Penktadienį Espe pagerbta Suomijos krepšinio istorija prasidėjo 1939 metais Kaune.

Į Europos čempionatą atvykę šiauriečiai buvo aiškūs autsaideriai, o skaudžiausias pralaimėjimas patirtas prieš Prano Lubino vedamus šeimininkus. Pirmoji lietuvių ir suomių akistata krepšinio aikštėje baigėsi rezultatu, kurį sunku net susapnuoti – 112:9.

Ilgą laiką 103 taškai buvo didžiausias Europos pirmenybėse užfiksuotas skirtumas, kol rekordo nepakoregavo Sovietų Sąjungos komanda. Lietuvos rinktinei prieškario pergalė prieš Suomiją vis dar didžiausia per visą istoriją, pasiekta oficialiose rungtynėse.

Bet šiame dešimtmetyje suomiškas krepšinis sparčiai progresavo, tik per plauką Henriko Dettmanno auklėtiniai nepateko ir į Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

Tad penktadienio vakaras jiems buvo nejaukus, net nepaisant to, jog „vilkų gauja“, kaip vadinama Suomijos rinktinė, buvo be savo alfa patinų ir apšaudė jaunimą.

Tiesa, Petteri Koponenas šmėžavo „Metro“ arenos tribūnoje – Krepšinis.lt žiniomis, apsivilkti rinktinės marškinėlius gynėjui sutrukdė jo atstovaujamas Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) klubas. Trūko ir Lauri Markkaneno, Sasu Salino.

Lietuviams, kurie penktadienį taip pat turėjo ką paminėti – atvirkščiai, vakaras buvo saldus kaip braškių tortas, kuris viešbutyje po rungtynių buvo iškeptas Rokui Giedraičiui. Gynėjui sukako 27-eri metai.

Įdomu, jog 2015 metais kaip tik per gimtadienį jį iš kandidatų sąrašo išbraukė tuometis rinktinės vairininkas Jonas Kazlauskas. Už borto R. Giedraitis liko ir 2016-aisiais bei 2017-aisiais.

Tiesa, komandos draugų sudainuotą „Ilgiausių metų“ išklausęs Berlyno ALBA (Vokietija) atstovas neskubėjo priimti sveikinimų pagaliau įveikus dvyliktuko slenkstį.

„Aš dar nesu ramus, dar yra 15 žaidėjų“, – žurnalistams sakė R. Giedraitis.

Savo gimtadienį jis pats pagardino dviem tritaškiais ir iš viso 10 taškų į suomių krepšį.

„Žaisti visada smagu, o gimtadienis nueina į antrą planą. Žiūrėjome savo uždavinius, į rezultatą per daug nesižvalgėme, bandėme taisyti dalykus, kuriuos akcentavo treneris. Išėjo neblogai, tiktai vėl klaidų buvo nemažai“, – mačą komentavo krepšininkas iš Tauragės, per savo gimimo dieną ant parketo lakstęs ilgiausiai komandoje – 28 min.

Penktadienį kartu su juo spėjo pasižymėti visi 12 registruotų žaidėjų, tarp jų – ir dvejas ankstesnes rungtynes iš eilės praleidęs Eimantas Bendžius.

Pastarasis per 19 min. surinko 13 taškų ir sužaidė geriausią savo mačą pasirengimo cikle.

„Kaip prieš tai minėjo treneris, turime 15 žaidėjų, treniruojamės trimis penketais. Visi gauna didelį krūvį, palaikomas geras ritmas, net jei nežaidi. Treniruotėse nėra taip, kad kažkurie žaidėjai palikti šone ir nedalyvauja. Ir, manau, šios dienos rungtynės tai parodė: tie, kurie anksčiau nežaidė, išėjo į aikštę ir visai neblogai sekėsi“, – atsiliepė puolėjas.

Kalbėdamas apie dvikovą Espe, jis pažymėjo, jog komanda įvykdė beveik visas D. Adomaičio keltas užduotis.

„Treneris prieš rungtynes prašė nepraleisti daugiau nei 50 taškų, žaisti drausmingai, efektyviai pereiti iš gynybos į greitą puolimą. Visi šie elementai šiose rungtynėse tenkino tiek trenerį, tiek mus. Tik, žinoma, 15 klaidų yra per daug.

Gal kai kada norėjome sužaisti gražiau, gal suomiai gindamiesi leido bandyti sukurti kažką efektingo, o gal vienas kitą jau pradėjome jausti geriau. Bet po tų klaidų nepamesdavome koncentracijos, grįždavome į gynybą ir neleidome jų išnaudoti“, – sakė E. Bendžius.

Vilniaus „Ryto“ žaidėjas taip pat detalizavo, kokio auklėtinių judėjimo tikisi D. Adomaitis, kuomet viename penkete žaidžia abu NBA atstovai: Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

„Turime jėgą po krepšiu – Joną ir Domantą. Suomiai dvigubino gynybą prieš juos, kitos komandos, manau, darys tą patį. Repetavome, kaip reikia žaisti tokiais atvejais, kur reikia teisingai atsistoti, kad būtų išnaudojama erdvė.

Praeitose rungtynėse su serbais vienas ant kito lipome, todėl šįkart stengėmės išsidėstyti protingiau. Kai dvigubina, reikia, kad tinkamu laiku žaidėjas iš kampo kirstų į vidų, o į jo vietą pasislinktų kitas nuo tritaškio. Kad viskas vyktų automatiškai: vienas kerta po krepšiu, kitas lieka laisvas. O tada jau mūsų „centrai“ turi perskaityti situaciją“, – aiškino 29-erių klaipėdietis.


Primename, kad rugpjūčio pradžioje Klaipėdoje lietuviai suomius įveikė 80:60.

Šeštadienį D. Adomaičio auklėtiniai Espe dar išmėgins jėgas su Rusijos nacionaline komanda, rungtynių pradžia – 19 val. Sekmadienį tarpusavyje dar sužais suomiai ir rusai – beje, būtent pastarieji paskutiniame atrankos ture užkirto kelią Suomijai į pasaulio čempionatą.

Kitą savaitę Lietuvos rinktinė keliaus į Pietų Korėją, kur trejomis rungtynėmis su šeimininkais, Angola ir Čekija užbaigs pasiruošimą planetos pirmenybėms.

Čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d., Lietuvos ekipa jį pradės H grupėje su Australija, Kanada ir Senegalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)