Į Eurolygą sugrįžusios Maskvos srities „Chimki“ komandos žaidėjų pavardės seilę varvinti verčia ne vieno Vakarų Europos krepšinio grando vadovus ir trenerius. Šį sezoną Chimkuose žais ir didžiausią atlyginimą žemyne gaunantis rusas Aleksejus Švedas, ir slovėnų žvaigždė Zoranas Dragičius, čia karjerą tęs ir suomių supertalentas Petteri Koponenas bei didelė grupė kitų aukščiausios klasės krepšininkų.

Neprisiviliojo tik dviejų

Maskvos priemiesčio klube praeityje garsus Lietuvos krepšininkas dirba nuo 2011-ųjų. Per tą laiką R. Kurtinaičiui teko patirti ir šilto, ir šalto, tačiau šį sezoną krepšinio specialisto laukia išskirtinis iššūkis. Laimėjusi praėjusio sezono Europos taurės turnyrą, „Chimki“ komanda sugrįžo į Eurolygą ir vasarą visą krepšinio rinką drebino įspūdingais pirkiniais: nors pats lietuvis kalba santūriai, akivaizdu, kad į jo treniruojamą komandą dedamos didžiulės rusų viltys.

„Laukia sudėtingas sezonas. Visi Lietuvos treneriai, kurie dirbo Rusijoje – pavyzdžiui, Jonas Kazlauskas, Kęstutis Kemzūra, žino, kokie yra klubų norai, ką jie gali, koks spaudimas. Tačiau „Chimki“ man tikrai sudaro visas sąlygas save realizuoti, nes galiu nusipirkti žaidėjus, kurių noriu. Be to, klubo valdyba nekelia nerealių tikslų, – pokalbį pradėjo R. Kurtinaitis. – Sunku įsivaizduoti, kad atėję į Eurolygą ją iškart laimėtume. Kiti klubai dėl šio titulo dirba 10 ir daugiau metų. Todėl mūsų šio sezono tikslas – patekti į aštuntuką, nors ir tai padaryti gali būti nelengva, nes grupė pasitaikė sudėtinga. Yra daug niuansų: nors žaidėjai ir meistrai, bet jiems reikia susižaisti, reikia, kad būtų komanda. Tikrai nėra taip, kad nusipirkau brangius žaidėjus, jie žais, laimės, o aš gulėsiu ir nieko neveiksiu.“

Paklaustas apie klubo biudžeto formavimą, R. Kurtinaitis šyptelėjo. „Klubo vadovai tiesiog paklausia: kiek tau reikia pinigų, kad laimėtum Eurolygą? Gali pasakyti, kad reikia 5 mln. dolerių, gali pasakyti, kad reikia 50 mln. dolerių ir juos gausi. Bet pinigai ir komandos žaidimas yra du skirtingi dalykai“, – tvirtino lietuvis, – Pinigai svarbu, nes už 5 mln. dolerių gali nusipirkti geresnį žaidėją, nei už 100 tūkst. dolerių. Bet vis tiek nenusipirksi LeBrono Jameso, kuris išspręstų visas problemas. Jam reikia ne tik 100 mln. dolerių, bet jis dar ir turi sutikti atvykti į Rusiją.“

Nepaisant visko, R. Kurtinaitis pripažino, kad pavyko sukomplektuoti gerą kolektyvą.

„Komandoje yra visi žaidėjai, kurių, kaip treneris, norėjau pagal turimas galimybes. Komandoje dar labai norėjau matyti amerikietį Jordaną Farmarą, kuris pasirinko Tel Avivo „Maccabi“ klubą, ir italą Luigį Datomę, kuris nuėjo į Stambulo „Fenerbahce“. Nors mes siūlėme daugiau pinigų, tačiau šie žaidėjai pasirinko kitus klubus, kurie, atrodytų, šiuo metu galbūt yra pajėgesni, o mes Eurolygoje – lyg naujokai“, – kalbėjo R. Kurtinaitis.

Žvaigždės „gaudo“ trenerį

Pašnekovas prisipažino, kad dirbti komandoje, kurioje žaidžia daug brangių, žinomų žaidėjų, nėra lengva. „Žaidėjai yra protingi. Jie atvykę iš gerų komandų, dirbę su gerais specialistais, todėl kiekviena trenerio klaida net per treniruotę jau gali sukelti nepasitikėjimą. O jei žaidėjai netiki treneriu, tai nieko ir nebus. Todėl kiekvienai treniruotei, jau nekalbu apie varžybas, rengiuosi itin atsakingai, kad į kiekvieną klausimą atsakyčiau akimirksniu, nedvejodamas, – dėstė pašnekovas. – Žaidėjai yra meistrai, jie „gaudo“, kaip treneris pasiruošęs, todėl dirbti nėra paprasta.“

Anot R. Kurtinaičio, „Chimki“ tikslas VTB Vieningoje lygoje, kuri kartu yra ir Rusijos čempionate – kovoti finale ir bandyti įveikti CSKA.

