Už Europos ribų tėra viena komanda, su kuria oficialiose rungtynėse Lietuva susiduria taip pat dažnai kaip su Australija. Tai – pasaulio čempionų titulą Kinijoje ginanti JAV ekipa.

Donguane dvi žalią spalvą mėgstančios rinktinės susirems jau dešimtą kartą.

Ir ketvirtadienio mūšyje dėl H grupės lyderių pozicijos australai gali išlyginti tarpusavio pergalių bei pralaimėjimų balansą.

Lietuviai vis dar pirmauja 5:4, bet pralaimėjo tris pastarąsias dvikovas iš eilės.

Nuliūdę Andrew Gaze'o ar Shane'o Healo veidai Lietuvos gerbėjams turbūt asocijuojasi su vienais gražiausių šalies krepšinio istorijos puslapių: pergalėmis prieš Australiją 1996 ir 2000 metų olimpinių žaidynių rungtynėse dėl bronzos medalių.

Be apdovanojimų tuomet liko ir Lucas Longley bei Markas Bradtke. Pirmasis yra dabartinės Australijos rinktinės stratego Andrejaus Lemanio asistentas, antrasis – komandos vadovas.

Jei „Boomers“, kaip tėvynėje vadinami australų krepšininkai, kada nors pritrūktų motyvacijos kautynėms su Lietuva, šie dvimetriniai vyrai tikrai galėtų skelti įkvepiančią kalbą rūbinėje.

Bet tai – nebūtina. Jaunesnė karta pati viską matė per televizorių.

„Tuomet buvau dar gana jaunas, todėl smulkiai tų dvikovų nebeprisimenu. Bet nuo tų laikų liko jausmas, kad kur benuvažiuotume, visada kelią pastos lietuviai. Jie turi tikrai turtingą krepšinio istoriją. Bus smagu dar kartą susitikti“, – paskutinių pirmo pasaulio čempionato etapo rungtynių išvakarėse teigė Matthew Dellavedova.

28-erių Klivlando „Cavaliers“ klubo gynėjas pridėjo savo sunkią ranką prie to, jog senos sąskaitos būtų suvestos.

2014-aisiais Ispanijoje vykusio pasaulio čempionato pirmame etape M. Dellavedova į Lietuvos krepšį sumetė 13 taškų, Australija laimėjo 82:75.

Tai nebuvo ypatingos reikšmės mačas: galiausiai Jono Kazlausko auklėtiniai nužygiavo iki pusfinalių ir užėmė ketvirtą vietą, o „Boomers“ liko tik 12-i.

Po dvejų metų Rio de Žaneire (Brazilija) reikalai komplikavosi kur kas smarkiau.


Olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje australai buvo pranašesni visa galva ir nugalėjo 90:64. M. Dellavedova, kuris kalbėdamas su Krepšinis.lt šį mačą vadino puiku prisiminimu, prie lietuvių eliminavimo prisidėjo 15 taškų.

Bet ne rezultatyvumas išgarsino šį žaidėją. Į savo tiesioginį oponentą – ir ne tik jį – 193 cm ūgio plačiapetis įžaidėjas įsikimba kaip Australijoje gyvenantis laukinis šuo dingas – į grobį. Nuolatinis žaidimas ties pražangos riba – M. Dellavedovos vizitinė kortelė, dėl kurios jam net buvo klijuojama nešvariausio NBA žaidėjo etiketė.

Bėgant metams savo agresyvumo ir įgūdžių gynyboje australas neprarado, atvirkščiai, įgijo naujų.

2014 metais žaisdamas su lietuviais jis pataikė 4 iš 9 metimų „iš žaidimo“, 2016-aisiais – 5 iš 12.

Donguane pirmame mače su Kanada M. Dellavedova pataikė visus 3 dvitaškius ir 6 iš 10 tritaškių. Būtent jis atšaldė grėsmingą kanadiečių spurtą trečiame kėlinyje, į ugnį atsakydamas ugnimi.

