Kristapas Porzingis (Niujorko „Knicks“)

Ketvirtasis 2015 metų NBA naujokų biržos šaukimas NBA debiutuos jau šį sezoną – K. Porzingis taps vos trečiuoju latviu lygos istorijoje.

Per šią vasarą K. Porzingis priaugo svorio ir, regis, netgi paaugo. Šiuo metu latvis sveria 108 kg, o jo ūgis JAV žiniasklaidoje nurodomas skirtingai – tarp 216-220 cm. Potencialo šis 20-metis vaikinas turi tikrai daug – būdamas tokio ūgio, jis yra gana greitas, vikrus, gerai dirba kojomis, pataiko bei mato aikštę.

Dėl nevaldomo augimo K. Porzingį „Knicks“ prezidentas Philas Jacksonas netgi palygino su aikštelėje nieko ypatingo taip ir nenuveikusiu ilgamečiu Dalaso „Mavericks“ krepšininku Shawnu Bradley, kurio ūgis siekė 229 cm.

Visgi K. Porzingis greitai atšovė: „Turbūt tai ir yra, ką daro Philas – jis motyvuoja krepšininkus ir juos stumia į priekį. Aš nesu Sh. Bradley.“

K. Porzingiui padeda visi – ir sirgaliai, ir treneriai, ir šeima, ir pats „Knicks“ lyderis Carmelo Anthony. Niujorko komandos žvaigždė prasitarė, kad rengiantis sezonui jis charizmatiškajam latviui tapo „vyresnėliu broliu“. C. Anthony aukštaūgį moko įvairių judesių, ruošia jį psichologiškai prieš startą NBA.

„Man jo gaila, – atviravo veteranas. – Šiuo metu jį slegia milžiniškas spaudimas, o NBA jis dar nesužaidė nė vienos minutės.“

Atrodo, kad viskas, ko dabar reikia jaunajam K. Porzingiui – išbėgti į aikštelę ir pagaliau pradėti kaupti patirtį stipriausioje pasaulio lygoje. Tam jis turi tiesiog idealas sąlygas.

Praėjusį sezoną latvis atstovavo Sevilijos „Baloncesto“ ekipai ir Ispanijos pirmenybėse vidutiniškai pelnydavo po 10,7 taško, atkovodavo po 4,8 kamuolio bei blokuodavo po 1 metimą.

Mario Hezonja

Mario Hezonja (Orlando „Magic“)

Pirmuosius savo trejus profesionalaus krepšininko karjeros metus Barselonos „Barcelona“ ekipoje praleidęs M. Hezonja šį sezoną debiutuos NBA lygoje.

Atletiškas ir galingais dėjimais pasižymintis M. Hezonja paskutinius du sezonus aikštelėje vidutiniškai praleisdavo ne daugiau 17 minučių. Maža to, krepšininkas nežaidė visą 2011-2012 metų sezoną, kuomet gydėsi nuo mononukleozės. Visgi visa tai nesutrukdė išlaikyti savo vertės – „Magic“ kroatą pašaukė itin aukštu – penktuoju – šaukimu.

203 cm ūgio M. Hezonja turi ir taiklią ranką – praėjusio sezono Ispanijos pirmenybių rungtynėse su Manresos „La Bruixa d‘Or“ komanda 20-metis puolėjas pataikė 8 tritaškius iš tiek pat mestų. Eurolygoje jis dvitaškius metė 57 proc., o tritaškius – 38 proc. taiklumu.

„Super Mario“ vadinamas kroatas pasitikėjimo savimi nestokoja – prieš dešimt metų M. Hezonja pradėjo svajoti apie rungtyniavimą NBA, o ypač norėjo atstovauti Los Andželo „Lakers“ komandai.

