„Mirtininkų“ grupė? Australams tai nerūpi!

„Boomers“ vadinama Žaliojo kontinento rinktinė net ir be Filadelfijos „76ers“ 170 mln. JAV dolerių įvertinto Beno Simmonso turi rimtesnių uždavinių nei išgyvenimas pirmame etape.

„H grupė yra viena pajėgiausių turnyre. Tik mes dėl to nesiskundžiame, nes vėliau lauks ne ką silpnesnės, o gal net dar pajėgesnės komandos. Todėl šioje grupėje sukauptą patirtį mes planuojame naudoti kaip patirtį tolesnėse kovose“, – sakė australų treneris Andrejus Lemanis.

Supratote teisingai: turnyras dar neprasidėjo, o specialistas apie pirmą etapą jau kalba kone būtuoju laiku.

Gal ir pagrįstai, nes ruošdamiesi čempionatui jo auklėtiniai nukovė komandą, kuri buvo stipriausia planetoje prieš penkerius metus – pačius amerikiečius.

Andrejus Lemanis

Milžiniško apetito Australijos gretose nebando slėpti net ir tie, kurie lyg ir turėtų būti kuklesni.

„Mūsų tikslas – parvežti namo medalį. Suprantame, kokie lūkesčiai kraunami ant mūsų pečių, turbūt visi sutiks, kad turime komandą, pajėgią šį uždavinį įvykdyti. Manau, nė vienas vaikinas komandoje nesitiki nieko kito, kaip tik medalio. To nuo pat pradžių ir sieksime“, – tiesiai šviesiai pareiškė J. Landale'as.

23-ejų 211 cm ūgio vidurio puolėjas „Boomers“ marškinėlius oficialiose varžybose pirmą kartą apsivilks būtent Donguane, bet bendraudamas su žurnalistais jis tikrai neprimena įbauginto naujoko.

Regis, ir Šarūnas Jasikevičius ant „Žalgirio“ suolo turės žaidėją, kuriam netrūksta sveiko įžūlumo.

Iš Belgrado „Partizan“ (Serbija) į Lietuvos čempionų stovyklą vasarą persikėlęs aukštaūgis nesivaržydamas kalbėjo apie australų ambicijas, savo debiutą rinktinėje ir santykius su jos senbuviais, užsimezgusią pažintį su žalgiriečiais.

Pasisakė ir apie prieš mėnesį Australijos radijo laidoje išsprūdusią frazę, jog dėl noro kuo greičiau išvykti į NBA jis net svarstė galimybę nutraukti sutartį su „Žalgirį“ nespėjęs nė pasirodyti Kaune.

Su lietuviais australai žais paskutines grupės rungtynes rugsėjo 5 d., ir joms J. Landale'as taip pat turi savų planų.

„Neįtikėtina patirtis. Pirmą kartą apsilankėme čempionato arenoje, pamatėme savo rūbinę, visą čionykščią krepšinio infrastruktūrą. Manau, kad tai – puiki scena pasaulio pirmenybėms. Kol kas dar nieko šiame turnyre nenuveikėme, bet pirmi įspūdžiai – jau geri. Laukiu rungtynių, ypač – pergalės prieš Lietuvą“, – po pratybų „Dongguan Basketball Center“ arenoje kvatojosi krepšininkas, kartu su tautiečiais sekmadienį pradėsiantis pirmenybes kautynėmis su Kanada.

– Sprendžiant iš jūsų žodžių, Lietuvoje nepasirodysite mažiausiai iki rugsėjo vidurio – tuo metu turėsite reikalų Pekine?

– Taip, būtent. Tikėkimės, kad neprisikalbėjau ir čempionatas mums nesibaigs rungtynėmis su Lietuva. Norėčiau, kad paskutinis mūsų mačas būtų dėl aukso, toks mūsų planas.

– Regis, H grupės favoritų statusas jums visai priimtinas?

– Na, akivaizdu, kodėl ši grupė vadinama stipriausia turnyre. Ir lietuviai, ir kanadiečiai turi puikias komandas, manau, Senegalas taip pat nuveikė neblogą darbą. Kelias į antrą etapą bus labai sunkus, mes tai žinome. Manau, tiesiog privalome laimėti pirmą kovą su Kanada, nes suprantame, kokia stipri yra Lietuvos rinktinė. Matėme, kaip gerai ji žaidė su Serbija ir keliose kitose pasirengimo rungtynėse. Tokioje sudėtingoje grupėje lemiama gali būti kiekviena ataka, kiekvienas taškas.

