Skirtingai nuo Lietuvos rinktinės, kurioje NBA bokštai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis su rinktine prakaitą lieja nuo rugpjūčio pirmų dienų, Aleksandras Džordževičius tik dabar gali atsipūsti – pagaliau jo treniruojama komanda visa sudėtimi gali rengtis pasaulio čempionatui.

Tiesa, kol kas nežinia, ar visus norimus krepšininkus strategas išbandys kontroliniame mūšyje su Lietuva.

Dar po rungtynių su suomiais A. Džordževičius džiaugėsi artėjančia dvikova su lietuviais: tai tas varžovas, kuris gali labiau atskleisti serbų silpnąsias vietas.

„Atlikome gerą darbą per rungtynes su suomiais. Buvo blogų dalykų, tačiau geriau būti nepatenkintam dabar, nei prasidėjus pasaulio čempionatui. Lietuva yra puikus oponentas, komanda, kuri remiasi fizine kova. Jie atvyksta pačiu laiku, kad mus truputį „prigautų“.

Lietuviai didžiuojasi savo žaidimu, turi stiprią vietinę lygą, tikiu, kad arenoje bus ir jų gerbėjų“, – vylėsi serbų strategas.

Krepšinis.lt paklausus, kiek yra svarbus šeštadienio rungtynių rezultatas, A. Džordževičius šyptelėjo ir vengė formalių žodžių apie pasiruošimo svarbą ar eksperimentus ant parketo.

„Patikėkite, vyrukai, rezultatas čia bus svarbus. Visi norės laimėti, tikiu, kad ir Lietuva atvyks čia galvodama apie pergalę. Taip, tai pasiruošimas, dažnai kolegos tokiais atvejais sakytų, kad svarbiau susižaidimas, naujų detalių įvedimas ar krepšininkų išbandymas, tačiau mums rezultatas tikrai rūpės, mes norėsime laimėti“, – neslėpė A. Džordževičius.

Spaudos konferencijoje serbų strategas įvertino Vasilije Micičiaus milžinišką progresą, NBA žaidėjų situaciją pasiruošimo etape, papasakojo Bogdano Bgdanovičiaus neeilinę situaciją, kurią padėjo išspręsti ir aukščiausi šalies politikai.

– Tik nuo ketvirtadienio treniruotėse turite visus krepšininkus, kaip atrodė pasiruošimas be jų? Turbūt nebuvo lengva?

– Žinoma, mums jų trūko, juk tai puikūs žaidėjai. Tik vakar prisijungė Nikola Jokičius, dar du žaidėjai turėjo gal tik 2-3 bendras treniruotes. Reikia juos įvesti į sistemą, galima sakyti, pirmoje pasiruošimo dalyje turėjome visai kitokią komandą. Reikia suprasti, kad dirbome be kertinių komandos žaidėjų.

Dabar turime kuo greičiau persiorientuoti, visi supranta, kad tai ypatingas momentas ir laikas, iki pasaulio čempionato liko ne tiek ir daug laiko, tad turėsime greitai reaguoti į besikeičiančias situacijas.

Lietuva – tai oponentas, kurį aš gerbiu bene labiausiai Europoje. Už tai, ką lietuviai yra nuveikę žvelgiant per istorinę prizmę.
Aleksandras Džordževičius

– Ar NBA žaidėjai buvo greta komandos ir ruošėsi kartu?

– Mes kalbame apie Serbijos nacionalinės komandos žaidėjus. NBA, Eurolygos, Adrijos, Ispanijos, Lietuvos lygos, nesvarbu, kur jie žaidžia, visi jie yra Serbijos rinktinės dalis.

– Prieš dvi dienas minėjote, kad federacija rado pinigų Bogdano Bogdanovičiaus sveikatos draudimui, galite plačiau papasakoti, kokia tai situacija?

– Taip, tai draudimas B. Bogdanovičiui, ačiū Serbijos vyriausybei, Sporto ministrui, esame dėkingi už supratimą, pagalbą šioje situacijoje. Taip pat ačiū FIBA, Sakramento „Kings“ generaliniam vadovui Vlade Divacui, kuris tarpininkavo ir padėjo sprendžiant šį klausimą.

Dabar esame ramūs, B. Bogdanovičius gali žaisti, mes turime jį rikiuotėje.

– Ar jis šeštadienį žais?

– Neaišku. Iš tiesų matysime po rytojaus treniruotės, dabar negaliu tiksliai atsakyti. Matysime, kokios jis formos, kaip jis bus pasiruošęs ir panašiai. Tą nuspręsime šeštadienį. Aš asmeniškai tikiuosi, kad jis jau bus pasiruošęs ir galės padėti.

– Kokia situacija su N. Jokičiumi, ar jį išvysime ant parketo?

– Ne. Leiskite man neatskleisti visų paslapčių (šypsosi).

Tačiau į rikiuotę grįžo mikrotraumas turėję Nemanja Bjelica ir Vasilije Micičius. Pastarasis buvo pasitempęs raumenį per pirmą draugišką mačą su „Borač“ klubu, o N. Bjelica iki šiol kamuoja kaklo skausmai. Kol kas jis liks atsargoje ir neturėtų žaisti šeštadienio mače.

– V. Micičius buvo rinktinėje ir 2017-aisiais, per pastaruosius dvejus metus padarė didžiulę pažangą, ką manote apie jo progresą?

– Visų pirma jis priėmė puikius sprendimus karjeroje. 2017-aisiais atvyko į Kauno „Žalgirį“ ir buvo treniruojamas Šarūno Jasikevičiaus. Čia jis ypač greit tobulėjo, praėjusiame sezone „Anadolu Efes“ žengė į dar aukštesnį lygį, vėl žaidė Eurolygos finalo ketverte.

Tačiau, žvelgiant iš kitos pusės, jis patyrė didžiulį fizinį ir emocinį krūvį, jam reikėjo daugiau laiko atsigauti po sezono, atgauti jėgas. Neabejoju, kad ateityje jis bus vienas svarbiausių mūsų žaidėjų, tokių kaip B. Bogdanovičius, N. Jokičius, Vasilije – naujos kartos krepšininkas ir ateityje pakeis mūsų veteranus, tokius kaip Milošas Teodosičius.

– Kiek svarbus yra šeštadienio rungtynių rezultatas?

– Daugelis mano kolegų atsakytų, kad rezultatas dabar nėra esminis dalykas, svarbu pasiruošimas, žaidėjų forma, susižaidimas ar panašiai. Patikėkite, mums rūpi rezultatas, mes norime laimėti prieš jūsų vaikinus. Tai pirmas dalykas rytojaus mače. Toliau galime kalbėti apie kitus aspektus.

Tai oponentas, kurį aš labai gerbiu, galbūt labiausiai Europoje. Už tai, ką lietuviai yra nuveikę žvelgiant per istorinę prizmę.

– Jūsų rinktinė yra laikoma viena stipriausių rinktinių, galbūt net ir pretendentė į aukso medalius, ar jaučiate padidėjusį spaudimą dėl jūsų rinktinės lūkesčių?

– Tai nėra kažkokia naujiena mūsų komandai, visada iš mūsų tikisi aukščiausių pozicijų ir dažnai mums klijuojamos favoritų etiketės. Mes esame laimėję dideliuose turnyruose, esame pasiekę laimėjimų svarbiuose čempionatuose, žinome, kaip tą padaryti.

Mes norime spaudimo. Niekas negali uždėti didesnio spaudimo nei mes patys sau. Norime svarbių rungtynių, norime svarbių varžybų, norime vėl iškovoti medalius. Mūsų uždavinys – medaliai, mes ten keliausime dėl aukštų pozicijų.

Bet tą pakartoti yra nepaprastai sunku, matematiškai galbūt esame išties stiprūs, tačiau turime jausti alkį ant parketo, turime būti pasiruošę ir pamiršti, ką esame pasiekę anksčiau. Aš tikiu, kad ir Lietuvos rinktinė bus pasiruošusi savo geriausiam krepšiniui, tačiau dabar mes stengiamės pasiekti gerą formą.

Taip, ankstesni mūsų laimėjimai ir titulai yra labai malonūs, svarbūs, tačiau tai tik faktai, reikia žiūrėti į priekį.

– Ką manote apie Lietuvos rinktinę, ar ją priskirtumėte prie tų komandų, kurios kovos dėl aukščiausių pozicijų Kinijoje?

– Prisiminkime 2015-uosius (Europos čempionato pusfinalis, kuriame Lietuva įveikė favoritę laikytą Serbiją), keleri metai atgal. Nedaug kas pasikeitė. Taigi, jūs esate favoritai, o ne mes (šypsosi).

Primename,kad paskutinių draugiškų rungtynių su suomiais A. Džordževičius padėkojo trims rinktinės kandidatams: 25-erių metų 211 cm ūgio vidurio puolėjui Nikola Jovanovičiui, 25-erių metų 196 cm ūgio krašto puolėjui Dejanui Todorovičiui ir 24-erių metų 192 cm ūgio gynėjui Aleksa Avramovičiui.

Serbų rinktinės strategas mano, kad žodis „išbraukti“ iš rinktinės kandidatų sąrašų yra per griežtas.

„Aš sakyčiau, kad jie baigė pasiruošimą su rinktine. Žodis „išbraukti“ yra per griežtas, kai kalbamasi su vyrais ir jiems pranešama ši žinia, jie tą dalyką supranta. Jie atliko puikų darbą, aš esu dėkingas už jų pastangas“, – ketvirtadienį serbų žiniasklaidai kalbėjo A. Džordževičius.

Serbų ir lietuvių akistata šeštadienį Belgrade prasidės 22 val. (Lietuvos laiku). Abejoms komandoms tai bus trečiosios kontrolinės rungtynės.

Po akistatos Belgrade serbai atvyks į Lietuvą, rugpjūčio 12 dieną rinktinės susitiks Kaune, vėliau serbai rugpjūčio 16-18 dienomis varžysis Atėnuose „Akropolio“ taurės turnyre, kuriame taip pat jėgas išbandys graikai, italai ir turkai.

Rugpjūčio 20 dieną serbai kelsis į Kiniją, kur sužais dar trejas draugiškas rungtynes su Italija, Naująja Zelandija ir Prancūzija. Pasaulio čempionatą serbai pradės D grupėje, kurioje susitiks su Angola, Filipinų rinktine bei italais.

Serbijos rinktinės kandidatai:

Gynėjai: Milošas Teodosičius, Stefanas Jovičius, Vasilije Micičius, Bogdanas Bogdanovičius, Marko Guduričius, Draganas Milosavljevičius;

Puolėjai: Marko Simonovičius, Vladimiras Lučičius, Nemanja Bjelica;

Vidurio puolėjai: Bobanas Marjanovičius, Miroslavas Raduljica, Nikola Jokičius, Nikola Milutinovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)