Prieš dvi dienas į Kiniją iš Pietų Korėjos persikėlusi Lietuvos rinktinė Donguane jau nebejaučia jokių aklimatizacijos pasekmių, su kuriomis turėjo kovoti paskutinio Seule vykusio kontrolinio turnyro metu.

Anot D. Adomaičio, kol kas čempionato rengėjų sudarytos sąlygos rinktinę visiškai tenkina, o arena, kurioje vyks turnyro kovos apskritai yra „nuostabi“.

Vienintelis erzinantis dalykas – pačios Kinijos valdžios sąmoningai inicijuoti interneto ryšio ribojimai ir strigimai, trukdantys ne tik komunikuoti tarpusavyje ir su Lietuvoje vykusiais artimaisiais, bet ir pilnavertiškai rengtis turnyro kovoms – sunku parsisiųsti vaizdo medžiagą, kurią būtina analizuoti prieš rungtynes.

Penktadienis buvo pirmoji oficiali komandų treniruočių diena „Doguan Basketball Center“ arenoje. Tačiau, kaip jau ir minėta, ketvirtadienį lietuviai jau turėjo keletą treniruočių kitoje salėje, kurioje rungtyniauja Guangdongo „Southern Tigers“ komanda, anksčiau darbavosi ir dabar darbuojasi lietuviai.

„Galima pasakyti, kad mums pasisekė, jog turime lietuvių, dirbančių čia – vietos klube. Ačiū fizinio rengimo treneriui Sigitui Kavaliauskui, kuris suorganizavo salę. Tą išnaudojome gerai. O čia – čempionato arenoje – visiems sąlygos vienodos. 50 minučių treniruotė, o vakare truputį ilgesnė.

Didžiausia problema visiems yra internetas. Nes reikia ir rungtynes kai kurias atsisiųsti, ir kitus video failus. Tai gal čia yra didžiausias sunkumas“, – penktadienį po rinktinės pratybų teigė D. Adomaitis.

Pirmose pasaulio krepšinio čempionato rungtynėse Lietuvos rinktinės lauks bene aukščiausia visų pirmenybių komanda – Senegalo rinktinė, kurios ūgio vidurkis siekia 203 cm. Kalbėdamas su Lietuvos žiniasklaida D. Adomaitis papasakojo, kokie iššūkiai pirmose čempionato rungtynėse laukia jo auklėtinių.

– Treneri, pirmos rungtynės jau sekmadienį. Ar jaučiasi koks nors jaudulys, varžybų nuotaika?

– Jaučiasi susikaupimas, bet tuo pačiu nėra taip, kad tai būtų įtampa. Žaidėjai tikrai susikaupę, pamažu analizuojame varžovus ir ruošiamės rungtynėms.

– Ar paskutinis kontrolinis turnyras Pietų Korėjoje davė daugiau klausimų ar atsakymų?

– Faktas, kad atsakymų. Ir labai gerai, kad pavyko įgyvendinti tą tikslą – aklimatizuotis. Dabar visi normaliai miega, režimas yra toks, kokio ir norime. O dėl žaidimo, atsakymus davė tokius, kam su kuo geriau žaisti aikštėje.

– Minėjote, kad rungtynes su Angola žaidėte tam, kad pažintumėte Afrikos krepšinio stilių ir būsimus varžovus iš Senegalo. Ar tai padėjo?

– Faktas, kad taip. Tai yra atletiškos, fizinės komandos. Negali sakyti, kad jos yra vienodos. Senegalas yra žymiai atletiškesnis už Angolą ir, žinoma, aukštesnis. Pavyzdžiui, 206 cm ūgio Maurice'as Ndouras savo klube Valensijoje žaidžia 4-5 pozicijoje, o čia jis būna lengvuoju krašto puolėju, tik kartais žaidžia „ketvirtu numeriu“.

