė sukirsdama rankomis su buvusiu „Lietuvos ryto“ aukštaūgiu Leonu Radoševičiumi, praėjusius du sezonus praleidusiu Berlyno ALBA gretose. Kroatas sostinėje rungtyniavo 2012-2013 m. sezone, o persikėlęs į Vokietiją tapo stabiliu ALBA pagrindinės sudėties žaidėju ir pernai Eurolygoje rinko po 9 taškus.

Įprastai sakoma, kad susižaisti laiko reikia net ir vieniems kitus neblogai pažįstantiems krepšininkams. Šiuo atveju H. Dettmano laukia daug sunkesnė užduotis – pergalių galintį siekti kolektyvą sulipdyti iš grupės žmonių, kurie vieni kitus anksčiau greičiausiai matė tik vaizdo įrašuose internete.

Pirmąsias rungtynes Europos taurėje „Lietuvos rytas“ ir žais būtent su „Bešiktaš“. Mačas ateinantį trečiadienį, spalio 14 d. vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje.

Europos taurėje iš viso varžysis 36 į šešias grupes padalintos komandos. Į antrąjį grupių etapą pateks po 4 geriausias ekipas, o vėliau prie jų prisijungs prasčiausiai Eurolygoje pasirodę kolektyvai.