Pirmoje rungtynių dalyje australai skaldė į šipulius iki tol geriausią čempionato gynybą ir per 20 min. į lietuvių krepšį sumetė daugiau taškų nei Senegalas – per 40.

Žaibišką spurtą 9:0 surengę „Boomers“ jau trečią minutę privertė D. Adomaitį prašyti minutės pertraukėlės, tačiau keitimai ir pastangos gynyboje mažai gelbėjo, kol australai dieviškai pataikė. Iš pirmų jų paleistų 6 tritaškių tinklelį skrodė 5.

Įpusėjus pirmam kėliniui Lietuva jau atsiliko 8:18, bet Domanto Sabonio ir Renaldo Seibučio sukurtas spurtas 6:0 pačioje antro ketvirčio pradžioje grąžino į kovą – 25:27.

Tik trumpam. Aronas Baynesas smeigė antrą tritaškį, švystelėjo ir Jockas Landale'as. Blogiausia, kad lietuviai patys gindamiesi keliskart nesusikalbėjo, įleisdami nedengiamus varžovus į savo baudos aikštelę.

Kėlinio pabaigoje australų pranašumas išaugo iki 15 taškų, o palaikyti kvėpavimą leido tik du R. Seibučio metimai iš eilės paskutinę minutę – 41:52.

„Nuo pirmos sekundės – visiškai blogas mentalitetas. Jie pelnė taškus taip, kaip buvome susitarę neleisti, nespėdavome grįžti. 13 taškų taip... Grįžtume dabar į aikštę, kiekvienas žaidėjas tą sprintą atgal padarytų šimtu procentų. Esu įsitikinęs. Bet problema buvo koncentracija.

Kitas dalykas, pasyviai kovojome dėl kamuolių. Tik vienas sugriebtas puolime per du kėlinius – per mažai. Nors puolime mūsų planas veikė gerai, taškų turėjo užtekti pergalei“, – komentavo D. Adomaitis.

Buvo akivaizdu, kad nepataikydama tritaškių (1/8 per pirmą pusę) ir palikdama tiek skylių gynyboje Lietuvos rinktinė tokiomis sąlygomis neišgyvens.

Tolimų metimų statistiką kiek pareguliavo M. Grigonis, Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas, o kitoje aikštės pusėje australų katino dienos taip pat baigėsi, neskaitant kelių epizodų, kai jie aplenkė varžovus sprinto distancijoje, nukurdami į greitas atakas.

Trečią kėlinį lietuviai laimėjo 19:16 ir stabilizavo situaciją, tačiau didžiąją dalį gelbėjimosi plano vis tiek teko palikti paskutinėms 10 min.

Perėmęs kamuolį Lukas Lekavičius pranėrė pro du varžovus ir užsitarnavo Edgaro Ulanovo bučinį į pakaušį pelnydamas dvitaškį su pražanga, iš vidutinio nuotolio bei nuo baudų metimų linijos pataikė M. Grigonis, ir Australija išgirdo tribūnų riaumojimą – 67:68.

Galiausiai L. Lekavičius ir M. Grigonis pratęsė spurtą iki 11:0, persverdami rezultatą pirmą kartą nuo rungtynių pradžios.

Iki pertraukos taškų fejerverku tryškusi Australija 5 minutes buvo absoliučiai „tuščia“, kol tylą vargte išvargtais baudų metimais nutraukė Patty Millsas.

Mačo pabaigoje komandos jau svėrėsi ant sūpuoklių: pirmavo tai viena, tai kita. Bet M. Grigoniui kamuolys išslydo iš rankų, D. Saboniui nepavyko „pakartoti“ metimo iš po krepšio, M. Kuzminskas klydo ties baudų metimų linija.

Fantastiško P. Millso tritaškio stumtelėti australai padėjo pergalingą tašką.

„Kiekviena smulkmena tokiose rungtynėse lemia, laimėsi ar pralaimėsi. Patikėkite, vyrai jaučia didžiulę atsakomybę“, – apie nepavykusią pabaigą atsiliepė D. Adomaitis.

– Kodėl drausmingai su Senegalu ir Kanada žaidusiai rinktinei šįkart pradžioje galėjo pritrūkti koncentracijos? – paklausėme Lietuvos rinktinės trenerio.

