Baigiantis komandos treniruotei I. Brazdeikis retai prisijungia prie žaidėjų, mėginančių laimę metant iš aikštės vidurio.

Penktadienį po pratybų Berlyne jis taip pat vietoje azartiškos pramogos ilgėliau atliko tempimo pratimus aikštės šone.

Kuomet nuolat ieškai kelių brautis link krepšio nežiūrint į varžovų gynybą, tai – visai išmintingas pasirinkimas.

„Aišku, po tokių kovų lieka mėlinių ir nubrozdinimų, bet šiaip niekuo rimčiau nesiskundžiu“, – Delfi patikino I. Brazdeikis.

Kietas žaidimas – jo vizitinė kortelė nuo pat vidurinės mokyklos laikų. Jei ne gynyboje, tai bent puolime.

Aš nežaidžiu psichologinių žaidimų. Mes eisime į aikštę laimėti, bet daugiau jokių pašalinių minčių neturime.
Ignas Brazdeikis

Tik 23-ejų 201 cm ūgio puolėjas iki šiol niekad nebuvo demonstravęs savo gabumų gimtajame žemyne. Kaune gimęs būsimas krepšininkas nuo dvejų augo JAV ir Kanadoje. NCAA praleidęs tik vienerius metus, 2019-aisiais pamėgino laimę NBA naujokų biržoje. Bet per trejus metus įsitvirtinti Niujorko „Knicks“ ir Orlando „Magic“ klubuose nepavyko, ir praėjusią vasarą Iggy sukirto rankomis su Kauno „Žalgiriu“.

Prieš tai jam buvo atkurta Lietuvos pilietybė, atvėrusi duris ir į šalies rinktinę.

Iki praėjusios savaitės naujokas Europos pirmenybes buvo matęs tik televizoriaus ekrane.

„Nesakyčiau, kad Šiaurės Amerikoje Europos čempionatas – labai aptarinėjama tema. Bet kai kurie žmonės jį seka, kaip kad aš pats anksčiau žiūrėdavau rungtynes. Žinoma, žiūrėti – ne tas pats kaip žaisti, kaip treniruotis ir ruoštis rungtynėms. Tikrai nauja patirtis“, – sakė I. Brazdeikis.


Ir kokia buvo ta pirmoji pažintis?

„Europos krepšinis labai įtraukiantis. Daug stiprių komandų, daug atkaklių rungtynių, puiki atmosfera arenoje. Konkurencija – didžiulė, ir visi nori nugalėti. Kiekvieną vakarą turi būti pasiruošęs ant parketo palikti visas jėgas. Smagu dalyvauti tokiame turnyre“, – pasakojo rinktinės naujokas.

Dar smagiau tuomet, kai už nugaros – tūkstantinės palaikymo pajėgos. Nors Iggy nereikėjo keliauti į Kelną, kur vyko pirmas čempionato etapas, kad įsitikintų, ką Lietuvai reiškia krepšinis.

Bet „Lanxess“ arenoje jį ragino ir vienas ypatingas gerbėjas – iš Kanados atskridęs tėvas Sigitas. Pastarasis palaikys lietuvius ir šeštadienį Berlyne laukiančiame aštuntfinalyje su Ispanija, tuomet turės grįžti anapus Atlanto.

Būtent iš tėvo I. Brazdeikis paveldėjo ūgį. Būtent jis buvo pirmasis penkerių metų Iggy treneris, nors pats krepšinio profesionaliai nežaidė – tvirtai sudėtas vyras jaunystėje mieliau rinkosi kovinį sportą.

Kaip prieš penkerius metus interviu Delfi yra sakęs S. Brazdeikis, į krepšinį jį pastūmė sūnaus potraukis oranžiniam kamuoliui ir atsiskleidęs talentas.

„Krepšinio aš nežaidžiau, bet jį išmanau – kaip ir visi lietuviai. Juk visi mes esame krepšinio treneriai. Jei rimtai, augau kartu su Ignu – ėmiau gilintis į žaidimo niuansus, padėjau, kiek galėjau. Dabar padedu jaunesniajam sūnui Augustui“, – 2017-aisiais kalbėjo S. Brazdeikis.

Vis dėlto ir bendraudamas su vyresnėliu jis nevengia krepšinio temos. Nereikėtų stebėtis, kad vykstant Europos čempionatui tėvas su sūnumi taip pat pirmiausia pasikalba būtent apie Europos čempionatą.

„Jis tikrai išmano šį žaidimą, mes nuolat keičiamės informacija. Tėtis mane lydi nuo pirmų žingsnių krepšinyje, jis visada turi žodžių, tinkamų padrąsinti, taip pat kritiškų pastabų, kurios padeda tobulėti. Niekas nepasikeitė ir dabar“, – sakė I. Brazdeikis.


Galbūt tėvo nuomonė ir yra tas veidrodis, kuriame debiutantas regi savo ligšiolinio žaidimo atspindį.

Paprašytas jį įvertinti, I. Brazdeikis pernelyg nedvejoja. Ir nesidrovi.

