Triskart žemyno čempionės Lietuvos rinktinės pasirodymas 2022-ųjų Senojo žemyno pirmenybėse – pats prasčiausias per visą istoriją, jei neskaičiuosime 1993-ųjų metų turnyro Vokietijoje, į kurį buvo apskritai nepatekta.

Iki šiol slogiausiai mūsiškiams klostėsi 2001-ųjų Europos čempionatas Turkijoje (12 vieta) ir 2009-ųjų pirmenybės Lenkijoje (12 vieta).

Pirmadienį laidoje „Krepšinio zona“ viešėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vidas Gedvilas. Jis atskleidė, jog po pralaimėjimo ispanams pats paskambino strategui Kaziui Maksvyčiui.

„Mano pareiga buvo jį nuraminti. Pats dirbau treneriu, žinau, ką reiškia tokia situacija. Suprantu, kaip jautėsi Kazys po tokių pralaimėtų rungtynių.

Reikia treneriui grūdintis. Klausiau jo, ką tu galvoji toliau daryti. Tikslių atsakymų Kazys neturėjo. Pasakiau, kad reikia užbaigti olimpinį ciklą, patekti į žaidynes. K. Maksvytis puikiai pasirodė pasaulio čempionato atrankoje, pasiekė beveik maksimalų rezultatą. Jis turi užbaigti pradėtus darbus ir nuvesti rinktinę į olimpines žaidynes“, – teigė V. Gedvilas.

– Jūsų manymu, ar ta galutinė Lietuvos 15-a vieta atspindi komandos pajėgumą?, – laidoje „Krepšinio zona“ buvo paklaustas V. Gedvilas.

– Mes turime atkreipti dėmesį į žaidimą, jis buvo geras. Ar 15-a ar 9-a vieta, nėra skirtumo.

Mes iškėlėme tikslą užimti 1-4 vietas, kitos pozicijos nėra aktualios.

– Tikėtina, keisis Lietuvos pozicijos FIBA reitinge, tai turi įtakos sudarant burtų krepšelius. Kiek federacijai rūpi FIBA reitingas?

– Taip, jis aktualus. Kita vertus, laukia pasaulio čempionatas, galbūt ir Paryžiaus olimpinės žaidynės.

Manau, mūsų pozicijos kils.

Mums svarbiausi tikslai – pergalės ir olimpinės žaidynės, nes esame Paryžiaus olimpinių žaidynių cikle.

– Jūsų manymu, ar tik sėkmės pritrūko? Noriu jūsų paklausti kaip trenerio, kaip specialisto, ko konkrečiai pritrūko Lietuvos žaidime?

– Klaidų skaičius, daug klydome paprastose situacijose perduodant kamuolį ir panašiai. Tai vienas svarbiausių faktorių.

Kitas dalykas, reikia pataikyti, tiek baudas, tiek lemiamu metu. Taip pat lyderiai turi sužaisti svarbiu metu.

Jonui nepasisekė paskutinėse rungtynėse. Jei J. Valančiūnas būtų sumetęs savo vidurkius mače su ispanais, nebūtų problemų.

Kęstutis Kemzūra yra vienintelis, kuris esant reikalui galėtų pakeisti K. Maksvytį, bet jei Kazys tvirtas treneris, turi stuburą, jam reikia tęsti darbus.
Vidas Gedvilas

– Jūsų manymu, kodėl klydo lietuviai?

– Manau, visi vieni kitus išanalizuoja, pasirenka tam tikrą taktiką. Per pirmas trejas rungtynes galėjo laimėti bet kuri komanda.

Vienas pramestas metimas, neatkovotas kamuolys ir panašiai.

Dar atkreipčiau į tas nesportines pražangas, Igno Brazdeikio epizodas pratęsime nulėmė galutinį rungtynių rezultatą.

Teisėjavimas apskritai žemo lygio, dirba antro, trečio ešelono arbitrai.

Iš visko ir susideda tas pralaimėjimas arba pergalė. Išsiuntėme FIBA raštą, jog „Eurobasket“ kovoms teisėjautų geriausi arbitrai.

Manau, taip pat kreipsimės dėl natūralizuotų krepšininkų. Gal reiktų paklausti mūsų krepšinio bendruomenės, gal ir mums žengti tuo keliu? Mano nuomone, ne, mums to nereikia.

Kai kurie mano draugai rašė, kad geriau su savais pralaimėti nei su svetimais džiaugtis pergale.

– Kas turėtų nutikti, kad FIBA pakeistų savo nuostatus dėl natūralizuotų žaidėjų?

