D. Itoudis antradienio vakarą nebuvo populiariausia asmenybė savo tėvynėje.

Giannio Antetokounmpo koziris graikams vėl neatnešė lauktų rezultatų: kova dėl medalių baigėsi ketvirtfinalyje, 96:107 pralaimėjus Vokietijai.

Kad lūkesčiai buvo kur kas didesni, liudijo keli tūkstančiai nusiminusių graikų veidų „Mercedes-Benz“ arenos tribūnose. Rungtyniaudami svetur, Odisėjo ainiai įprastai tokios skaitlingos palaikymo armijos neturi, bet galinga sudėtis ir patyręs treneris šįsyk ypač audrino gerbėjų fantaziją.

Pasakysiu tiek: kai į „langus“ neatvyksta NBA žaidėjai, niekam tai neužkliūva. O kai nėra Eurolygos žaidėjų, visi puola Eurolygą. Nesuprantu, kodėl, koks čia yra skirtumas? Norėčiau išgirsti atsakymą, nes taip nėra sąžininga. Taigi, prašau, klauskite to FIBA.
Dimitris Itoudis

„Gyvenime būna sunkių akimirkų, kai krenti – tuomet reikia atsistoti. Tai – tik pradžia šiai komandai, puiki pamoka jai. Prisiimsiu visą kritiką dėl pasirinktos taktikos.

Bet manau, kad galime didžiuotis dėl to, kokį krepšinį žaidėme. Tai supratau iš to, kiek graikų šiandien buvo tribūnose – savo šalyje grąžinome krepšinį į dėmesio epicentrą. Žmonės tiki šia komanda, už tai esu jiems dėkingas“, – nesėkmę komentavo D. Itoudis.

Nors G. Antetokounmpo pelnė 31 tašką, 52-ejų specialistas pripažino, jog vokiečių sumanymai gynyboje buvo veiksmingi.

„Tai nebuvo kažkoks atsitiktinumas. Pavyzdžiui, aštuntfinalyje Čekija taip pat naudojo puikią strategiją statydama sienas prieš Giannį ir visaip mėgindama numušti jo kūrybingumą ir produktyvumą. Mums trūko mūsų pačių geresnės gynybos, kuri leistų susikurti galimybių kontratakoms“, – vertino graikų vairininkas.


Garsiausias jo auklėtinis vis dar nėra nieko pasiekęs tarptautiniame krepšinyje – nepaisant įspūdingos G. Antetokounmpo statistikos, Graikija medalį aukščiausio rango turnyre paskutinį sykį iškovojo dar 2009 metais, tapusi bronzine Europos čempionato prizininke.

Panašu, kad D. Itoudis yra sunerimęs, jog lyderis nenuspręstų daugiau nebemėginti – bent jau taip nuskambėjo trenerio žodžiai paklausus apie darbą su vienu geriausių planetos krepšininkų.

„Dirbti su Gianniu paprasta, nes jis yra labai motyvuota ir kukli asmenybė. Dabar jam reikia atgauti kvapą, ramiai viską įvertinti, išlikti sveikam, grįžti į NBA ir ten laimėti titulų. O paskui, kai bus įmanoma, vėl prisijungti prie nacionalinės komandos. Ko Giannis galėtų pasimokyti iš šio čempionato? Tai aptarsiu asmeniškai su juo pačiu“, – kalbėjo D. Itoudis.


Pats treneris, pirmą kartą dalyvavęs didžiajame rinktinių turnyre, pripažįsta gavęs daug pamokų – taip pat ir nemalonių.

„Darbas rinktinėje – kas kita nei klubo treniravimas. Tai – tarsi sprintas, kuriame kiekviena klaida lemia daug daugiau nei ilgame maratone. Kalbu apie save patį, kadangi tų klaidų turbūt neišvengiau.

Reikės viską apgalvoti, pasverti ir pasimokyti. Man tai – taip pat nauja patirtis. Mūsų grupei dar reikia susikurti tinkamus įpročius, kurie susiformuoja tik ilgai dirbant kartu. Tarkime, Ispanija – trenerių štabas ten nesikeičia labai seniai. Tai puikus pavyzdys“, – dėstė D. Itoudis.

Treniruoti tautiečius pernai jam leido Maskvos CSKA (Rusija) klubas, iš kurio graikas praėjusią vasarą perėjo į Stambulo „Fenerbahče“. Turkijos čempionai taip pat neprieštarauja darbui nacionalinėje komandoje – bent jau kol kas.

Septyniskart Eurolygos čempionas yra vienas iš nedaugelio, turinčių tokią galimybę: be jo, šiame Europos čempionate pasirodė dar trys stipriausiame žemyno klubų turnyre dirbantys specialistai.

Lietuviams vadovavo Kauno „Žalgirio“ vairininkas Kazys Maksvytis, turkams – Erginas Atamanas iš Stambulo „Anadalu Efes“. O Eurolygos naujokų Bolonijos „Virtus“ strategas iš Italijos Sergio Scariolo pusfinaliui ruošia ispanus.

Delfi paklaustas apie užimamų pareigų derinimą, D. Itoudis pripažino, kad dabartinėmis aplinkybėmis tai – sudėtinga misija.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) į savo čempionatus nebekviečia Eurolygos teisėjų, o treneriams labiausiai trukdo klubų sezono metu vykstančios rinktinių atrankos varžybos.

„Palietėte labai plačią temą, apie kurią dabar tiesiog neturime pakankamai laiko diskutuoti. Bet pasakysiu tiek: kai į „langus“ neatvyksta NBA žaidėjai, niekam tai neužkliūva. O kai nėra Eurolygos žaidėjų, visi puola Eurolygą. Nesuprantu, kodėl, koks čia yra skirtumas? Norėčiau išgirsti atsakymą, nes taip nėra sąžininga. Taigi, prašau, klauskite to FIBA.

Ačiū ir CSKA, ir „Fenerbahče“, kad leido man imtis šių pareigų. Bet treniruoti rinktinės per atrankos „langus“ aš negalėsiu, tai – neįmanoma. Viliuosi, kad galų gale žmonės iš skirtingų barikadų pusių susės prie vieno stalo ir ras išeičių iš šios situacijos, kurios tiktų ir treneriams, ir žaidėjams“, – teigė D. Itoudis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją