Skambios netektys palietė dvi pagrindines lietuvių varžoves pirmame etape Australiją ir Kanadą, kurioms nepadės brangiausi jų žaidėjai – Benas Simmonsas, Andrew Wigginsas ir Tristanas Thompsonas. Tačiau tai – tik kruopelytės palyginti su JAV nacionalinės komandos nuostoliais.

Jau aišku, kad amerikiečiai į planetos pirmenybes atvyks be daugiau nei 20 garsiausių savo žaidėjų: Jameso Hardeno, Anthony Daviso, LeBrono Jameso, Stepheno Curry, Kevino Duranto, Kawhi Leonardo, Klay'aus Thompsono, Paulo George'o, Russello Westbrooko, Damiano Lillardo, C. J. McCollumo, Kyrie Irvingo, Jimmy Butlerio, Draymondo Greeno, Blake'o Griffino, LaMarcuso Aldridge'o, DeMaro DeRozano, Bradley Bealo, Tobiaso Harriso, Erico Gordono, Kevino Love'o ir Ziono Williamsono.

Nenuostabu, kad į tai jau sureagavo ir lažybų ekspertai, per kelias dienas Greggo Popovichiaus auklėtinių šansus triumfuoti sumažinę nuo 85 iki maždaug 70 procentų, o galingą sudėtį subūrusios ir iššūkį JAV atstovams žadančios mesti Serbijos rinktinės galimybes iškovoti auksą padvigubinę – nuo 10 iki 22 proc.

„Aš padarysiu viską ką galiu, kad tapčiau žmogumi, kuris šokiruos pasaulį, – NBA reporteriui Chrisui Sheridanui rėžė serbų treneris Aleksandras Džordževičius. – Bet amerikiečiai vis tiek atsiveš 12 vyrukų, kurie bus turnyro favoritai ne be priežasties.“

Serbai atrodė itin neužtikrintai atrankoje, kur savo grupėje užėmė tik trečią vietą, kai du kartus pralaimėjo Vokietijai ir po sykį Graikijai, Izraeliui bei Estijai, bet prisidėjus Eurolygos ir NBA desantui 2017-ųjų Europos vicečempionai vėl taikysis į finalą.

Jie, kaip ir lietuviai, stovyklą kalnuose pradėjo be savo NBA žvaigždžių – Nikolos Jokičiaus, Bogdano Bogdanovičiaus, Nemanjos Bjelicos ir Bobano Marjanovičiaus – ir tai nelabai patinka A. Džordževičiui.

„NBA turėtų leisti jiems treniruotis, bet, vėlgi, komandos į juos yra investavusios daugybę pinigų ir nenori rizikuoti jų sveikata. Tačiau jie turi įgyti gerą formą, o dabar tai – nesuderinama“, – piktinosi jis.

Net 41-ą tašką skandalingame 1995 m. Europos čempionato finale į Lietuvos rinktinės krepšį sumetęs A. Džordževičius nemato mūsiškių tarp favoritų Kinijoje – kaip ir lažybų kontoros, jis pagal pajėgumą ir potencialą išskiria septynias komandas: JAV, Serbiją, Ispaniją, Kanadą, Australiją, Prancūziją ir Graikiją.

Su tuo kategoriškai nesutinka Rusijos krepšinio komentatorius Vladimiras Gomelskis, iš lietuvių laukiantis medalių.

„Aš įsitikinęs, kad Lietuva artėjančiame pasaulio čempionate kovos dėl vietos pusfinalyje“, – drąsia prognoze pasidalino jis ir pridūrė, kad daug tikisi iš Mindaugo Kuzminsko.

„Mindaugo žaidimas man kelia simpatiją jau daugelį metų. Manau, kad jis yra vienas stipriausių lengvųjų kraštų Europoje, o jo silpnybę – žaidimą gynyboje – galima kompensuoti“, – teigė A. Gomelskis.

Įdomu, kad vienintelius savo pasaulio čempionato medalius 2010-aisiais Lietuvos krepšininkai irgi laimėjo tada, kai niekas to iš jų pernelyg nesitikėjo – Kęstučio Kemzūros kariaunai tada buvo projektuojama 8-9 vieta, kaip ir šiemet, kai viltys parvežti auksą siekia vos 2 proc.

O viskas baigėsi tuo, kad septyniomis pergalėmis iš eilės startavusius lietuvius tuomet pusfinalyje sustabdė tik būsimieji čempionai JAV vyrai. Kitą dieną vykusiame mažajame finale serbai jau negalėjo nieko padaryti prieš siautėjusį Liną Kleizą.

Kalbėdamas apie JAV rinktinės situaciją, V. Gomelskis išskyrė žaidėjų motyvacijos trūkumą.

„Amerikiečiams iškilo motyvacijos problema. Manau, kad jų rinktinės sudėtis vis tiek bus stipri, bet nebe nesunaikinama. Man atrodo, kad nuo to visiems tik įdomiau“, – svarstė jis.

Beje, amerikiečiai olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionatuose neklumpa jau 13 metų. Jie laimėjo net 43-is pastaruosius savo mačus, o paskutinę nesėkmę patyrė dar 2006-aisiais Japonijoje, kai pusfinalyje su LeBronu Jamesu, Dwyane'u Wade'u ir Carmelo Anthony sensacingai 95:101 nusileido Graikijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)