Ispanakalbiame finale Pekine tarp dviejų vienas kitą kaip nuluptas pažįstančių komandų Ispanija pranoko Argentiną 95:75.

Nugalėtojų gynėjų grandis su Ricky Rubio priešakyje apribojo individualiai pavojingiausių varžovų įžaidėjų daromą žalą, Pierre'as Oriola ir Victoras Claveras mandagiai priminė Luisui Scolai jo amžių, ir iš visų iki tol nepriekaištingai veikusių Argentinos ginklų beliko kontratakos.

Bet jos neatsvėrė Ispanijos dominavimo po krepšiais: iš baudos aikštelės „Raudonoji furija“ pelnė pusantro karto daugiau taškų (atitinkamai 44 ir 30) ir dar geresniu santykiu kovojo dėl atšokusių kamuolių (47:27).

Aštuoni Argentinos rinktinės krepšininkai šiuo metu rungtyniauja Ispanijos ACB lygoje, o L. Scola joje praleido devynerius metus.

Tad niekuo nustebinti vieni kitų nebegalinčių priešininkų akistatoje didelę reikšmę turėjo trenerių štabų netiesioginė dvikova, ir tai pripažino Argentinos vairininkas Sergio Hernandezas.

„Ispanija žaidė geriau už mus, jų taktinis planas buvo tobulas, taip pat ir jo vykdymas. Ispanai turi didžių žaidėjų, ilgesnį atsarginių suolą. Ką čia bepridursi. Nebuvome nei pavargę, nei pasisotinę pergalėmis, puikiai jautėmės prieš rungtynes. Tačiau varžovai sužaidė geriau už mus“, – kepurę prieš naujuosius pasaulio čempionus nukėlė specialistas.

Pasaulio čempionais tapo ir tokie žaidėjai kaip Javieras Beiranas, Xavieras Rabaseda, Quino Colomas. Jie pakeitė būrį dėl įvairių priežasčių pirmenybes praleidusių žvaigždžių: Pau Gasolį, Sergio Rodriguezą, Serge'ą Ibaką, Nikola Mirotičių.

„Viskas buvo visiškai kitaip nei praėjusiame pasaulio čempionate. 2014-aisiais turėjome begalę ginklų, ir kartais tai nepadeda. Tada grupės varžybose triuškinome Braziliją, Prancūziją, Serbiją 20 taškų skirtumais, buvome favoritai iškopti į finalą. Dabar nuo pat pradžių turėjome vargti su Puerto Riku, Iranu. Bet aš čia atvažiavau nusiteikęs laimėti auksą ir nieko daugiau“, – palygino komandos lyderiu tapęs R. Rubio.

28-erių įžaidėjas tapo ir naudingiausiu pirmenybių krepšininku, o S. Scariolo ne kartą turnyro metu jį liaupsino už patobulintą metimo techniką.

Komandoms draugams šokinėjant iš laimės su taure, R. Rubio laikėsi kiek atokiau – anot jo paties, norėjo į viską pažiūrėti iš šalies.

Ir galbūt pabandyti įsivaizduoti, kaip tai iš aukštybių mato prieš trejus metus nuo vėžio mirusi mama.

„Norėjau viską įsidėmėti, nes šis atsiminimas lydės mane visą gyvenimą. Tai – daugiau nei pergalė turnyre, save šiame čempionate mes pirmiausia atsiminsime kaip šeimą.

Netekau mamos, bet žinojau, kad ji stebi mane ir verčiau save išspausti viską, ką tik galiu. Žinau, kad niekas pasaulyje manęs nemyli labiau už mamą, ir net jei jos čia nebėra, jaučiu ją“, – kalbėjo pirmenybių MVP.

Atskiros R. Rubio padėkos nusipelnė S. Scariolo ir jo štabas.

Nemažai krepšinio apžvalgininkų juokaudavo: 58-erių italas yra nepamainomas Ispanijos rinktinės treneris todėl, kad tiesiog netrukdo jai žaisti.

Šįkart tokių funkcijų nebepakako.

„Nebuvome nei talentingiausi, nei favoritai, bet niekada nepraradome tikėjimo ir už tai buvome apdovanoti. Neturėjome pakankamai talento, ūgio ir atletiškumo, kad laimėtume šias pirmenybes žaisdami vienas prieš vieną. Turėjome žaisti penki prieš penkis, dalintis kamuoliu, gynyboje visi pasitempti. Laimėjome šį čempionatą kaip tikra komanda“, – spindėjo S. Scariolo.

Pasaulio čempionato galutinis medis

Tuo metu Argentinos stovykloje liūdesį taip pat greitai pakeitė šypsenos.

„Niekas nebūtų statęs už mus pinigų, o dabar turime sidabrą. Daug nuveikėme per šias dvi savaites, žaidėme nuostabų krepšinį, parodėme savo tradicijas, geriausias savybes. Turime pasimokyti iš šio finalo ir nenuleisti galvų, olimpinėse žaidynėse pasiekti naują lygį“, – sakė komandos įžaidėjas Nicolas Laprovitolla.

O jo treneris auklėtiniams piešė puikias karjeras.

„Vis dėlto šiame čempionate įveikėme nemažai puikių komandų, svarbiausia, kad padarėme tai žaisdami puikų krepšinį. Tad aš greitai pamiršiu šį finalą ir prisiminsiu gerus dalykus. Sakyčiau, labiau laimėjome sidabrą nei pralaimėjome auksą.

Sakykite, kas žinojo Gabrielį Decką prieš čempionatą? Finale jis pelnė 24 taškus ir visi dabar pamatė, ką jis sugeba. Neabejoju, kad šie vaikinai ateityje žais geriausiuose klubuose“, – vylėsi argentiniečių strategas.

Ispanijos rinktinė iki šiol pasaulio čempionės laurais didžiavosi tik sykį – 2006 metais gretimoje Japonijoje titulą pelniusioje komandoje žaidė ir Kinijoje sėkmę pakartoję Rudy Fernandezas bei Marcas Gasolis, taip pat Ispanijos krepšinio federacijos prezidento postą dabar užimantis Jorge Garbajosa.

Argentina vienintelį kartą pasaulio čempione tapo pačiame pirmame turnyre, kurį pati ir surengė 1950 metais. Sidabro medalius „Albiceleste“ iškovojo antrą sykį, pakartodama 2002-ųjų pasiekimą.

Praėjusiame pasaulio čempionate, 2014 metais vykusiame Ispanijoje, šeimininkai liko penkti, argentiniečiai – vienuolikti.

Iki šiol komandos tarpusavyje buvo žaidusios devynerias rungtynes, iš kurių septynerias laimėjo ispanai.

Primename, kad bronzos medalius Pekine nuskynė Prancūzijos rinktinė, mažajame finale 67:59 tuščiomis palikusi australus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)