Pasak Zagrebo „Cedevita“ ekipos generalinio vadybininko Matejaus Mamičiaus, „Mario yra vienintelis 2015 metų naujokų biržos krepšininkas, tikintis, kad gali nugalėti Kobe Bryantą vienas prieš vieną.“

„Pagarba? Ne, niekada niekam neturėjau pagarbos krepšinio aikštelėje, – tvirtino M. Hezonja. – Girdėjau pasakymą – „jei jie užuos tavo kraują, jie tave suės.“ Aš ne toks. Man nesvarbu. Ar tai būtų veteranas, ar jaunas žaidėjas, stovintis priešais mane – aš jį pervažiuosiu. Visada turiu tą patį tikslą.“

Geriau M. Hezonją ir jo charakterį apibūdinančios citatos tikriausiai nėra.

„Magic“ ekipoje M. Hezonja prisijungs prie kitų dviejų lengvųjų kraštų – Aarono Gordono ir Tobiaso Harriso. Manoma, kad kažkuris iš šių krepšininkų bus bandomas sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, taip suteikiant daugiau minučių M. Hezonjai. Taip pat kroatas gali rungtyniauti ir atakuojančio gynėjo pozicijoje.

Praėjusį sezoną M. Hezonja Eurolygoje vidutiniškai pelnydavo po 7,7 taško, atkovodavo po 2 kamuolius ir atlikdavo po 1 rezultatyvų perdavimą.

Nemanja Bjelica (Minesotos „Timberwolves“)

Ilgai puoselėta N. Bjelicos svajonė pagaliau išsipildė – serbas šį sezoną debiutuos NBA. Krepšininką dar 2010 metais 35-uoju šaukimu pakvietė Vašingtono „Wizards“, tačiau tą pačią dieną teisės į jį buvo perleistos „Timberwolves“ ekipai.

Visgi N. Bjelica turėjo išlaukti penkerius metus, kol pagaliau pasirašė sutartį su NBA klubu.

„Esu laimingas, patekęs į NBA tokiu būdu, aš nekentėjau – man tai patiko, – sakė N. Bjelica. – Norėjau visiems įrodyti, kad esu vertas žaisti NBA. Labai džiaugiuosi šia suteikta galimybe man ir mano šaliai.“

Nuo 2010 metų N. Bjelica žaidė Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir Stambulo „Fenerbahce Ulker“ ekipose. Atstovaudamas pastarajai, krepšininkas praėjusį sezoną tapo naudingiausiu Eurolygos žaidėju.

Apie 27-erių metų krepšininką teigiamai atsiliepė ir „Timberwolves“ vyriausiasis treneris Flipas Saundersas.

„Nors jis ir naujokas NBA, jis nėra naujokas krepšinyje, – sakė strategas. – Jam 27-eri metai, jis atvyksta čia būdamas veteranas, žaidęs svarbiose rungtynėse Eurolygoje, nacionaliniuose turnyruose.“

Pats F. Saundersas teigė, kad 209 cm ūgio serbui nebus priskirta viena pozicija: „Jis – krepšininkas, aikštelėje galintis daryti visko po truputį.“

Visgi „Timberwolves“ ekipoje N. Bjelica dėl minučių aikštelėje veikiausiai konkuruos su Kevinu Garnettu, Shabazzu Muhammadu ir Adreiane‘u Payne‘u. Konkurencija tikrai nėra didelė, tad N. Bjelica turės puikią progą pademonstruoti savo sugebėjimus NBA.

Žinoma, tai priklausys ir nuo naujojo komandos stratego. Neseniai paaiškėjo, kad laisvę „Timberwolves“ žaidimo schemose serbui suteikti žadėjęs F. Saundersas praleis visą NBA sezoną – strategas kovoja su klastinga vėžio liga.

Praėjusį sezoną puolėjas Eurolygoje nepraleido nė vieno mačo ir vidutiniškai pelnydavo po 12,1 taško, atkovodavo po 8,5 kamuolio bei atlikdavo po 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Simas Galdikas ir Bobanas Marjanovičius

Bobanas Marjanovičius (San Antonijaus „Spurs“)

Dar prieš ketverius metus B. Marjanovičius bandė įsitvirtinti Kauno „Žalgirio“ komandoje, o šią vasarą jau pasirašė sutartį su daugkartine NBA čempione „Spurs“ ekipa.