„Sakau, kad bandyti, nes toks yra tikslas. Beveik žaidžiame finale, tačiau per sezoną žaidėjai nuvargsta, susitraumuoja. Pavyzdžiui, pernai sezono pabaigoje į pagalbą turėjau kviestis penkis žaidėjus iš dublerių komandos, o CSKA visada turi ilgą lygiaverčių žaidėjų atsarginį suolą. Šiemet mūsų komanda sukomplektuota kitaip, todėl ir lemiamose varžybose sezono pabaigoje galbūt viskas bus kitaip“, – vylėsi R. Kurtinaitis.

Prisiminė 1995-ųjų finalą

Paklaustas apie Lietuvos rinktinės pasirodymą Europos čempionate, R. Kurtinaitis negailėjo gražių žodžių treneriui J. Kazlauskui ir visai sidabrą iškovojusiai ekipai.

„Aišku, kad Lietuvos rinktinės pasirodymą Europos čempionate vertinu labai gerai. Garbė ir treneriui J. Kazlauskui, ir žaidėjams, kad jie 120 proc. viršijo savo galimybes. Visi prisimename, kokia sunki buvo pradžia, kai dar prieš čempionatą draugiškas varžybas kroatams pralaimėjome 20 taškų. Tačiau sakiau, kad palaukime, neskubėkime teisti, – prisiminė „Chimki“ strategas. – Ir grupės varžybos nebuvo lengvos. Bet nė vienas žaidėjas nepalūžo psichologiškai, parodė savo charakterį, o tai mes, gerų Europos klubų treneriai, labai vertiname. Savo žaidėjams Lietuvos rinktinę įvardijau kaip pavyzdį. Ji parodė, kad galima ir be pinigų, ypatingo meistriškumo, garsių pavardžių pasiekti aukštumų vien todėl, jog komandos charakteris stiprus.“

Kalbėdamas apie finalo mačą, kuriame lietuviai neprilygo ispanams, treneris paminėjo ir lemiamaas 1995-ųjų Europos čempionato rungtynes, kuriose mūsiškius nugalėjo Aleksandro Džordževičiaus vedama tuometinės Jugoslavijos rinktinė.

„Pietiečių komandos tokios jau yra: jei jos pajunta kraujo skonį, entuziazmą, jų nelabai sustabdysi. Prisimenu 1995-uosius... Prieš finalą žinojome, kad jau turime medalius, kelialapį į olimpines žaidynes, todėl gal tų 5-10 proc. energijos, entuziazmo ir pritrūko iki pergalės. Aišku, ėjome kovoti dėl aukso, bet tas faktas, kad jau daug pasiekėme, gal ir prisidėjo prie pralaimėjimo. Gali būti, jog rinktinei taip atsitiko ir šiemet, nes ji vis tiek pasiekė daugiau nei maksimumą“, – tvirtino R. Kurtinaitis.

Rinktinės tikslas – medaliai

Paklaustas, kokios Lietuvos rinktinės perspektyvos kitų metų žaidynėse Brazilijoje, strategas buvo optimistiškas.

„Sąžiningai kalbant, olimpinės žaidynės yra silpnesnis turnyras nei Europos čempionatas, bet tokia jau atrankos į ją tvarka. Sunku pasakyti, ar būsime ketvertuke, ar šešetuke. Manau, kad būtų puiku, jei patektume į stiprią grupę, kurioje būtų ir amerikiečiai, nes tada su jais susitikti tektų tik finale. Pats dalyvavau trejose olimpinėse žaidynėse ir visada džiaugdavomės, kai patekdavome į stiprią grupę.

Prognozuotojas iš manęs nekoks, bet norėčiau, viliuosi, kad Lietuvos rinktinė kovos dėl medalių“, – pažymėjo krepšinio specialistas.

Savo sąskaitoje Seulo olimpinį auksą bei Barselonos ir Atlantos žaidynių bronzos medalius turintis lietuvis pabrėžė, kad žemesnė nei ketvirta vieta – lietuviams ne vieta.

„Ketvirta vieta dar yra gerai, nes jau buvo kova dėl medalių, o visos kitos vietos yra ne vietos, tai – ne Lietuvos vietos. Todėl tikrai linkėčiau, kad Lietuva būtų tarp tų rinktinių, kurios kovos dėl medalių, tik klausimas, ar dėl aukso, ar dėl bronzos“, – sakė R. Kurtinaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)