Penktadienį Pekine įvyko dviejų be nuostolių Kinijoje žygiavusių pulkų kaktomuša – niekas nenorėjo kelti baltos vėliavos, kol po 50 minučių žaidimo kapituliuoti galiausiai teko į auksą atvirai taikiusiems australams.

Susitaikyti su tokia nesėkme kai kuriems buvo pernelyg sunku.

Palikęs aikštę po finalinės sirenos Andrew Bogutas griaudėjo iš tolo. Droždamas pro žiniasklaidos atstovus vidurio puolėjas plūdosi taip, kad drebėjo „Cadillac center“ arenos sienos.

„Eikite į suš**tos FIBA būstinę. Tai – suš**ta gėda“, – po pralaimėjimo rezultatu 88:95 dantimis griežė Australijos veteranas.

Į ispanų krepšį jis sumetė 12 taškų, atkovojo 9 kamuolius ir buvo naudingiausias savo komandoje, bet kartu su Aronu Baynesu nepajėgė atsverti Marco Gasolio, kurio sąskaitoje – net 33 taškai, 6 atkovoti kamuoliai ir 4 rezultatyvūs perdavimai.

34-erių Australijos aukštaūgį Kinijoje iš kantrybės viso turnyro metu vedė ir vietos sirgaliai, imdavę baubti, vos tik šis prisiliesdavo prie kamuolio. Taip kinai suvedė sąskaitas dėl A. Boguto pasisakymo apie jų numylėtinio plaukiko Sun Yango dopingo istorijas.

Primename, kad ne mažiau emocingai savo požiūrį į teisėjavimą ir Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA) po nesėkmės prieš prancūzus išrėžė ir Lietuvos rinktinės vairininkas Dainius Adomaitis, vėliau dėl to sulaukęs beveik 10 tūkst. eurų dydžio baudos.

O žaibus į FIBA būstinę A. Bogutas veikiausiai pirmiausia leido dėl ketvirto kėlinio pabaigoje, likus žaisti 8 sek., jam užfiksuotos pražangos prieš M. Gasolį.

Kiek vėliau spaudos konferencijoje australų strategas Andrejus Lemanis greitų išvadų dėl šio epizodo daryti nenorėjo.

„Man neleidžiama komentuoti teisėjų sprendimų, be to, buvau priešingoje aikštės pusėje. Pasižiūrėsiu įrašą ir galbūt turėsiu aiškesnį vaizdą“, – į diskusijas nesivėlė specialistas.

Užtat patyręs treneris rado jėgų pripažinti savo paties klaidą.

Australai viso turnyro metu naudojo 8–9 žaidėjų rotaciją, o jų varžovai prieš penktadienio rungtynes turėjo vieną papildomą poilsio dieną.

Tačiau A. Lemanis į tai atsižvelgė mažai ir ketvirtame kėlinyje bei per pirmąjį pratęsimą aikštėje ilgai laikė savo pagrindinius žaidėjus.

Rezultatas buvo toks, kad, nors puolimo lyderis Patty Millsas per 45 žaidimo minutes ir pelnė 34 taškus, jis suklydo net 7 kartus, „iš žaidimo“ atakavo neypatingu 44 proc. taiklumu ir iš viso surinko tik 16 naudingumo balų.

Dar prasčiau baigėsi Matthew Dellavedovai – dėl koją traukiančio mėšlungio gynybos specialistas lemiamu metu nebepajėgė žaisti.

Todėl per antrąjį pratęsimą A. Lemanis buvo priverstas ant parketo leisti atsarginius krepšininkus, kurie buvo akivaizdžiai per ilgai užsisėdėję ant suolo: snaiperio Chriso Gouldingo pirmasis metimas net nelietė lanko.

Pervargę australai gindamiesi leido nedengiamiems atakuoti ir Sergio Llullui, ir M. Gasoliui – būtent tuo metu ispanai jiems sudavė lemtingą smūgį.

„Dar peržiūrėsime įrašą, bet aišku tai, kad galėjome laimėti šias rungtynes. Taip, turbūt kai kuriuos žaidėjus per ilgai laikiau aikštėje, ir pabaigoje jie buvo pernelyg nuvargę. Galvojome, kaip laimėti per pagrindinį laiką, nesitikėjome tokių ilgų rungtynių. Bet pasikartosiu: turėjome puikiausią progą nugalėti, tik ne visada tai pavyksta“, – komentavo A. Lemanis.

„Pagarba Ispanijai dėl šios sunkios pergalės. Po rungtynių rūbinėje kalbėjomės, kad aikštėje palikome visą širdį. Ne visada pasiseka, bet tai, kaip šiandien žaidėme, atspindi mūsų komandos brolybę. Tikėkimės, kad ją pademonstruosime ir paskutiniame mače.

Mes atvažiavome čia aukso, tai įrodo ir mūsų žaidimas šiame pusfinalyje. Bet dar turime galimybę laimėti medalį, ir kitos rungtynės parodys, iš kokio molio esame drėbti“, – pridūrė 16 taškų pelnęs ir „X faktoriumi“ galėjęs tapti, bet svarbiausių metimų nepataikęs Nickas Kay.

Ispanija vienintelį kartą pasaulio čempione tapo 2006 metais, o praėjusiose pirmenybėse žaisdama namuose tenkinosi penkta vieta. Australai apdovanojimų šiame turnyre dar nėra iškovoję, 2014 metais jie užėmė tik 12-ą poziciją, o geriausias visų laikų rezultatas iki šiol buvo penkta vieta, pasiekta 1982 ir 1994 metais.

Ispanai iki šiol buvo laimėję 7 iš 9 tarpusavio akistatų oficialiose varžybose, įskaitant dramatišką pergalę 89:88 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių rungtynėse dėl trečios vietos.

Primename, kad ketvirtfinaliuose Australija 82:70 susitvarkė su Čekija, o Ispanija identišku taškų skirtumu 90:78 nukovė Lenkiją.

Antrajame pusfinalyje susitinka Argentina ir Prancūzija.

Finalas sekmadienį vyks nuo 15 val. Lietuvos laiku, prieš tai, nuo 11 val., bus aiškinamasi, kam atiteks bronza.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)