„Aš kalbėjau su olimpinio komiteto prezidentu, mūsų sprendimas yra aiškus – norime rengti vieną iš keturių olimpinių atrankos turnyrų. Turime visišką organizacinę bei finansinę komiteto ir valstybės paramą, aš esu už tai labai dėkingas“, – pažymėjo dukart Europos čempionas P. Danilovičius.

P. Danilovičius turi tikrai rimtą šalies olimpinio komiteto, kuriame jau kuris laikas viską už vadelių tampo krepšininkai, užnugarį. 2009-2017 m. serbų olimpinio komiteto prezidento pareigas ėjo šalies krepšinio legenda Vlade Divacas, o nuo 2017-ųjų šias pareigas iš jo perėmė kita gyva legenda – buvęs treneris Božidaras Maljkovičius, per karjerą keturis kartus laimėjęs Eurolygą.

Serbijos rinktinė buvo laikoma viena iš Kinijoje sekmadienį pasibaigusio pasaulio čempionato favoričių, tačiau savo kovą dėl medalių ir olimpinio kelialapio netikėtai užbaigė ketvirtfinalyje pralaimėdama Argentinai.

Nors vėliau serbai sąlyginai reabilitavosi įveikdami JAV ir galutinėje čempionato įskaitoje užimdami 5-ąją vietą, pasibaigus pirmenybėms iš vyriausiojo ekipos trenerio posto pasitraukė Aleksandras Džordževičius, o šalies krepšinio vadovai iš karto pradėjo sukti galvą, kaip gauti olimpinį kelialapį, kurį buvo tikimasi išsikovoti jau Kinijoje.

Be Serbijos, apie savo norą tapti vieno iš olimpinių atrankos turnyro šeimininkais jau yra užsiminę Lietuvos ir Graikijos atstovai. Krepšinis.lt žiniomis, tokių ambicijų turi ir Slovėnija.

„Žaisdami namuose galbūt turėsime geresnį šansą. O jeigu patektume į žaidynes, irgi niekur keliauti nebereikėtų, iškart būtų galima ruoštis olimpiadai. Palyginkite, koks būtų skirtumas, jei tektų žaisti kur nors Amerikoje – kokios ilgos būtų kelionės, aklimatizacija ir visa kita“, – dar pasaulio čempionato metu Krepšinis.lt sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Visgi, kaip jau minėta, trukdžių kyla dar net nesusidūrus su konkurentais, kurie, skatinami panašių motyvų, taip pat pretenduoja į teisę dėl olimpinio kelialapio kovoti savoje teritorijoje.

Oficialiai nustatytas mokestis, kurį šeimininkai turės pakloti FIBA, yra 2,3 mln. eurų. Bet tai – minimali suma. FIBA „nedraudžia“ pasiūlyti daugiau pinigų, tad galiausiai atrankos šeimininkų rinkimai virsta savotišku aukcionu, kur viską lemia aukštesnė kaina.

LKF skaičiuoja, kad gali prireikti 3 mln. eurų, nors, neoficialiomis žiniomis, prieš Londono žaidynes Venesuela FIBA į Karakasą priviliojo ant stalo metusi 5 milijonus.

Kaip leido antradienį leido suprasti P. Danilovičius, bent jau Serbija su finansiniais sunkumais ieškant pinigų FIBA organizacijai susidurti neturėtų.

Sistema

Primename, kad pasaulio čempionato Kinijoje metu tiesioginius kelialapius į Tokijo olimpines žaidynes iškovojo Ispanija, Argentina, Prancūzija, Australija, JAV, Nigerija, Iranas, turnyre šeimininkų teisėmis žais ir Japonijos rinktinė.

Dar keturios rinktinės vietas olimpinėse žaidynėse galės gauti per 4 atrankos turnyrus, kurie bus surengti kitų metų liepos 6-20 dienomis ir dėl kurių jau užvirė neoficiali užkulisinė kova. Kiekviename iš atrankos turnyrų varžysis po 6 rinktines, bilietas į Tokiją atiteks geriausiai kiekvieno turnyro komandai.

Pati Tokijo olimpiada vyks kitų metų liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis.

16 jau žinomų atrankos turnyrų dalyvių:

Serbija, Lietuva, Graikija, Rusija, Italija, Turkija, Vokietija, Čekija, Lenkija; Brazilija, Venesuela, Puerto Rikas, Dominika, Kanada; Tunisas; Naujoji Zelandija.

Realiausios pretendentės į likusias 8 vietas:

dvi iš Europos – Slovėnija (FIBA reitingas 7), Kroatija (FIBA 9) arba Latvija (FIBA 15);

dvi iš Afrikos – Senegalas (FIBA 37), Angola (FIBA 39), Egiptas (FIBA 52), Kamerūnas (FIBA 58), Marokas (FIBA 60) arba Dramblio Kaulo Krantas (FIBA 64);

dvi iš Amerikos – Urugvajus (FIBA 34), Panama (FIBA 43), Mergelių salos (FIBA 46) arba Bahamos (FIBA 59);

dvi iš Azijos/Okeanijos – Kinija (FIBA 30), Filipinai (FIBA 31), Pietų Korėja (FIBA 32) arba Jordanija (FIBA 49).

Galutinė pasaulio čempionato rikiuotė

1.Ispanija*
2.Argentina*
3.Prancūzija*
4.Australija*
5.Serbija
6.Čekija
7.JAV*
8.Lenkija
9.Lietuva
10.Italija
11.Graikija
12.Rusija
13.Brazilija
14.Venesuela
15.Puerto Rikas
16.Dominikos Respublika
17.Nigerija*
18.Vokietija
19.Naujoji Zelandija
20.Tunisas
21.Kanada
22.Turkija
23.Iranas*
24.Kinija
25.Juodkalnija
26.Pietų Korėja
27.Angola
28.Jordanija
29.Dramblio Kaulo Krantas
30.Senegalas
31.Japonija*
32.Filipinai

* dalyvaus Tokijo olimpinėse žaidynėse

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)