„Geras pasirodymas, sakyčiau, solidus. Aišku, krepšinis čia kitoks, pavyzdžiui, perėjimas iš gynybos į puolimą. Man reikia daug ko mokytis, bet džiaugiuosi dėl savo ligšiolinio žaidimo. Stengiausi, žaidžiau kietai ir toliau bandysiu progresuoti kiekvieną dieną. Juk vis dar esu jaunas ir mažai terungtyniavęs Europoje – erdvės tobulėjimui yra daug“, – dėstė būsimas žalgirietis.


Patobulinti tikrai yra ką. I. Brazdeikiui viskas klojosi kaip iš pypkės pasaulio čempionato atrankos varžybose liepą, kai jis pirmą kartą pasimatavo Lietuvos rinktinės marškinėlius, bei rugpjūčio kontrolinių rungtynių ciklo pradžioje.

Tačiau žemyno pirmenybių starte sutikti galingi varžovai neleido užsisvajoti.

I. Brazdeikis ir toliau žaidžia rezultatyviai – pagal pelnomus taškus komandoje po grupių etapo jis ketvirtas (vid. 9,4).

Bet naudingumo koeficientas nusmuko iki 6,4 balo. Daugiau klaidų už atsarginį puolėją (vid. 2) daro tik ilgiausiomis pamainomis plušantis Jonas Valančiūnas (vid. 2,2), o labiausiai koją kiša netikslūs metimai.

„Iš žaidimo“ Iggy atakuoja prasčiausiai komandoje – 37 proc. taiklumu (neminint taškų sąskaitos čempionate dar neatidariusių Eigirdo Žukausko ir Kristupo Žemaičio).

Jeigu tritaškių pataikymas (32 proc.) akių nebado, tai 40 proc. dvitaškių tikrai nepuošia statistikos.


Problema ta, kad I. Brazdeikis neretai atlieka sudėtingus metimus po prasiveržimo. Galbūt krepšininkas dar neįgudo „skaityti“ europietiško krepšinio situacijų, o gal siauresnėje nei NBA aikštėje erdvės aplink krepšį nepalieka sunkioji rinktinės artilerija: J. Valančiūnas su Domantu Saboniu?

Pats Iggy purto galvą.

„Nėra jokios konkrečios priežasties. Tiesiog būna tokių atkarpų, kai metimai krenta prasčiau nei įprasta. Ir tiek. Tas procentas dar pasikeis“, – nedvejodamas pareiškė žaidėjas.

Kol kas garantuotas jis gali būti tik dėl vienos progos kilstelėti skaičius – aštuntfinalis klaidų jau nebeatleidžia.

Praėjusį mėnesį dvejose draugiškose rungtynėse su Ispanija I. Brazdeikis buvo vienas pavojingiausių Lietuvos ekipos ginklų – pelnė atitinkamai 19 ir 16 taškų, įskaitant pergalingą dvitaškį mačo Vilniuje pabaigoje.

Ispanų strategas Sergio Scariolo, regis, tik apsidžiaugtų, jei lietuviai tebegyventų šių kontrolinių akistatų atsiminimais – penktadienį patyręs specialistas uoliai stengėsi įteigti mintį, jog Lietuvos komanda turėtų būti laikoma aiškia aštuntfinalio favorite.


Patiems lietuviams galbūt būtų naudingiau atsispirti nuo paskutinių oficialių tarpusavio rungtynių – 2016 metais Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse Pirėnų pusiasalio atstovai sutraiškė tuomet Jono Kazlausko treniruotą ekipą 109:59.

Paklaustas, kaip vertina pasalūniškus S. Scariolo žodžius, I. Brazdeikis traukė pečiais.

„Aš nežaidžiu psichologinių žaidimų. Mes eisime į aikštę laimėti, bet daugiau jokių pašalinių minčių neturime.

Trečią kartą žaisime su ispanais ir tikimės, kad šįsyk susidursime su geriausia jų versija. Analizuojame jų taktiką, bandome nuspėti, ko reikėtų laukti. Dirbame ir nekantriai laukiame šios dvikovos“, – teigė krepšininkas.

Beje, pernai atgavęs Lietuvos pilietybę, pagal pakeistus teisės aktus jis išsaugojo ir kanadietišką pasą.

O Kanadoje, kaip ir Jungtinėje Karalystėje, ketvirtadienį prasidėjo dešimt dienų truksiantis gedulas, palydint į paskutiniąją kelionę 70 metų valdžiusią karalienę Elžbietą II.


Kanada priklauso monarchijos vienijamoms Sandraugos šalims, kurių siuzerenu iki šiol formaliai tebėra laikomas Bakingamo rūmų valdovas.

„Liūdnos naujienos, karalienė labai ilgą laiką buvo didelė figūra visame pasaulyje. Skaudu atsisveikinti, bet jos gyvenimas tikrai buvo nuostabiai turiningas, ir ji nuveikė labai daug gero“, – apie epochos pabaigą atsiliepė I. Brazdeikis.

Primename, kad Lietuvos ir Ispanijos kova dėl vietos žemyno stipriausių aštuonete šeštadienį prasidės 21.45 val. Lietuvos laiku.

Ispanai (4/1) laimėjo A grupės varžybas, lietuviai B grupėje liko ketvirti (2/3).

Iki šiol komandos tarpusavyje didžiuosiuose krepšinio turnyruose buvo susidūrusios vienuolika kartų, Lietuvos rinktinei laimėti pavyko tik dusyk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją