„Gigantes del Basket“ – vienas iš nedaugelio pavydėtiną periodiškumą išlaikiusių krepšinio žurnalų Europoje, leidžiamas jau daugiau nei 30 metų.

Žurnale įprasta išsamiai pristatyti visus pagrindinius Europos ar pasaulio krepšinio turnyrus – išimtimi netapo ir artėjančios planetos pirmenybės Kinijoje, kurioms dedikuotas naujausias, rugpjūčio pirmomis dienomis išleistas „Gigantes del Basket“ numeris.

Žurnalo redakcija 32 pasaulio čempionate dalyvausiančias rinktines pagal pajėgumą suskirstė į penkias grupes. Stipriausios rinktinės pateko į 5 žvaigždučių grupę, silpniausios – į 1 žvaigždutės grupę.

Lietuva pateko į antrą pagal pajėgumą – 4 žvaigždučių grupę. Pažymėtina, kad šiai grupei, „Gigantes del Basket“ redakcijos nuomone, priklauso ir dvi būsimos lietuvių varžovės grupėje – Kanada ir Australija.

Taigi, taip ispanai tarsi tik patvirtina jau kurį laiką žiniasklaidoje aptarinėjamą faktą, kad čempionatas H grupėje prasidės nuo tikros mėsmalės, iš kurios gyvoms ištrūkti pavyks tik dviems komandoms.

„Gigantes del Basket“ pajėgumo reitingas

Visgi, iš įvairių rinktinių stovyklų vienai po kitos atskriejant žinioms apie pasaulio čempionatą praleisiančius žaidėjus (lietuvių grupėje daugiausiai netekčių turi Kanada), „Gigantes del Basket“ konstatuoja, kad Dainiaus Adomaičio treniruojama Lietuva yra viena iš čempionato komandų, galinčių ir norinčių pasinaudoti svariais kitų favoritų praradimais bei žengti istorijoje jau įprastu sau keliu link čempionato prizininkų pakylos.

Lietuva „Gigantes del Basket“ akimis

„Lietuva – viena iš didžiųjų Europos krepšinio jėgų, o krepšinis lietuviams – karališkas sportas. Per visą epochą po šalies Nepriklausomybės atkūrimo lietuviams nestigo legendomis tapusių žaidėjų, pradedant Arvydu Saboniu...

O dabar jo sūnus Domantas, kuris užaugo Ispanijoje, būdamas 23-ejų metų NBA lygos „Pacers“ komandoje demonstruoja itin solidžius rezultatus ir bus viena iš dviejų lietuvių žvaigždžių pasaulio čempionate“, – Lietuvos rinktinės pristatymą pradeda „Gigantes“.

Kitas ispanų išskirtas rinktinės narys, be abejo, yra 27-erių Jonas Valančiūnas, „paskutiniais metais tapęs neatsiejama Lietuvos rinktinės dalimi.“

„Reikia atkreipti dėmesį į šią aukštaūgių porą, kuri diktuos žaidimo ritmą visai komandai. Vidurio puolėjas Valančiūnas pramoko mesti iš trijų taškų zonos ir turi tikrai stiprų kūną, kuriuo naudosis baudos aikštelėje – tai atspindi jo vidurkiai „Grizzlies“ klube (vid. 19,9 tšk. ir 10,7 atk. kam.), su kuriuo lietuvis pasirašė naują trejų metų trukmės sezoną.

Kas taps draskančiu, veržliu, varžovų gynybos dėmesį kaustančiu ir ją reidais galinčiu išbalansuoti Lietuvos rinktinės krepšininku?
Gigantes del Basket

Tuo metu Sabonis tiesiog genialiai sugeba žaisti nugara į krepšį būdamas po lenta, stato patikimas užtvaras, apskritai gali rungtyniauti keliose pozicijose ir turi stabilų metimą iš vidutinio nuotolio.

Tokia jo žaidimo įvairovė gali pradėti varyti iš proto varžovų gynybą, kuri labai rizikuos jei bandys spaustis po krepšiu – treneriai tikrai žino, kad lietuviai turi patikimų snaiperių, kuriems atmetus kamuolį ataka gali baigtis skausmingu tolimu šūviu“, – straipsnyje išskiriama Lietuvos rinktinės aukštaūgių jėga, tačiau pažymima, kad komandai trūks ir dar vieno galingo vidurio puolėjo – po kryžminių raiščių traumos reabilitacija atliekančio Artūro Gudaičio.

"Gigantes del Basket" publikacija apie Lietuvos rinktinę

Anot ispanų, dabartinė Lietuvos rinktinė yra suformuota iš pamažu jau besitraukiančios kartos ir link karjeros piko dar tik artėjančių žaidėjų.

„Patyrusių Jankūno, Ulanovo ar Kalniečio ansamblis su tokiu žaidėju, koks yra ateityje NBA duris galintis praverti Rokas Giedraitis, turėtų būti muzika ausims“, – pažymi „Gigantes“, tačiau čia pat suabejoja, ar į galutiniame rinktinės dvyliktuke bus po traumos neseniai atsigavęs Jonas Mačiulis, kuris pats tikina, kad jokių buvusio alkūnės sužeidimo padarinių nebejaučia.

Publikacijoje tvirtinama, kad R. Giedraitis ir Mindaugas Kuzminskas gali sudaryti gilią sudėtį turinčios rinktinės stuburą kartu su galinga priekine linija, tačiau straipsnyje iškeliamas ir vienas retorinis klausimas: „kas taps draskančiu, veržliu, varžovų gynybos dėmesį kaustančiu ir ją reidais galinčiu išbalansuoti Lietuvos rinktinės krepšininku?“

„Lietuva gali pasigirti ne tik šlovinga praeities krepšinio istorija, bet ir įspūdingais paskutinio dešimtmečio pasiekimais elitiniuose turnyruose. 2014-aisiais lietuviams kelią link aukso pasaulio čempionate tik pusfinalyje užkirto JAV, 2010-aisiais nutiko lygiai tas pats – tuomet komanda iškovojo bronzą.

Per paskutinį dešimtmetį du kartus (2013 ir 2015) buvo iškovotas Europos čempionato sidabras, tačiau visuomet trūkdavo paskutinio žingsnio.

Ar Kinijoje, pasinaudojusi ryškiomis kitų komandų netektimis, Lietuva sugebės jį žengti?“, – savo publikaciją dar vienu klausimu užbaigia „Gigantes del Basket“.

FIBA pasaulio krepšinio čempionato grupės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)