Išvykus Tiago Splitteriui ir Aronui Baynesui, „Spurs“ skylę po krepšiu užkamšė LaMarcusu Aldridge‘u, Davidu Westu ir 221 cm ūgio serbu, kuris tapo vieninteliu tikru San Antonijaus klubo vidurio puolėju.

Žinant „Spurs“ gebėjimą talentų ir tinkamų krepšininkų ieškoti būtent už Atlanto, šis pasirinkimas – apgalvotas ir paskaičiuotas.

Visgi daugiausiai rizikos kelia B. Marjanovičiaus sugebėjimai gynyboje. Kritikai teigia, kad serbas Europoje pripratęs besiginant užsilikti baudos aikštelėje, tačiau per ilgai užsibuvęs NBA baudos aikštelėje, jis kiekvieną kartą bus baudžiamas technine pražanga.

Taip pat manoma, kad 27-erių metų B. Marjanovičius yra per lėtas gynyboje – jis nesugebės sugaudyti vikrių NBA gynėjų bei sugrįžti nuo tritaškio po pagalbos savo komandos draugams.

Kaip viskas bus iš tikrųjų – parodys tik rungtynės. Neabejojama, kad B. Marjanovičius atliks tik padėjėjo vaidmenį, tačiau įrodyti šis milžinas tikrai turi ką.

Praėjusį sezoną aukštaūgis Eurolygoje vidutiniškai pelnydavo po 16,6 taško, atkovodavo po 10,7 kamuolio ir blokuodavo po 0,9 metimo.

Tiboras Pleissas

Tiboras Pleissas (Jutos „Jazz“)

Dar vienas „Barcelona“ krepšininkas karjerą tęs stipriausioje pasaulio lygoje. Visgi T. Pleisso istorija kiek kitokia, nei M. Hezonjos.

25-erių metų vokietis dalyvavo 2010 metų naujokų biržoje, kur jį 31-uoju šaukimu pasikvietė tada dar Naujajam Džersiui priklausiusi „Nets“ komanda. Visgi turėjo prabėgti penkeri metai, kol T. Pleissas pagaliau pasirašė sutartį su NBA klubu.

Teisės į T. Pleissą pirmiausiai priklausė „Nets“, tada Atlantos „Hawks“, vėliau – Oklahomos „Thunder“. Tik šiais metais mainų būdu teisės į 218 cm ūgio vidurio puolėją atiteko „Jazz“, kuri ir nusprendė pasiūlyti krepšininkui trejų metų kontraktą.

Vokiečių milžinas pirmiausia, žinoma, išsiskiria ūgiu. Tačiau jis taip pat gali pataikyti iš toli ir, nors praėjusį sezoną T. Pleissas išmetė tik 4 tritaškius (pataikė 2), pasak „Jazz“ generalinio vadybininko Denniso Lindsey, komandos vadovai jam leis dažniau atakuoti iš tritaškio zonos. Vidurio puolėjas taip pat puikiai atakuoja iš vidutinio nuotolio (62 proc.) ir nuo baudų metimo linijos (86 proc.).

Praėjusį sezoną T. Pleissas vidutiniškai rungtyniavo tik kiek daugiau nei 14 minučių. Veikiausiai ir „Jazz“ ekipoje vokiečiui neatiteks svarbi rolė – ekipa turi Rudy Gobertą ir Derricką Favorsą. Aukštaūgis turės tenkintis pagalbinio žaidėjo role, tačiau savąjį šansą tikrai gaus.

„Jis turės išsikovoti savo minutes ir rolę komandoje, – kalbėjo D. Lindsey. – Rudy ir Derrickas žais didžiąją rungtynių dalį. Tiborui prireiks laiko, tačiau mes neabejojame, kad jis sėkmingai įsilies į mūsų kolektyvą.“

Praėjusį sezoną T. Pleissas Eurolygoje vidutiniškai pelnydavo po 5,3 taško ir atkovodavo po 3,9 kamuolio.

Kiti verti paminėjimo persikėlimai:

Aleksandras Kaunas (iš Maskvos CSKA į Klivlando „Cavaliers“)
Nikola Jokičius (iš Belgrado „Mega Vizura“ į Denverio „Nuggets“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)