„Rungtynių arbitrai ir sekretoriato darbuotojai suklydo neskirdami baudos metimo po techninės pražangos.

FIBA nusprendė, jog trys aikštės teisėjai ir rungtynių komisaras nebedirbs iki turnyro pabaigos“, – skelbiama organizacijos pranešime.

FIBA nuo tolimesnių Europos krepšinio čempionato rungtynių nušalino italą Manuelį Mazzoni, lenkus Wojciechą Liszką ir Michalą Procą, rungtynių komisaro pareigas užėmė Alainas Steffesas iš Liuksemburgo.

Primename, kad Lietuvos rinktinė protestavo dėl grubaus arbitrų neapsižiūrėjimo: trečiame kėlinyje nubaudę Vokietijos trenerį Gordoną Herbertą technine pražanga, teisėjai pamiršo skirti papildomą baudos metimą.

Po dvikovos pralaimėjusi Turkijos rinktinė pateikė protestą dėl sekretoriato klaidos, dėl kurios „dingo“ 22 sekundės.

„Išanalizavus tikslius laiko matavimo sistemos įrašus, daroma išvada, kad nors žaidimo laikrodį sustabdė teisėjai, incidento metu bandant arbitrams išskirti krepšininkus vienas žaidėjų netyčia lietė arbitro uniformoje esantį specialų įrenginį ir taip vėl paleido rungtynių laiką“, – praneša FIBA.

Skelbiama, jog FIBA „imasi papildomų priemonių, siekdama užtikrinti „Eurobasket“ teisėjų nuolat gerėjantį aukšto lygio darbą“.

„FIBA ir toliau vertins teisėjų darbą, imdamasi visų reikiamų priemonių rungtynių metu, tačiau netoleruos arbitrų žeminimo prieš, per ir po rungtynių. FIBA ragina visas suinteresuotas šalis saugoti deramą aplinką, kurioje teisėjai, kaip ir žaidėjai, galėtų demonstruoti savo sugebėjimus“, – skelbiama pranešime.

FIBA atrinko 20 iš 44-ių arbitrų, kurie toliau dirbs „Eurobasket“ atkrintamosiose.

„Visi šie arbitrai teisėjauja rungtynėms, kuriose dalyvauja geriausi Europos žaidėjai, kovojantys savo šalių lygose. Be to, tai arbitrai, turintys „Eurobasket“ turnyro, pasaulio čempionato ir olimpinių žaidynių patirties“, – skelbia FIBA.

Situaciją vadina „kurioziška“

Laidoje „Krepšinio zona“ viešėjęs Lietuvos krepšinio lygos teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis tokiai arbitrų klaidai Lietuvos ir Vokietijos mače nerado paaiškinimo.

„Kurioziška situacija. (...) Aiškiai matėme teisėją TV ekranuose, jog Vokietijos strategui buvo skirta techninė pražanga. Taip pat, kaip ir priklauso, buvo pranešta sekretoriatui parodant raidę „C“, tai reiškia „coach“ (anglų k. – teisėjas).

Techninė pražanga fiksuota ir rungtynių protokole, tik baudos metimo niekas nemetė. Nėra tam paaiškinimo. Manau, tą lėmė emocinė būsena ir įtampa, tačiau labai keista. Juk yra dar du teisėjai. Jie galėjo matyti arba nepastebėti, tačiau galėjo pasiteirauti kolegos – palauk, o kaip čia yra? Taip pat yra sekretoriatas, kuris tikrai užfiksavo, taip pat yra rungtynių komisaras.

Matėme, Jonas Valančiūnas stojo iškart mesti baudos metimus už varžovo pražangą gynyboje. Kaip žinome, už techninę pražangą baudos metimą galėjo mesti bet kuris krepšininkas iš esančių aikštėje. Taip, tą baudos metimą galėjo realizuoti ir Jonas, tačiau žinome, jog techninės pražangos atveju metant baudą negali kiti krepšininkai stovėti greta metančiojo prie baudos aikštelės.

Čia jau turėjo kilti didelis klausimas – kodėl stovi žaidėjai ir ar tikrai treneris paskyrė šį žaidėją mesti baudą už techninę pražangą? Stresinėje situacijoje sudreifavo arbitrai. Nesakau, kad tyčia, bet tai akivaizdi klaida. Taip pat yra rungtynių komisaras, jis turėjo atkreipti dėmesį.

Nežinome, kaip ir ar komisaras reagavo, matome tai, ką fiksavo operatorius. Laikas buvo sustabdytas, komisaras turėjo ne vieną opciją, kaip atkreipti dėmesį į šią situaciją, sudėtingiau, kai tęsiasi rungtynės“, – laidoje „Krepšinio zona“ kalbėjo A. Pavilonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)