Pirmaisiais lietuvių varžovais tapsiančių Senegalo rinktinės vyrų ūgio vidurkis – 203. Iš visų 32 pasaulio čempionate dalyvausiančių komandų vos dvi gali pasigirti turinčios aukštesnę sudėtį. Prie pirmenybių favoritų priskiriamų serbų ūgio vidurkis siekia net 206 cm, o graikų – 204 cm.

Tiesa, jei šių Europos komandų vidurkius į viršų gerokai timpteli tokie milžinai kaip Bobanas Marjanovičius (222 cm) ar Georgios Papagiannis (217 cm), Senegalo komanda prieš savo varžovus gali išrikiuoti daugiausiai dvimetrinių vyrų turintį dvyliktuką. Žemesni nei du metrai yra vos du afrikiečiai.

Sunku įsivaizduoti, koks šios komandos ūgio vidurkis būtų tuo atveju, jei jai padėti nebūtų atsisakę NBA žaidėjai – Tacko Fallas (229 cm) ir Gorgui Diengas (211 cm), tačiau ir dabartinės komandos sudėties pakanka stebinti ne tik eilinius Kinijos piliečius, bet ir būsimų varžovų ekipas.

Palyginimui, Lietuvos rinktinės ūgio vidurkis yra beveik per mažojo piršto ilgį mažesnis nei varžovų – 200 cm.

„Jų ūgis tikrai įspūdingas, ir tai mums bus didžiausias iššūkis. Pavyzdžiui, 206 cm ūgio Maurice'as Ndouras savo klube žaidžia sunkiojo krašto puolėjo ar net vidurio puolėjo pozicijoje, o čia jis būna lengvuoju kraštu ir tik kartais žaidžia „ketvirtu numeriu“, – po ketvirtadienio treniruotės Donguano „Basketball Center“ arenoje teigė vyriausiasis lietuvių ekipos treneris Dainius Adomaitis.

„Jie meta trajakus kaip išprotėję, net aukštaūgiai. Reikia gerbti visus žaidėjus, čia bus reikalų“, – apie būsimų varžovų žaidimo stilių atsiliepė Jonas Valančiūnas.


D. Adomaičio minėtasis M. Ndouras yra vienas iš dviejų senegaliečių, atstovaujančių Eurolygos komandai. Valensijos „Basket“ ekipos narys buvo vienas iš nacionalinės ekipos lyderių kontrolinėse rungtynėse, o Senegalo rinktinės treneris Moustahpa Gaye jam patikėjo ir ekipos kapitono raištį.

Į šias pareigas 27-erių krepšininkas žiūri labai atsakingai, ir, kaip pažymi pats, atlieka ne tik idėjinio bei atakų lyderio aikštėje, bet ir psichologo vaidmenį.

O tai, kad afrikiečių ekipa į čempionatą atvyko bent jau iš pirmo žvilgsnio neslegiama jokios įtampos, galima pastebėti iš krepšininkų elgesio. Plačios šypsenos ir garsus juokas Senegalo rinktinę lydi ne tik laisvu nuo treniruočių metu, bet ir per pačias pratybas Donguano arenoje.

„Kapitono vaidmuo yra svarbus. Ir svarbiausia, jei aš komandai iš tikrųjų padėsiu kažką nuveikti ir pakeisti aikštėje. Noriu padėti žaidėjams susikoncentruoti ir čempionatą pradėti geriausios sportinės ir psichologinės formos. O atsiskleisti žaidėjai gali tada, kai jie yra laimingi, jaučiasi stabiliai ir jų neslegia joks stresas“, – savo kapitono filosofiją kalbėdamas su savo šalies ir FIBA atstovais išdėstė 206 cm ūgio krepšininkas.

Pasak M. Ndouro, Senegalo rinktinė burtų buvo nublokšta į pačią neparankiausią jiems čempionato grupę. Tačiau 2014-ųjų planetos pirmenybėse ši Afrikos žemyno atstovų rinktinė jau pademonstravo, kad ją nurašyti iš anksto yra itin pavojinga.

Tuomet dar pagal kitą sistemą vykusiose pirmenybėse Ispanijoje afrikiečiai pateikė nemenką siurprizą. Šešių komandų grupėje jie įveikė Puerto Riko ir netgi Kroatijos rinktines, taip sugebėdami prasibrauti į aštuntfinalio etapą. Tiesa, jame Senegalas neprilygo šeimininkams – 56:89.

„Kanada, Australija, Lietuva – visos grupės komandos labai pajėgios. Bet mes jau įpratome būti laikomai autsaideriais. Tiesa, prisiminusios 2014-uosius, kitos komandos dabar į mus jau turėtų žiūrėti kitaip“, – šyptelėjo M. Ndouras. – Komandoje turėjome sunkumų per keletą paskutinių savaičių, tačiau atmosfera yra labai gera – manau, kad krepšininkai yra pasirengę. Nors ir esame pačioje pajėgiausioje turnyro grupėje, bet šiam iššūkiui esame pasirengę gerai.“

Ko būsimų varžovų lyderis apskritai tikisi iš šio čempionato?

„Norime šį turnyrą įsiminti kaip sėkmingą turnyrą, keliauti kuo įmanoma toliau. Mes nežadame pusfinalio, bet atiduosime visas jėgas ir pabandysime kovoti dėl kelialapio į olimpines žaidynes“, – žadėjo M. Ndouras.

Besirengdami planetos pirmenybėms bronziniai praėjusių Afrikos pirmenybių prizininkai pasirengimo ciklo metu sužaidė septynerias kontrolines rungtynes: netikėtai sutriuškino Puerto Riką, palaužė Jordaniją, po sykį nugalėjo ir nusileido Venesuelai, taip pat pralaimėjo Italijai, Rusijai bei Turkijai.

Planetos pirmenybės keturiose grupėse prasidės jau šeštadienį. Lietuviai su Senegalu H grupės rungtynėse Donguane į kovą stos sekmadienį. Mačas prasidės 14.30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)