Vienoje grupėje su Lietuvos rinktine pasaulio čempionatą pradėsiančios Australijos krepšinio bendruomenė kraipo galvą.

Ar šalies rinktinė netapo NBA žvaigždės B. Simmonso įkaite?

Kaip jau buvo skelbta, su Filadelfijos „76ers“ sutartį ilgam pratesęs 23-ejų metų 208 cm ūgio B. Simmonsas nusprendė nežaisti planetos pirmenybėse Kinijoje, tačiau prie rinktinės jis prisijungs per treniruotes ir kontrolinių rungtynių ciklą.

O šis ciklas Australijoje kelia milžinišką ažiotažą – rengdamiesi čempionatui, australai rugpjūčio 16 ir 17 d. Perte žais su kanadiečiais, o rugpjūčio 22 ir 24 d. Melburno „Marvel“ stadione jų varžovais bus vis labiau nukraujuojantys amerikiečiai.

Planuojama, kad kiekvieną iš dvikovų su JAV gimtojo B. Simmonso Melburno stadione stebės po 57 tūkst. žmonių. Kaip rašo australų žiniasklaida, tai bus bene daugiausiai žiūrovų sutrauksiantis sporto renginys šalyje per metus.


Ir visose šiose ketveriose rungtynėse žaisti planuoja su Australijos krepšinio federacija susitaręs B. Simmonsas, vėliau tiesiog atsiskirsiantis nuo komandos.

„FOX Sports“ žurnalistas Olgunas Ulucas rašo, kad ši situacija – labai dviprasmiška.

Žiūrint iš vienos pusės, vienas talentingiausių visų laikų australų krepšininkų turės galimybę pasirodyti milžiniškai gimtosios šalies auditorijai, kurią į stadioną traukia vien jo pavardė.

Tačiau žiūrint iš sportinės perspektyvos, visa tai atrodo kiek keistai. B. Simmonsas tikrai nedalyvaus pasaulio čempionate, o jo dalyvavimas kontrolinėse varžybose prieš pat kelionę į Kiniją gali gerokai sujaukti bendrą komandinę atmosferą ir trukdyti susilipdyti kolektyvui.

Pečiais dėl susidariusios situacijos gūžčioja ne tik žurnalistai ir krepšinio gerbėjai, bet ir patys australų krepšininkai.

„Bus įdomu pamatyti, kaip tokia sistema funkcionuos“, – teigė vienas labiausiai patyrusių australų žaidėjų, 34-erių metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas Andrew Bogutas. – Nėra aišku, ar per tas kontrolines rungtynes jis žais daug, ar tik trumpai pasirodys aikštėje, ir mes turėsime progą „susilipdyti“ prieš svarbiausias kovas pasaulio čempionate.“

Anot NBA čempiono A. Boguto, Australijos žaidimas su B. Simmonsu ir be jo ryškiai skirsis.

„Turėdami Beną sudėtyje, mes tikrai žaisime kitokio stiliaus krepšinį. Turėdami tokį aukštą gynėją kaip jis, mes galime daug keistis, sukurti gausybę „mismatch“ situacijų, daryti daugybę variacijų puolime, atlaisvinti baudos aikštelę, kad Benas galėtų joje atsidurti prieš tiesioginį savo oponentą. Deja, jo nebus, nebus ir Dante's Exumo, todėl treneriui Andrejui Lemaniui teks laikytis kitos taktikos“, – dėstė krepšininkas.

Paklaustas, kaip pats vertina susidariusią situaciją, A. Bogutas vienareikšmio atsakymo neturėjo.

„Aš suprantu, kad Australijos publika nori pamatyti jį žaidžiantį gimtinėje, ko nebuvo labai seniai, tačiau visa ši situacija yra mįslinga – turbūt nėra teisingo ar klaidingo atsakymo, kaip reikėtų elgtis. Aš tikiuosi, kad treniruočių stovykloje kartu su treneriais išsiaiškinsime, kaip tokia neįprasta sistema turėtų funkcionuoti“, – vylėsi jis. – Faktas, kad B. Simmonsas yra geriausias Australijos krepšininkas. Faktas, kad praradę jį mes praradome ir žmogų, kuris komandai gali pridėti 20 taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 8 rezultatyvius perdavimus bet kuriose rungtynėse.

Kai tapo aišku, kad Beno nebus, mūsų rikiuotė aikštėje bus labiau tradicinė, su aiškiau išreikštais aukštaūgiais, greičiausiai Matthew Dellavedova įžaidėjo vaidmenyje“.

Andrew Bogutas, Domantas Sabonis

Vasaros pradžioje B. Simmonsas buvo pareiškęs, kad apsivilks Australijos rinktinės marškinėlius pasaulio čempionate, tačiau prieš savaitę, po naujos sutarties su „76ers“ pasirašymo (per penkerius metus Filadelfijoje jis uždirbs 170 mln. JAV dolerių), gynėjas nuomonę pakeitė ir pareiškė žaisiantis tik kontrolinėse rungtynėse.

„Norėčiau visus informuoti, kad priimti sprendimą nebuvo lengva, teko daug konsultuotis. Galutinis verdiktas yra toks, kad aš keliausiu į Australiją, ten dalyvausiu savo vardo stovyklose, treniruosiuosi su Australijos rinktine ir netgi žaisiu kontrolinėse rungtynėse.

Tačiau vėliau, rugsėjį, man geriausia bus sugrįžti į JAV ir Filadelfijoje ruoštis sezonui su savo klubinės komandos draugais. Bet kuriuo atveju, artimiausiu metu aš dirbsiu su Australijos rinktine ir padėsiu jai siekti svarbiausio tikslo – laimėti medalius Tokijo olimpinėse žaidynėse, kur ir pats tikiuosi dalyvauti“, – rašė B. Simmonsas.

Nepaisant to ir fakto, kad jau anksčiau paaiškėjo, jog pasaulio čempionate nedayvaus ir Ryanas Broekhoffas (Dalaso „Mavericks“) bei D. Exumas (Jutos „Jazz“), net ir be jų bei geriausio 2018-ųjų NBA naujoko, antrame savo sezone rinkusio po 16,9 taško, 8,8 atkovojo kamuolio ir 7,7 rezultatyvaus perdavimo, Australijos rinktinė Kinijoje bus itin rimta varžovė visiems, įskaitant ir Lietuvą, su kuria susitiks jau pirmame etape.

A. Lemanio vadovaujami australai, kaip ir kiti būsimi lietuvių varžovai grupėje kanadiečiai, visą savo dvyliktuką gali suformuoti kone vien tik iš NBA žaidėjų.

Atstovauti „Boomers“ ekipai pretenduoja Patty Millsas (San Antonijaus „Spurs“), Thonas Makeris (Detroito „Pistons“), Joe Inglesas (Jutos „Jazz“), Isaacas Humphriesas (Atlantos „Hawks“), Matthew Dellavedova (Klivlando „Cavaliers“), Mitchas Creekas (Bruklino „Nets“), Jonah Boldenas (Filadelfijos „76ers“), Andrew Bogutas („Golden State Warriors“), Aronas Baynesas (Finikso „Suns“) ir Dengas Adelas (Klivlando „Cavaliers“).

Pasaulio čempionatas prasidės rugpjūčio 31 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)