Australų žurnalistai pastebėjo pakitusią gynėjo metimo iš vidutinių ir tolimų nuotolių techniką: pašoka mažiau, kamuolį paleidžia greičiau. Tobulinti metimą M. Dellavedova pradėjo vos praėjusiam NBA sezonui pasibaigus ir teigia dabar visiškai pasitikintis naujuoju ginklu.

Dar vienas įkvėpimo šaltinis jam atsivėrė asmeniniame gyvenime. Jau nuvykęs į Donguaną M. Dellavedova sužinojo tapsiantis tėvu.


Geresnio žaisliuko pirmagimiui nei pasaulio čempionato medalis krepšininkas Kinijoje nesuras. Ir visa Australija tikisi tokių lauktuvių iš savo rinktinės, kurią laiko bene stipriausia istorijoje, net nepaisant Beno Simmonso netekties.

Krepšinis.lt paklaustas, ar milžiniški lūkesčiai sukuria didesnį spaudimą komandai nei būdavo anksčiau, M. Dellavedova nusijuokė ir atsakė vienu žodžiu – ne.

Australų branduolys – Andrew Bogutas, Aaronas Baynesas, Patty Millsas, Joe Inglesas, Chrisas Gouldingas ir tas pats M. Dellavedova – yra užsigrūdinę krepšinio vilkai, mokantys tvarkytis su emocijomis ir puikiai pažįstantys vienas kitą.

Varžovams kartais lieka tik bejėgiškai žvilgsniu lydėti australų sukamą kamuolį. Mače su Senegalu jie pataikė 29 metimus „iš žaidimo“, atlikdami 28 rezultatyvius perdavimus. Taigi, tik viena rezultatyvi ataka (neskaitant baudų metimų) buvo sukurta individualiomis pastangomis.

„Taip rinkti taškus daug lengviau nei žaidžiant vienas prieš vieną. Turime nesavanaudišką komandą, dalinamės kamuoliu, o varžovams dėl to daug sunkiau apsiginti. Žinoma, bandysime ir toliau taip žaisti“, – komandos puolimo manierą komentavo M. Dellavedova.

Įdomu, jog labai panašiai jis atsiliepia ir apie Lietuvos rinktinę.

„Lietuviai turi fiziškai galingų aukštaūgių, bet ir kitose pozicijose tai – tolygi komanda. Jie žaidžia disciplinuotai, organizuotai pereina į puolimą. Komandai gerai vadovauja Mantas Kalnietis, o greta jo yra taškus rinkti mokančių, gerai pataikančių krašto žaidėjų.

Jie dažnai bėga, bet daro tai labai disciplinuotai. Lietuviškas krepšinis – kur kas labiau struktūruotas nei Senegalo. Laukia visiškai kitoks iššūkis, bet turbūt tame ir slypi pasaulio čempionato grožis – čia pamatai visiškai skirtingų krepšinio stilių“, – dėstė A. Lemanio auklėtinis.

Vėl pamatys M. Dellavedova ir Lietuvos aistruolius, kurių būgnai jam nuo seno daro įspūdį.

„Lietuviai visada gausiai važiuoja į didžiuosius turnyrus. Ne kartą patys lankėmės Lietuvoje ruošdamiesi čempionatams, ir visada arenose būdavo labai triukšminga. Manau, jau esame įpratę prie tokios atmosferos, žaisti joje labai smagu. Bet mes taip pat turime savo sirgalių, ir jie – taip pat gana triukšmingi. Rytoj teks pasivaržyti“, – šyptelėjo M. Dellavedova.

Lietuva ir Australija susigrums ketvirtadienį, nuo 14.30 Lietuvos laiku.

Primename, kad antradienį Lietuva 92:69 pamokė Kanadą, o Australija turėjo vargo su Senegalu ir laimėjo tik 81:68.

Pirmame H grupės ture sekmadienį Kanada 92:108 nusileido Australijai, o Lietuva 101:47 nušlavė Senegalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)