4 „daug baisiau“ nei 13

Rytų Azijos tautas kamuojančiai ketverto baimei yra net specialus terminas – tetrafobija. Ir tai – kur kas stipresnis reiškinys nei vakariečių prietarai dėl skaičiaus 13.

Manoma, kad taip yra todėl, jog „keturi“ daugelyje kalbų sutampa ar skamba labai panašiai kaip žodis „mirtis“.

Pavyzdžiui, Guangdongo provincijoje, kurioje yra Donguanas, vartojamoje Kantono kinų kalboje šias dvi reikšmes turi žodis „sei“, nors ir rašomas skirtingais hieroglifais.

Mandarinų kalboje, kuri turi oficialų statusą Kinijoje, toks žodis yra „si“.

Analogiškų prietarų turi korėjiečiai, japonai, taivaniečiai. Dėl to Rytų Azijos viešbučiuose kartais nebūna ketvirto aukšto, o lėktuvuose ir laivuose – ketvirtos vietos.

Ir Lietuvos rinktinėje nuo praėjusio pasaulio čempionato nebėra ketvirtojo numerio – 2014 metais Ispanijoje juo pažymėtus marškinėlius paskutinį kartą vilkėjo Martynas Pocius.

Tik turbūt ne dėl to, jog kas nors iš Lietuvos krepšininkų turėtų tetrafobiją – skaičius jie supranta praktiškai.

Jaunimui atkerta: ir jūs būsite seni

P. Jankūnui pirmasis krikštas planetos pirmenybėse įvyko dar 2006 metais, ir jis – daugiausiai patirties šiose varžybose sukaupęs Lietuvos rinktinės krepšininkas.

Tiesą sakant, keturis kartus į pasaulio čempionatą vyko ir Mantas Kalnietis, tik 2014-aisiais jis iš tribūnos palaikė tautiečius – prieš pat turnyro pradžią draugiškose rungtynėse išniro įžaidėjo raktikaulis.

P. Jankūnui šis kartas ypatingas dėl to, jog dabar jis – vyriausias rinktinės žaidėjas.

„Kažkada važiuodavau kaip jauniausias ar vienas iš jų. Buvau nepatyręs, viskas buvo nauja. O dabar atvažiuoju ir žiūriu, kad jau esu vyriausias. Kiti mėgsta tai pabrėžti, kartoja: senukas, senukas... Ką padarysi, kažkada ir jie bus seni“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, juokėsi 35-erių aukštaūgis.

Nors veteraną visą praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje“ kamavo nuolatinės sveikatos problemos, Kinijoje darbo jam trūkti neturėtų.

Rinktinėje yra tik keturi aukštaūgiai, tad P. Jankūnui nusimato pamainos tiek įprastoje sunkiojo krašto puolėjo, tiek antrinėje vidurio puolėjo pozicijose.

„Ketvirtoje ir penktoje pozicijose turime Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną, kurie turbūt neš didžiausią naštą. O mes juos pavaduosime, leisime atsipūsti. Kiekvienas žinome savo vaidmenį. Kiek reikės rungtyniauti, tiek ir bus gerai, jokių problemų dėl to neturiu“, – sakė kaunietis.


Dažnas svečias Kinijoje

Kai P. Jankūnas praeityje kaudavosi pasaulio čempionatuose, R. Giedraitis juos stebėdavo per televizorių.

Po paskutiniojo 2014 metais snaiperis buvo pradėtas kviesti į rinktinės stovyklas, bet pirmus tris kartus įsitvirtinti galutinėje sudėtyje jam nepavyko.

„Man tai labai daug reiškia. Nuo mažens žiūrėdavau, kaip žaidžia rinktinė, paskui bandžiau pats ją pasiekti. Kai pradėjo kviesti į stovyklas, stengiausi patekti į galutinę sudėtį, vis „atkabindavo“. Nors reikėjo keturių kartų, mane tai dar labiau motyvuodavo. Todėl pagaliau patekus emocijos šaunios“, – Krepšinis.lt entuziastingai teigė 27-erių gynėjas.

Nors planetos pirmenybės jam bus pirmas stambus tarptautinis turnyras, R. Giedraitis gali pasigirti tuo, kad Kiniją pažįsta bene geriausiai iš visų komandos draugų.

Karjeros pradžioje jis du kartus vasaromis po kelias savaites praleido šioje šalyje dalyvaudamas įvairiuose turnyruose su jaunimo komanda, sudaryta daugiausiai iš Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniaujančio Jonavos klubo žaidėjų.

2015 metais į Kiniją R. Giedraitis grįžo su Lietuvos studentų rinktine. Čia lietuviai ruošėsi Pietų Korėjoje vykusiai universiadai. Beje, tąsyk R. Giedraičiui kompaniją palaikė ir dabartiniai nacionalinės rinktinės atstovai Edgaras Ulanovas bei Lukas Lekavičius, o ekipą treniravo Dainius Adomaitis.