– Rungtynių svarba – vienas dalykas. Kitas – varžovų žaidimas. Ir Kanada, ir Senegalas žaidė atletiškai, bet ne taip smarkiai. Nemanau, kad visi australų žaidimo momentai buvo legalūs. Jų gynyba truputį išmušė iš vėžių. Bet tokią komandą, kokia žaidė po pertraukos, aš noriu matyti ir toliau. Pasiteisino gynybos kaitaliojimas, sugrąžinome intrigą ir priėjome tašką, kurio ir siekėme, sukūrėme progas metimams, kurių ir tikėjomės. Deja, keletą prametėme, ir tų kelių taškų pritrūko.

– Ką turite omenyje kalbėdamas apie nelegalų varžovų žaidimą?

– Juk matėte patys. Australai žaidžia labai fiziškai, ir teisėjai jiems leidžia. Bet toliau nenoriu įsivelti į diskusijas.

– Kas įvyko tame epizode antroje dalyje, kai lyg ir keitėte žaidėjus, bet staiga prasidėjo žaidimas?

– Žaidėjas buvo pasiruošęs keistis, ėjo link suolelio, komisaras signalizavo apie keitimą, o teisėjas padavė kamuolį ir leido tęsti rungtynes. Mums tai kainavo labai brangų tašką. Nežinau, pirmą kartą susiduriu su tokia situacija, tokiu nesusikalbėjimu tarp komisaro ir teisėjų. Čia ne mūsų problema.


– Australų aukštaūgiai pirmoje pusėje pataikė penkis tritaškius. Tai buvo gynybos rizika?

– Už visas rizikas pirmoje pusėje jie mus baudė. Bet ne apie tai kalba. Problema, kad jie baudė ir tose situacijose, kai turėjome apsiginti. Leisdavome jiems eiti į tą pusę, iš kurios turėdavome stumti.

Antroje pusėje visa tai darėme kuo puikiausiai. Vyrai – šaunuoliai, pirmą kartą visi patys prašėsi keitimų, taip energingai žaidė. Kaip sužaidėme trečią ir ketvirtą kėlinius, taip privalome žaisti kitose dvejose rungtynėse.

– M. Grigonis vienas per pirmas 5 minutes atakavo 6 kartus. Ne per daug iniciatyvos?

– Mes atakavome jų taikomą gynybą. Asistentai man sakė, kad mūsų procentas taip atakuojant buvo 70. Tokį planą tęsėme ir vėliau. Tik pasikartosiu – kiek taškų įmetėme, tiek turėjo užtekti pergalei šiose rungtynėse. Pralaimėjome, nes leidome jiems pelnyti „lengvus“ taškus: J. Inglesui leisdami mesti kaire ranka, Matthew Dellavedovai – dešine, P. Millsą paleisdami į greitą puolimą. Čia jau susidaro 20 taškų.


– Pabaigoje prieš lemiamą P. Millso tritaškį po minutės pertraukėlės išleidote į aikštę abu NBA aukštaūgius. Kokia buvo idėja?

– Galima sakyti, mano klaida. Bent jau dabar taip galima teigti. Tuo metu dar galvojome ir kaip užpulti, o žaidimas su dviem „dideliais“ antroje pusėje tikrai veikė. Manau, šioje vietoje reikėjo kitokio sprendimo, reikėjo žaisti su „mažais“. Bet P. Millsas įmetė fantastišką metimą. Būtų prametęs, mes būtume užpuolę, sakytume, kaip gerai viskas pasiteisino.

– Kokių pamokų galima nusinešti į antrą etapą?

– Manau, reikia neštis trečią ir ketvirtą šios dienos kėlinius. Toks mentalitetas, pyktis, atletiškumas, kapojimasis dėl kiekvieno kamuolio reikalingas ir ateityje. Tikiu vyrais ir neabejoju, kad toliau taip žaisime.

Tai buvo dešimtoji komandų tarpusavio akistata oficialiose varžybose, po kurios australai išlygino pergalių ir pralaimėjimų balansą (5:5).

Lietuva ir Australija toliau varžysis L pogrupyje Nankine, kur prisijungs prie geriausių G grupės ekipų Prancūzijos bei Dominikos Respublikos.

Kitose dienos rungtynėse H grupėje Kanada pasiekė paguodos pergalę, 82:60 pranokdama paskutinėje vietoje tuščiomis likusį Senegalą. Šios komandos kovą tęs tik dėl 17-32 vietų.

Primename, kad antradienį Lietuva 92:69 pamokė Kanadą, o Australija turėjo vargo su Senegalu ir laimėjo tik 81:68.

Pirmame H grupės ture sekmadienį Kanada 92:108 nusileido Australijai, o Lietuva 101:47 nušlavė Senegalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)