– Jei užsienietis nulemia rezultatą, tai koks čia rinktinių turnyras? Jei leidžia vieną, gal leis natūralizuoti ir antrą ar trečią krepšininką?

Kreipsimės į FIBA, jog imtųsi veiksmų.

– Po ispanų ir lietuvių mačo socialiniuose tinkluose kilo konfliktas dėl natūralizuotų žaidėjų, ispanų argumentas – I. Brazdeikis taip pat natūralizuotas krepšininkas.

– Ignas gimęs Lietuvoje, tėvai – lietuviai. Nemanau, kad Lorenzo Brownas gali tuo pasigirti.

– Galbūt Lietuvai keliami per aukšti tikslai?

– Nemanau, kad rinktinei reiktų kelti tikslą būti 10-ai. Reikia žiūrėti į patį žaidimą. Net ir po pralaimėjimų nebuvo rinktinėje jokių pykčių, tai neišmušė vyrų iš vėžių.

Komanda perspektyvi, sporte ne visada gali laimėti, ne visada – pralaimėti.

Galbūt pasaulio čempionate ar Paryžiuje (olimpinėse žaidynėse) išmuš mūsų valanda.

– Kada bus vertinamas rinktinės trenerių darbas?

– Neskubėkime. Ne šią savaitę, reikia sulaukti „Eurobasket“ pabaigos, įvertinti kitas rinktines.

Manau, tai nutiks rugsėjo gale.

– Noriu paklausti apie J. Valančiūno ir Domanto Sabonio duetą. Jūsų nuomone, ar tas duetas aikštėje nesutrukdė siekiant pergalių?

– Kiekvienas gali turėti savo nuomonę. Treneriai nutarė žaisti taip. Mano nuomone, geriau juos išnaudoti po vieną, jie turėtų vienas kitą keisti.

Bet niekas nežino, koks tuomet būtų rezultatas. Ir šiame čempionate buvo atkarpų, kuomet jie žaidė po vieną, nebuvo taip, jog visą čempionatą jie ant parketo buvo drauge.

– Kazys Maksvytis po mačo su ispanais sakė nežinantis ar tęs darbus rinktinėje? Ar teko kalbėtis su juo?

– Kalbėjome su juo. Mano pareiga buvo jį nuraminti. Pats žinau, ką reiškia tokia situacija, tad suprantu, kaip jautėsi Kazys po tokio vakaro. Reikia treneriui grūdintis.

Klausiau jo, ką tu galvoji toliau daryti. Tikslių atsakymų Kazys neturėjo.

Pasakiau, kad reikia užbaigti olimpinį ciklą, patekti į žaidynes. K. Maksvytis puikiai pasirodė pasaulio čempionato atrankoje, pasiekė beveik maksimalų rezultatą. Jis turi užbaigti pradėtus darbus ir nuvesti rinktinę į olimpines žaidynes. Rudenį laukia vėl rinktinės „langas“.

Taip, Kęstutis Kemzūra yra vienintelis, kuris esant reikalui galėtų pakeisti K. Maksvytį, bet jei Kazys tvirtas treneris, turi stuburą, jam reikia tęsti darbus.

Komanda gera, žaidė neprastai. Suprasčiau, jei rinktinė būtų triuškinta varžovų. Tuomet sakyčiau, kad kažkas negerai. Manau, Kazys liks šiame poste, bet nežinau Vykdomojo komiteto narių nuomonės.

– Ar liks tie patys rinktinės asistentai? Žinau, kad K. Maksvyčio ir K. Kemzūros krepšinio vizijos kažkiek skiriasi.

– Manau, puikus, subalansuotas trenerių štabas. K. Kemzūrą puikiai pažįstu, jis neturi ambicijų užimti vyr. trenerio kėdę, jo tikslas – padėti.

Giedrius Žibėnas – perspekyvus, jaunas treneris, jam suteikėme šansą padėti trenerių štabui ir įgyti patirties. K. Maksvyčiui tikrai neprimetėme trenerių štabo.

Apie konkrečius dalykus, detales nekalbėjome su Kaziu. Jei jis pasakys, kad reikia kito štabo, gerbsime jo nuomonę.

– Atrodo, vis sunkiau prisikviesti žaidėjus į rinktinę. Ar tai tampa bėda?

– Nemanau, kad tai problema. Kazys kalbėjo su visais krepšininkais. Į rinktinės stovyklą galėjai sukviesti ir 18 krepšininkų, bet važiuoja tik 12-a žaidėjų.

Manau, buvo optimali rinktinė, išskyrus trūko Edgaro Ulanovo, tai nestandartinis žaidėjas, jo labiausiai trūko Kaziui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)