Bjaurusis ančiukas virto baltagalviu ereliu: Lenkijos pasirodymas Kinijoje modernioje eroje neturi precedentų.

Pasaulio čempionate Lietuvos pietiniai kaimynai dalyvauja tik antrą kartą – debiutas įvyko dar 1967 metais Urugvajuje, kur tarp 13 komandų užimta penkta vieta.

Šiame amžiuje Lenkija nė karto nepateko į geriausių aštuonetą ir Europos pirmenybėse – arčiausiai to lenkai buvo 2009 metais žaisdami namuose, kuomet finišavo devinti.

Šįkart padėjo dėkingi burtai: grupės varžybose Lenkija nugalėjo Venesuelą, Kiniją ir Dramblio Kaulo Krantą, antrame etape pridėjo pergalę prieš rusus. Ir nors paskutinėse rungtynėse amerikiečio Mike'o Tayloro auklėtiniai nepasipriešino Argentinai, sukauptų rezervų pakako vietai ketvirtfinalyje.

Vis dėlto net būdami aiškūs autsaideriai antradienį lenkai nepasidavė Ispanijos komandai be kovos.

Likus žaisti 5 min. komandas skyrė tik 4 taškai, bet pabaigoje „raudonoji furija“ parodė savo dantis.

„Galutinis rezultatas neatspindi to, kaip šiandien žaidėme. Manau, garbingai kovojome su keturiais NBA žaidėjais ir visais tais puikiais krepšininkais iš ACB lygos.

Mums tai buvo didžiulis iššūkis, nepaisant to, kelis kartus sugebėjome prisivyti varžovus. Ketvirtame kėlinyje mus skyrė tik 4 taškai, bet tuomet ispanai pataikė du tritaškius, mūsų deficitas vėl tapo dviženklis. Dar kartą atsitiesti buvo pernelyg sunku. Turėjome problemų gindamiesi nuo žaidimo du prieš du, ypač kai jį organizuodavo Ricky Rubio. Bandėme keisti gynybos sistemas, stabdyti juos, bet dabar reikia nulenkti galvą – Ispanija išnaudojo savo patirtį.

Nepaisant to, labai didžiuojuosi komanda. Nėra jokių abejonių, kad rimtai nusiteiksime ir dviem likusiems mačams“, – Krepšinis.lt rungtynes komentavo A. Waczynskis.

15 taškų į ispanų krepšį sumetusio Malagos „Unicaja“ (Ispanija) klubo puolėjo ir jo tautiečių Kinijoje dar laukia kova dėl 5-8 vietų.

Kai kurioms komandoms tai galbūt būtų formalumas, bet lenkai nepratę žaisti didžiuosiuose turnyruose kone iki paskutinės dienos.

Dvigubai malonu jiems turėtų būti dėl to, kokios ekipos šįkart liks už jų nugarų: Italija, Graikija, Brazilija, Turkija, Vokietija. Žinoma, ir ta pati Lietuva.

„Aplenkėme daug puikių komandų, bet mums įdomiausia – mūsų pačių rezultatai. Burtų nepasirinksi, jie buvo tokie, kokie buvo, mes pasistengėme tai išnaudoti. Pasiekėme ketvirtfinalį, akivaizdu, ne visiems tai pavyko. Tai – puikus pasiekimas Lenkijos krepšiniui, kuriuo iš tiesų didžiuojuosi.

Manau, šiame mače prieš Ispaniją parodėme, kad galime būti konkurencingi ir tokiame lygyje. Aišku, neturime tiek patirties kaip varžovai, bet nesame bejėgiai. Žmonės gali tikėti Lenkijos krepšinio ateitimi, gal šis čempionatas padidins susidomėjimą šia sporto šaka mūsų šalyje“, – pakiliai nusiteikęs buvo A. Waczynskis.

Nuo 2014 metų lenkus treniruojantis M. Tayloras savo auklėtinių žygį Kinijoje lygino su siurprizų prikrėtusios Čekijos pasirodymu ir pažymėjo, jog komanda tam ruošėsi penkerius metus.

„Myliu šią komandą, didžiuojuosi tuo, kaip reprezentavome Lenkiją, didžiuojuosi žaidėjais. Manau, užsitarnavome kitų šalių pagarbą“, – įsitikinęs specialistas.

Savo ruožtu, Ispanijai patekimas į pusfinalį šįkart taip pat nėra kasdienė procedūra.

Viena vertus, ispanai jame nežaidė nuo 2006-ųjų, kai vienintelį sykį tapo pasaulio čempionais.

Ir nuo to laiko prasimušti į geriausių ketvertą bandžiusių Ispanijos rinktinių nepavadinsi silpnesnėmis už šiandieninę – veikiau atvirkščiai.

Kinijoje Sergio Scariolo verčiasi be tokių žaidėjų kaip Pau Gasolis, Sergio Rodriguezas, Serge'as Ibaka, Nikola Mirotičius.

Prieš čempionatą krepšinio mėgėjų surengtoje apklausoje, kas turėtų tapti didžiausiu turnyro nusivylimu, nukraujavusi Ispanija netgi užėmė pirmą vietą.

Tai po ketvirtfinalio su lenkais priminus Victorui Claverui, „Barcelona“ (Ispanija) puolėjas šypsojosi.

„Nežinojome apie tai. Bet įprasta, kiekvienais metais žmonės mumis netiki, ir kartas nuo karto pavyksta juos nustebinti. Gal tai vėl bus tokie metai.

Bet niekas už dyką vietos pasaulio čempionato pusfinalyje neduoda. Lenkija šiandien žaidė gerai, turėjome palikti visas jėgas aikštėje, kad laimėtume“, – pažymėjo rinktinės senbuvis.


Tuo metu S. Scariolo po pergalės komandai suteikė laisvadienį – ruoštis pusfinaliui ispanai pradės tik ketvirtadienį, rungtynių išvakarėse.

„Kai tiek puikių komandų jau iškrito, ypatingas jausmas pasiekti geriausių ketvertą. Ypač šiais sudėtingais metais, kai turėjome milžiniškų rūpesčių komplektuodami komandą, kai daug žaidėjų negalėjo prisijungti. Tai nereiškia, kad mums jau gana, ne toks mūsų identitetas. Bet sutinku, kad dabar tinkamas laikas pasiimti išeiginę ir šiek tiek pasidžiaugti bei pailsėti“, – kalbėjo treneris iš Italijos.

Rungtynes su lenkais jis pavadino R. Rubio vakaru: Finikso „Suns“ įžaidėjas pelnė 19 taškų, atliko 9 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 5 kamuolius.

28-erių krepšininkas džiaugėsi tapęs daugiausiai rezultatyvių perdavimų planetos pirmenybėse atlikusiu žaidėju (115 per 22 mačus). Jis aplenkė argentinietį Pablo Prigioni (106 per 24-erias rungtynes), kurį vadino vienu mėgstamiausių savo vaikystės žaidėjų.

Beje, apie R. Rubio vaikystę spaudos konferencijoje po rungtynių buvo kalbama nemažai.

Fenomenalus jaunuolis jau būdamas 14 metų debiutavo Ispanijos aukščiausioje lygoje. 17-os jis tapo olimpiniu vicečempionu – ne kur kitur, o Pekine, į kurį dabar kraustosi Pirėnų pusiasalio atstovai.

„Tuomet pasaulis žinojo mano vardą tik dėl to, kad man buvo 17-a ir žaidžiau prieš JAV olimpinių žaidynių finale. Dabar vėl esu čia, ir jau – vyras, nebe vaikas. Daug ko išmokau per tuos metus. Kinijoje man visada sekasi, bet mes dar nieko nepasiekėme, čia – ne pabaiga“, – sakė R. Rubio.

„Vakar žiūrėjau mūsų komandos nuotrauką iš 2009 metų Europos čempionato. Ricky joje – visiškas kūdikis. Pažiūrėkite į jį dabar – barzda, tatuiruotės. Jis juk NBA žaidėjas. Taip, gamta jį apdovanojo, bet jis turėjo prakaituoti ir kovoti dėl visko, ką dabar turi, jis brovėsi pro traumas, sunkias akimirkas savo asmeniniame gyvenime. Ir manau, kad jis vis dar tobulėja: dabar jo balansas tarp perdavimų, metimų ir gynybos yra geresnis nei kada nors anksčiau“, – rinktinės lyderį vertino S. Scariolo.

Ispanai pusfinalyje penktadienį susitiks su Australija arba Čekija – būsimi varžovai paaiškės trečiadienį taip pat Šanchajuje.

Lenkai su šios poros pralaimėtojais pradės kovą dėl 5-8 vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)