Jockas Landale'as

– Ar jau apsikeitėte kontaktais su žalgiriečiais nacionalinėje Lietuvos komandoje?

– Gyvename tame pačiame viešbutyje, taigi, šiek tiek pabendravome. Atrodo, jie tikrai šaunūs vyrukai. Tą patį girdėjau ir iš tų, kurie jau pradėjo ruoštis sezonui „Žalgiryje“, pavyzdžiui, Thomaso Walkupo. Jis man parašė, perdavė linkėjimų, sakė, kad komandoje žaidžia puikūs vaikinai. Nekantriai laukiu, kada prie jų prisijungsiu ir geriau susipažinsiu, kada įstosiu į žalią ir baltą šeimą, jei taip galima pavadinti.

– Lietuviai jums jau ką nors sakė apie būsimas tarpusavio rungtynes su Australija?

– Ne, „šiukšlinų“ kalbų dar nebuvo. Bet neabejoju, kad aikštėje turės ką pasakyti. Bus smagu, bet visi, žinoma, stengsis iškovoti pergalę savo šaliai.

FIBA  2019: H grupės rungtynių tvarkaraštis

– Australai, kitaip nei kitos daug NBA žaidėjų turinčios šalys, paprastai lengvai surenka stipriausius savo krepšininkus. Kodėl?

– Mes esame labai vieningi. Mūsų prigimtis tokia, kad kabinamės nagais ir dantimis. Ši komanda kartu žaidžia pusantro mėnesio, o viduje jaučiu, tarsi drauge būtume praleidę visus metus. Tas bendrumo pojūtis prasideda nuo veteranų: Patty Millso, Joe Ingleso, Matthew Dellavedovos, Andrew Boguto. Jie mums parodo pavyzdį, kaip reikia elgtis. Aš čia – naujokas, bet visiškai to nejaučiu, iš karto buvau priimtas į šeimą. Kol kas tai – nuostabi patirtis.

– Australijoje kai kurie žurnalistai jus gretina su Aronu Baynesu, ar jums toks palyginimas atrodo teisingas?

– Oho, to dar negirdėjau, bet tikrai neprieštarauju, man taip tinka. Aronas – velniškas žaidėjas, komandai duoda labai daug naudos.

FIBA  2019: pasaulio krepšinio čempionato grupės

– Žinote, kad prieš išvykdamas į NBA jis taip pat kurį laiką žaidė Lietuvoje?

– Taip. Priminkite, o kurioje komandoje?

– Ne „Žalgiryje“ – Vilniaus „Ryte“, kuris yra didžiausias jūsų naujos ekipos konkurentas.

– Ak šitaip? Na, kol kas apie juos dar negaliu nieko blogo pasakyti (juokiasi – Krepšinis.lt).

– Rinktinėje jūs daugiau žaidžiate sunkiuoju krašto puolėju, o ne „centru“. Kuri pozicija jums priimtinesnė?

– Man nėra skirtumo, galiu daryti viską, ko reikia pergalei. Manau, galiu žaisti abiejose pozicijose: galiu „išplėsti“ puolimą, galiu ir žaisti du prieš du. Ko prašys treneriai, tą ir darysiu: ar Australijos rinktinėje, ar „Žalgiryje“. Dėl to esu visiškai atsipalaidavęs.

– Kiek metų esate pasiruošęs žaisti Europoje prieš persikeldamas į NBA, o gal jau dabar jaučiatės čia per ilgai užsibuvęs?

– Ne, bičiuli, tikrai ne. Aš tiesiog mėgaujuosi savo keliu krepšinyje. Kad ir kiek reikėtų žaisti Europoje, man tai nebus problema. Jeigu reikės dvejus ar trejus metus rungtyniauti „Žalgiryje“ ar kurioje kitoje Europos vietoje, man tai tinka. Man patinka tai, ką darau, mėgausiuosi ir žaisdamas „Žalgiryje“. Girdėjau daug gerų dalykų apie Kauno sirgalius. Atvykstu iš Belgrado, kur taip pat puikūs aistruoliai, todėl nekantrauju pamatyti ir jūsiškius. Laukia įdomus laikas.

Joe Inglesas

– J. Inglesas ką tik kalbėjo apie jus. Ką jūs pasakytumėte apie jį?

– Žmogau, Joe yra tikras klounas. Aišku, pirma norėčiau sužinoti, ką jis apie mane pasakė. Turbūt nieko gero. Vis dėlto jis labai pasistengė, kad rinktinėje jausčiausi kaip namuose. Mes puikiai sutariame, Joe – šaunus bičas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)