Lietuvos rinktinė į Berlyną tiesioginiu skrydžiu iš Kelno atvyko ketvirtadienį ryte. Tą patį vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniai turėjo vienintelę treniruotę „Mercedes-Benz“ arenoje. Penktadienį, aštuntfinalio rungtynių išvakarėse (jas lietuviai su ispanais pradės šeštadienį 21.45 val.) K. Maksvyčio kariauna sportuos treniruotėms skirtoje salėje. Tokios pačios sąlygos – ir Ispanijos krepšininkams.

Penktadienio vakarą abi varžovės pratybas rengs viena po kitos – treniruotės bus labai vėlyvos. Ispanai Lietuvos laiku savo pratybas pabaigs apie 22 val., o lietuviai – pamažu artinantis vidurnakčiui.

Kol kas Vokietijos sostinėje sunku pastebėti ryškesnių ženklų, kad čia jau po savaitės bus karūnuota stipriausia Europos krepšinio rinktinė. Turnyro reklamos ryškiau matomos tik prie pačios „Mercedes-Benz“ arenos, o jos viduje turnyro organizatoriai dar dėlioja paskutinius pasirengimo turnyrui štrichus.

Penktadienio rytą, ant parketo nurodymus Turkijos rinktinei dalijant Erginui Atamanui, greta darbuotojai dar vedžiojo įvairius kabelius, buvo ruošiamasi atitverti krepšininkų interviu skirtą mix zoną. Skirtingai nei Kelno „Lanxess“ arenoje, Berlyne žiniasklaidai bus skirta ne viena, o dvi tribūnos – viena greta aikštės už krepšio, kita – per 14 tūkst. žiūrovų talpinančios arenos viršutiniame aukšte.


Pirmajame šeštadienio aštuntfinalyje ginklus surems jau minėta Turkijos rinktinė ir Prancūzija. Mačas prasidės 13 val. – dėl tokio ankstyvo rungtynių laiko E. Atamanas jau spėjo išsakyti kritiką Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA), tačiau šis faktorius – tikrai menkesnė problema už tą, apie kurią turkai buvo informuoti penktadienį popiet. Paaiškėjo, kad dėl traumos, patirtos rungtynių su Juodkalnija metu, čempionate komandai daugiau nepadės Shane'as Larkinas – natūralizuotam amerikiečiui prireiks rankos pirštų operacijos.

Nerimo po Tbilisyje vykusių tų rungtynių su ta pačia Juodkalnija būta ir Ispanijos rinktinės gretose. Dešinį kelį skausmingai susitrenkė labiausiai patyręs komandos žaidėjas ir kapitonas Rudy Fernandezas.

37-erių veteranas netgi praleido paskutinį grupės susitikimą su Turkija, nes nesijautė gerai. Nors abejonių dėl krepšininko sveikatos būklės dar yra, jis FIBA užsakytu reisu iš Tbilisio atskrido į Berlyną ir, regis, turėtų būti Sergio Scariolo rotacijoje per aštuntfinalio rungtynes.

Berlyno "Mercedes-Benz" arena

Sakartvele vykusiame A grupės turnyre ispanai finišavo pirmi. Jie 114:87 įveikė Bulgariją – 90:64 – Turkiją, 82:65 – Juodkalniją ir 72:69 – Turkiją. Vienintelį pralaimėjimą būsimi lietuvių varžovai patyrė rungtynėse su Belgija – 73:83.

Savo ruožtu turnyrą pralaimėjimais Slovėnijai, Prancūzijai ir Vokietijai pradėję Lietuvos krepšininkai vėliau nugalėjo vengrus, o pergalė prieš Bosniją ir Hercegoviną K. Maksvyčio vadovaujamai komandai leido grupėje užimti ketvirtąją vietą, suteikusią teisę tęsti kovą Berlyne.

R. Fernandezas šiame Eurobasket 2022 turnyre yra antras mažiausiai laiko ant parketo praleidžiantis Ispanijos rinktinės krepšininkas – vid. 13,8 min. per susitikimą. Visgi per tą laiką veteranas suspėja pelnyti po 6 taškus ir atlikti po 2 rezultatyvius perdavimus. Tiesa, šiuos statistikos skaičius gerokai pakoregavo jau minėtoji trauma – anksčiau laiko aikštę susitikime su juodkalniečiais palikęs Rudy žaidė vos 9 min.

Mažiau laiko už veteraną S. Scariolo ant parketo suteikia tik rezerviniam vidurio puolėjui Sebastianui Saizui, žaidžiančiam po 6,9 min. ir surenkančiam po 3,5 taško.

Rezultatyviausias, daugiausiai kamuolių atkovojantis ir naudingiausias ispanų gretose yra komandos starto penkteto vidurio puolėjas Willy Hernangomezas – 15,4 taško, 7,4 atšokusio kamuolio ir 19,2 efektyvumo balo per 21 min.

Savęs tikrai vertą varžovą Willy sutiks lietuvių gretose – Jonas Valančiūnas kol kas čempionate vidutiniškai suverčia po 18,4 taško, atkovoja po 11,4 kamuolio ir renka po 25 efektyvumo balus. Tiesa, už Hernangomezą JV ant parketo laiko praleidžia gerokai daugiau – beveik po 30 min.

Lietuvos ir Ispanijos aštuntfinalio poros laimėtojai ketvirtfinalyje žais su Kroatijos ir Suomijos rinktinių aštuntfinalio laimėtojais.

Aštuntfinalio rungtynių grafikas

Šeštadienis, rugsėjo 10 d.

13.00 val. Prancūzija – Turkija
15.45 val. Slovėnija – Belgija
19.00 val. Juodkalnija – Vokietija
21.45 val. Lietuva – Ispanija

Sekmadienis, rugsėjo 11 d.

13.00 val. Ukraina – Lenkija
15.45 val. Suomija – Kroatija
19.00 val. – Serbija – Italija
21.45 val. – Graikija – Čekija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją