Nors Graikijos krepšinio mokyklos pajėgumas nekelia abejonių, šalies rinktinės pasirodymai ligšioliniuose pasaulio čempionatuose neatrodo pernelyg įspūdingai. 1994-ais ir 1998-ais metais ketvirti likę graikai savo sąskaitoje turi tik vieną medalį – 2006-ais Japonijoje iškovotą sidabrą.

Pergalingas žygis Tekančios saulės šalyje buvo pažymėtas įspūdingiausia Graikijos pergale pasaulio čempionatų istorijoje – pusfinalyje graikai eliminavo JAV rinktinę. Visgi mūšyje dėl aukso graikams jokių vilčių nepaliko čempionais tapusi Ispanijos rinktinė, finale triumfavusi skambiu rezultatu 70:47.

Nepaisant kiek nuviliančios pozicijos daugiausiai pasaulio čempionato medalių iškovojusių valstybių sąraše, Graikija į šiuos turnyrus yra delegavusi visą eilę aukščiausio kalibro žvaigždžių. 1986-ais metais legendinis Nikos Galis pasiekė iki šiol nepajudintą rekordą, čempionate vidutiniškai rinkdamas po 33,7 taško per rungtynes.

Praėjus 33 metams nuo rekordinio Galio pasirodymo rinktinės sirgalių akys krypsta į kitą išskirtinio talento krepšininką – naudingiausio NBA krepšininko titulą šiame sezone nuskynusį vos 24-erių metų talentą Giannį Antetokounmpo.
Giannis Antetokounmpo

Geriausią reguliariojo sezono rezultatą visoje lygoje užfiksavusių Milvokio „Bucks“ lyderis šiame sezone rinko net po 27,7 taško, 12,5 atkovoto kamuolio, 5,9 rezultatyvaus perdavimo, 1,5 bloko ir 1,3 perimto kamuolio, iš žaidimo atakuodamas puikiu 57,8 procento taiklumu.

Silpnąja „Graikų antžmogiu“ praminto krepšininko žaidimo vieta laikomi tolimi metimai. Per visą reguliarųjį NBA sezoną Giannis pataikė vos 52 iš 203 mestų tritaškių (26 proc.). Artėjančiame turnyre Antetokounmpo susidurs ir su dar viena papildoma problema – NBA ir FIBA „3 sekundžių“ taisyklių skirtumas lemia, jog varžovų vidurio puolėjai galės užimti poziciją po krepšiu ir pristabdyti graiko prasiveržimus.

Sėkmingas stipriųjų NBA MVP žaidimo pusių atskleidimas taps pagrindine Graikijos rinktinės trenerių štabo užduotimi. Tikslios savo funkcijos aikštėje kol kas nežino ir pats Giannis, apie savo būsimąjį pasirodymą atsiliepęs šiais žodžiais:

„Nežinau, kurioje pozicijoje aš rungtyniausiu. Bet man nerūpi. Aš tiesiog noriu žaisti. Ar žaisiu gynėju, ar žaisiu vidurio puolėju, man nesvarbu. Aš krepšininkas, aš noriu padėti komandai visais įmanomais būdais“.

Kartu su Gianniu į Kiniją gali vykti ir du į išplėstinį kandidatų sąrašą įtraukti jo broliai – Atėnų „Panathinaikos“ atstovaujantis 27-erių metų Thanasis ir debiutinį NBA sezoną Dalaso „Mavericks“ klube praleidęs 21-erių metų Kostas.
Thanasis Antetokounmpo, Kostas Antetokounmpo

Nors pastarasis krepšininkas 2018-19 metų NBA pirmenybėse viso pelnė tik 2 taškus, vyriausiasis rinktinės treneris Thanasis Skourtopoulos pabrėžė, jog tikisi didelio šio žaidėjo tobulėjimo ir sieks jo palaipsniui supažindindamas Kostą su žaidimu nacionalinėje rinktinėje.

Kartu su Antetokounmpo trijule į išplėstinį rinktinės kandidatų sąrašą pakliuvo į šio sezono simbolinį geriausią Eurolygos žaidėjų penketuką išrinkti Nickas Calathesas ir Kostas Sloukas, patyrę veteranai Ioannis Bourousis ir Giorgos Printezis bei NBA patirties turintys Kostas Papanikolaou ir Giorgos Papagiannis.

Lūkesčiai graikų stovykloje – įvairūs: pagrindinė komandos žvaigždė G. Antetokounmpo teigia, jog komandos tikslas yra žaisti iš visų jėgų ir mėgautis krepšiniu, tačiau kiti rinktinės žaidėjai puse lūpų užsimena ir apie kovą dėl antrojo pasaulio čempionato medalio.

F grupėje savo kovas pradėsianti Graikijos rinktinė joje susidurs su Brazilijos, Juodkalnijos ir Naujosios Zelandijos krepšininkais. Jei Giannis ir kompanija peržengs grupių etapo barjerą, antrame etape jų lauks dvi akistatos su pirmąją ir antrąją vietas E grupėje užimsiančiomis komandomis – JAV, Turkija, Čekija arba Japonija.

MVP titulą už Atlanto iškovojęs Giannis šiuo metu yra laikomas vienu geriausių pasaulio krepšininkų, o ryškiausioms NBA žvaigždėms atsisakius padėti JAV rinktinei, Antetokounmpo Kinijoje bus didžiausia 2019-ųjų pasaulio čempionato superžvaigžde.
Nickas Calathesas, Giannis Antetokounmpo

Vienu iš tamsiųjų turnyro arkliukų laikytina rinktinė sieks po 12 metų pertraukos grįžti į Olimpines žaidynes. Pastarieji trys Graikijos olimpiniai žygiai buvo solidūs – tiek 1996-ais Atlantoje, tiek 2004-ais Atėnuose, tiek 2008-ais Pekine graikai užėmė penktąją vietą.

Norėdami iškovoti tieisoginį bilietą į Tokijo Olimpiadą Skourtopouloso auklėtiniai turi tapti viena iš dviejų aukščiausias vietas pasaulio čempionate užimsiančių Europos rinktinių. Galingo Antetokounmpo žaidimo ir solidaus kitų krepšininkų pasirodymo kombinacija gali grąžinti Graikiją į aukščiausią pasaulio krepšinio elito sluoksnį.

Išplėstinis Graikijos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Giannis Antetokounmpo (Milvokio „Bucks“);
Kostas Antetokounmpo (Los Andželo „Lakers“);
Thanasis Antetokounmpmo (Atėnų „Panathinaikos“);
Ioannis Athinaiou („Fos Provence Basket“);
Ioannis Bourousis (Gran Kanarijos „Herbalife“);
Nickas Calathesas (Atėnų „Panathinaikos“);
Antonis Koniaris (Pirėjo „Olympiacos“);
Giannoulis Larentzakis (be klubo);
Vangelis Mantzaris (Kazanės UNICS);
Dinos Mitoglou (Atėnų „Panathinaikos“);
Giorgos Papagiannis (Atėnų „Panathinaikos“);
Kostas Papanikolaou (Pirėjo „Olympiacos“);
Ioannis Papapetrou (Atėnų „Panathinaikos“);
Giorgos Printezis (Pirėjo „Olympiacos“);
Christos Saloustros (Atėnų „Peristeri“);
Kostas Sloukas (Stambulo „Fenerbahče“);
Panagiotis Vasilopoulos (Atėnų „Peristeri“).

Taip pat kviečiame skaityti:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)