Jų ūgis tikrai įspūdingas, ir čia mums bus didžiausias iššūkis. Reikia neleisti varžovams tuo pasinaudoti ir taip pelnyti lengvų taškų. Trys komponentai, kuriuos mes turime įgyvendinti – neleisti jiems rengti greitų atakų, apriboti jų atkovojamus kamuolius puolime (jų vidutiniškai per pasirengimą varžovai atkovodavo po 15) ir susitvarkyti su gana nedrausmingu jų žaidimo stiliumi, kai daug žaidžiama „į vidų“, vėliau atliekami perdavimai atgal ir kamuoliai metami į krepšį.

– Tai galima sakyti, kad į Ndourą reikia kreipti didžiausią dėmesį?

– Ne, nesakyčiau, ten yra daug pavojingų žaidėjų. Galbūt pats Ndouras pradžioje žaidė sau netipinėje „trečioje“ pozicijoje, bet apskritai ilgainiui varžovų žaidimas gerėjo. Ir paskutinėse kontrolinėse rungtynėse jie atrodė gerai.

– Kaip žaisti puolime prieš tokias aukštas komandas?

– Prieš tokias komandas svarbiausia išnaudoti persvaras, kurias turi. Taip pat mes negalime žaisti penki prieš penkis krepšinio, kur jie jaustųsi patogiai, galėtųsi keistis, užimti erdves aikštelėje.

Mūsų žaidimas turi būti greitas, bet, jokiu būdu, ne skubotas. Mes kiekvieną persvarą turime išnaudoti labai atidžiai, jokiu būdu neperskubėti.

– Po paskutinių sunkiai prieš čekus laimėtų rungtynių Pietų Korėjoje komanda buvo gerokai supykusi ant savęs. Kokia žaidėjų reakcija buvo treniruotėse?

– Turnyras Seule ir visos jo rungtynės buvo labai banguotos. Mes žinojome, ko vykstame ten, ką mes norime ten padaryti. Gal ne visiškai viską pavyko nuveikti, paskutinės rungtynės su čekais buvo labai sunkios. Ir faktas, kad čekai sužaidė labai gerą mačą. Reikia atiduoti duoklę varžovams. Jie toms rungtynėms labai ruošėsi, o mes, galbūt, šiek tiek žiūrėjome į priekį, akcentuodami savo pačių žaidimą. O kad pyktis yra, tai gerai (šypsosi).

– Ar žaidėjų rotacija pirmose rungtynėse bus panaši į tą, kokią taikėte paskutinės rungtynėse Seule?

– Tikrai ne. Tada mes norėjome, kad visi pažaistų, ribojome minučių kiekį kai kuriems žaidėjams. O čia viskas priklausys nuo to, kurie varžovai bus aikštelėje, bandysime išnaudoti kai kurias persvaras.

– Aikštelėje krapštinėjote „Aeroflot“ lipduką. Kažkas netvarkoje?

– Ne, priešingai. Žiūrime skirtumą nuo Europos, kad ten lipdukai užklijuoti, o čia visiškai jokių iškilimų. Pasirodo, klijai greičiausiai užtepti su dažais.


– Turėjote porą treniruočių šioje arenoje. Koks jums įspūdis susidarė?

– Sąlygos šiaip jau fantastinės. Tiek viešbutyje, tiek čia arenoje viskas yra aukščiausiame lygyje.

Primename, kad keturiuose Kinijos miestuose – Pekine, Vuhane, Guangžou ir Fošane – pasaulio čempionato kovos prasidės jau rytoj, rugpjūčio 31-ąją, o Donguane ir dar trijuose miestuose – Nankinge, Šenženyje ir Šanchajuje – pirmąsias rungtynes grupėse komandos sužais rugsėjo 1-ąją.

Mūsų rinktinė 14.30 val. Lietuvos laiku pradės rungtynes su Senegalu.

FIBA  2019: H grupės rungtynių tvarkaraštis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)