Ricky Rubio, Sergio Lullas, Alexas Abrinesas, Victoras Claveras, Sergi Martinezas, Alberto Abalde – tai dar ne visi ispanų praradimai prieš Senojo žemyno pirmenybes.

Neminint pasitraukusių auksinės kartos, šešis kartus paeiliui finišavusios ant Europos čempionato prizininkų pakylos, šviesulių.

Bet net ir likusi be šio krepšinio žvaigždyno Ispanija nepuolė nuoga į dilgėles.

Čempionato aštuntfinalyje 102:94 eliminavę Lietuvą, S. Scariolo auklėtiniai tęsia savo daug išankstinių vilčių nežadinusį žygį Berlyne.

„Kvapą gniaužia matant pastangas, kurias įdeda ši jauna komanda. 11 taškų tokiose rungtynėse – didžiulis deficitas, bet mes jį panaikinome. Kai lietuviai išplėšė pratęsimą, nepradėjome drebinti kojų, atsilaikėme. Tas pats pasikartojo ir pratęsime.

Šių vaikinų charakteris – neįtikėtinas. Dėl jo mes ir dirbome daugelį metų, bandydami išugdyti šiems krepšininkams tinkamas vertybes – vieningumą, sugebėjimą priimti naujokus, pasiryžimą likus trims dienoms iki čempionato starto viską mesti ir grįžti į rinktinę. Ką gi, pavyko, kad ir kaip tai būtų netikėta – esame stipriausių aštuonete. Kodėl gi nepabandžius eiti dar toliau?“ – po rungtynių kalbėjo 61-erių italas, virtęs neatsiejama ispaniško krepšinio dalimi.

Minėdamas sugebėjimą „priimti naujokus“, jis, be abejo, turėjo omenyje iš pradžių priešiškų reakcijų net ir pačioje komandoje susilaukusį „natūralizuotą“ amerikietį Lorenzo Browną.

Pastarasis „Mercedes-Benz“ arenoje į lietuvių krepšį suvertė 28 taškus.

Likus kelioms dienoms iki Europos čempionato starto vietoje susižeidusio S. Llullo skubiai iškviestas buvo Alberto Diazas, šeštadienį pravertęs tiek gynyboje, tiek ir puolime.

Visi dvylika Ispanijos žaidėjų žengė į aikštę žūtbūtiniame mače, ir iš konteksto ryškiau iškrito galbūt tik vienas Sebastianas Saizas.

Nors ne visi jų net ir Ispanijos ACB lygos vidutiniokų klubuose griežia pirmaisiais smuikais.

Bet tikrasis smuikininkas šioje rinktinėje – S. Scariolo, šiame čempionate galutinai atsikratantis tokių žvaigždžių kaip broliai Pau ir Marcas Gasoliai ar Juanas Carlosas Navarro pagalbininko etiketės.

Aštuntfinalyje jo taktiniai sumanymai gynyboje išbalansavo daugiau talento turinčią Lietuvos rinktinę ir galiausiai pasiuntė ją atgal į Vilnių.

Spaudos konferencijoje S. Scariolo buvo paklaustas, kodėl pasitikėjo ne itin sėkmingai mačą pradėjusiu Usmanu Garuba ir leido jį į aikštę rungtynių kulminacijoje.

„Turi kliautis instinktu. Neturėjau jokių statistinių duomenų, kad galėčiau iš anksto pasverti tokį sprendimą. Tik jaučiau, kad Lorenzo ves mus puolime, o Usmanas turi tai daryti gynyboje. Taip, pirmame kėlinyje jis klydo, bet jaunam žaidėjui tai atleistina, kol viskas laikosi patenkinamuose rėmuose“, – paaiškino S. Scariolo.

Vis dėlto net ir krepšinio didmeistrio instinktas nekuždėjo, jog vienintelis komandos veteranas Rudy Fernandezas imsis bombarduoti lietuvius, tarsi už jo nugaros nebūtų 37-erių metų, iš kurių pusę dabartinis kapitonas praleido Ispanijos rinktinėje.

„Nesitikėjau, kad jis taip sužais. Dažniausiai Rudy būdavo vienas mūsų ekipos lyderių, bet jį šiek tiek goždavo Gasolių ir kitų vedlių šešėlis. Dabar jis liko paskutinis iš tos kartos – turbūt tai pajautė ir ėmėsi iniciatyvos pats.

Rudy nuo pat savo pirmos dienos šioje komandoje buvo neįtikėtinas lyderis, savo pavyzdžiu rodantis, kaip reikia sunkiai dirbti treniruotėse, kaip padėti jaunesniems kolegoms – nors jiems Rudy ir gali būti griežtas. Tai jis padėjo įsitraukti Lorenzo, padėjo ir man savo nuolatinėmis įžvalgomis. Nėra lengva vilkėti Ispanijos marškinėlius, bet Rudy gali patarti, kaip tai daryti. Velniškas kapitonas, prieš kurį turiu nukelti kepurę“, – 13 taškų pasižymėjusį Madrido „Real“ gynėją liaupsino S. Scariolo.

Ketvirtfinalyje antradienį ispanai žais su Suomijos ir Kroatijos poros nugalėtojais.

Tai buvo dvylikta komandų tarpusavio akistata svarbiausiuose krepšinio turnyruose: vos dukart laimėjusiai Lietuvai ispanai lieka neįveikiami nuo pat 2010 metų pasaulio čempionato.

Į pajėgiausių aštuntuką Europos čempionate lietuviai nepateko antrą kartą iš eilės – 2017 metais Dainiaus Adomaičio treniruota komanda finišavo devinta. Tokią pačią poziciją ji užėmė ir 2019-ųjų pasaulio pirmenybėse.

Lietuva ir Ispanija du kartus tikrinosi jėgas ir prieš turnyro pradžią, tuomet tiek svečiuose, tiek namuose nugalėjo Kazio Maksvyčio auklėtiniai.

Primename, kad pirmame etape ispanai (4/1) laimėjo A grupės varžybas, lietuviai B grupėje liko ketvirti (2/3).

Kitų šeštadienio aštuntfinalių rezultatai

Prancūzija – Turkija 87:86 (18:11, 25:24, 6:22, 28:20, 10:9)

Slovėnija – Belgija 88:72 (24:19, 20:22, 19:19, 25:12)

Vokietija – Juodkalnija 85:79 (19:10, 29:14, 19:26, 18:29)

Sekmadienį vyksiantys aštuntfinaliai

Ukraina – Lenkija

Suomija – Kroatija

Serbija – Italija

Graikija – Čekija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)