Pataisė nekokį įspūdį

Donguane R. Giedraitis iki šiol dar nebuvo viešėjęs, todėl, kol neprasidėjo kovos aikštėje, norėtų pasidairyti po miestą. Bet krepšininkų režimas ir 30 laipsnių viršijanti tropikų tvankuma gina atgal į viešbutį.

„Apėjome ratą, bet daugiau neišeina, reikia grafiko žiūrėti. Pasportuoji, pailsi ir vėl iš pradžių. Čia atvažiavus norėtųsi ir kažką naujo pamatyti, tik nėra kaip, o dar ta turkiška pirtelė lauke... Bet toks oras – irgi egzotika, irgi įdomu“, – sakė Berlyno ALBA (Vokietija) klubo atstovas.

P. Jankūnas Kinijoje – taip pat nebe pirmą kartą. 2006 metais čia jis užsuko su Lietuvos rinktine prieš pasaulio čempionatą Japonijoje, tad turi ką palyginti.

Anot jo, Donguanas taiso ankstesnį nekokį įspūdį.

„Kiek važiuojame autobusu per miestą, kiek matome per langus – graži gamta, yra žalumos, kas net truputį keista. Kiniją truputėlį kitaip įsivaizduoju, ir matęs buvau kitokią. Bet šitame regione viskas tvarkinga, gatvės didelės, namai dideli.

Ir mūsų viešbutis geras, valgyti duoda, Juozukas (masažuotojas Juozas Petkevičius – Krepšinis.lt) sakė, kad rūbus gerai skalbia. Arena taip pat nauja, jauki, pažiūrėsime, kaip seksis joje žaisti“, – kalbėjo puolėjas.

Aklimatizacija – baigta

Jaukiau Kinijoje lietuviams turbūt ir dėl to, jog, kitaip nei prieš savaitę Pietų Korėjoje, nebereikia vaikščioti apsnūdusiems.

Žaidėjai priprato prie naujos laiko juostos, o ir Kinijos laikas valanda artimesnis lietuviškam nei korėjietiškas – šalis skiria penkios laikos zonos.

„Man gal ne taip, bet kitiems tikrai iš pradžių buvo sunkiau miegoti. Bet tai buvo Korėjoje, o dabar viskas gerai – miegame ir naktį, ir pietų miego. Vidinis laikrodis mums jau persisuko“, – patikino P. Jankūnas.

Be to, kitaip nei į Donguaną atvyksiantiems užsienio sirgaliams, komandoms nereikia sukti galvos dėl įkyrių interneto apribojimų.

Cenzūros tikslais Kinijoje blokuojami šimtai populiarių interneto puslapių ir telefono programėlių: nuo „Facebook“ ir „Youtube“ iki „Google“ ir „Whatsapp“.

Bet viešbutyje krepšininkams buvo išdalintos telefono kortelės, leidžiančios be problemų bendrauti su tėvynėje likusiais namiškiais ar naršyti internetą.

Bent jau žaidėjams to pakanka, kitaip nei treneriams, kurie skundžiasi interneto greičiu. Dėl to sunku parsisiųsti vaizdo įrašus, reikalingus rengiantis rungtynėms.


Didžiausias pavojus – varžovų bravūra

Pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė startuos sekmadienį maču su Senegalu, kuris prasidės 14.30 val. Lietuvos laiku.

Bronziniai praėjusių Afrikos pirmenybių prizininkai pasirengimo ciklo metu buvo konkurencingi tik žaisdami su kitų žemynų atstovais: senegaliečiai netikėtai sutriuškino Puerto Riką, palaužė Jordaniją, po sykį nugalėjo ir nusileido Venesuelai.

Tačiau visas trejas rungtynes europiečiams – italams, rusams ir turkams – jie pralaimėjo vidutiniu 36 taškų skirtumu.

Nepaisant to, Krepšinis.lt kalbintiems Lietuvos krepšininkams pirmasis varžovas atrodo pavojingas dėl savo avantiūriško žaidimo.

„Atletiški žaidėjai, daug bėga, daug meta, intensyviai ginasi. Ilgarankiai, ir tai ypač gynyboje yra didelis pliusas: jie perima daug kamuolių, daug atkovoja. Bus tikrai sudėtingos rungtynės“, – apie afrikiečius atsiliepė P. Jankūnas.

„Jie žaidžia greitą krepšinį – gali mesti kad ir trečią atakos sekundę. Neprognozuojama komanda, nes meta ir vidurio puolėjas, ir sunkusis krašto puolėjas. Taip pat ir visi kiti. Bus svarbu apsiginti pirmas 7-8 sekundes, o puolime išnaudoti savo privalumus“, – į priekį žvelgė R. Giedraitis.

Primename, kad pasaulio čempionato H grupėje kartu su Lietuva ir Senegalu taip pat žais Australija bei Kanada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)