Be traumą patyrusio savo lyderio žaidę vengrai Lietuvos rinktinei nervus patampė tik pirmoje mačo pusėje, kai Kaziui Maksvyčiui atlikus keletą keitimų ir į aikštę pirmą kartą čempionate metus Kristupą Žemaitį, lietuviai praleido varžovų spurtą (2:9) ir leido vengrams persverti rezultatą – 26:27. Tačiau netrukus po tritaškį smeigė ant parketo sugrąžinti Rokas Jokubaitis ir Domantas Sabonis, stabilizavę situaciją, o baigiantis pirmai mačo pusei taškų skirtumas tarp komandų jau buvo dviženklis.

Dienos apibendrinimą K. Maksvytis pradėjo ne nuo lietuvių rungtynių su vengrais, bet nuo nelengvos Prancūzijos krepšininkų pergalės prieš Bosniją ir Hercegoviną (81:68), nuo kurios ir priklausė lietuvių likimas čempionate.

„Sunki diena, labiau turbūt emociškai. Pirmos rungtynės išsunkė labiau nei antros. Drėko delnai, visas kūnas. Buvo dar sunkesnis jausmas, kai tu nieko negali pakeisti. Bet prancūzai – profesionalai, žaidė iki pabaigos.

Vakar juokaudami jie sakė, kad jeigu jūsų sirgaliai palaikys mus – pasistengsime laimėti. Taip ir atsitiko – jie žaidė iki pabaigos ir parodė, kad yra gera komanda. Na, o antrose mūsų rungtynėse dar jautėsi nervingumas, bet išsikovojome tą tašką. Kažkiek pataupėme lyderius, nes prieš rytojaus mačą ir vėl turime kiek mažiau laiko nei bosniai. Bet šansai pagaliau vėl mūsų rankose. Darysime viską, kad juos išnaudoti“, – nukritus slėgusiai įtampai žadėjo K. Maksvytis.

– Treneri, kur stebėjote rungtynes tarp Prancūzijos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų?

– Pradžioje stebėjome viešbutyje, o rungtynių pabaigą jau žiūrėjome arenoje. Iš arti teko viską pamatyti.

– Regis, prancūzų treneris Vincentas Collet yra jūsų bičiulis – galbūt prancūzams teks kokį vyno butelį pirkti?

– Labai artimu bičiuliu pavadinti negaliu, bet pažįstu nuo seno. Yra tekę pabendrauti ir žaisti su jo treniruojama komanda, kai Collet dar Strasbūre dirbo. Turime bendrų draugų prancūzų. Šaunuoliai jie, pakovojo, reikės jiems už tai atsidėkoti.

– Turbūt Domantui Saboniui labai reikėjo tokių sėkmingų asmeninių rungtynių, po kelių ne pačių geriausių pasirodymų?

– Jis šiek tiek nusiramino, sutvarkė emocijas. Jau kelias rungtynes neeikvoja energijos į šoną. Šiandien irgi buvo keli momentai, kai jis gerai užsiėmęs poziciją, bet negauna kamuolio. Po krepšiu vis dar turime tai pagerinti. Jam tokių rungtynių reikėjo. Manau – jos pačiu laiku.

– Šiandien komanda rungtynes pradėjo gana nervingai, per pirmą pusę padarė 10 klaidų, tačiau antroje jų beveik pavyko išvengti. Ar tas nervingumas gali būti susijęs su tomis emocingomis prancūzų rungtynėmis?

– Turbūt. Ir tai, ir tai. Mums tai buvo kaip pirmos atkrintamųjų varžybų rungtynės, nes dabar jau viską privalome laimėti. Ir jeigu kalbant apie kokybę, aš turiu prie ko prikibti. Bet čia rungtynės seka rungtynes, pasiėmėme tašką, pagaliau išsikovojome pirmą pergalę ir einame toliau.

– O prie ko galėtumėte prikibti?

– Pradžioje kartojosi tos pačios klaidos, šiek tiek nesilaikėme plano, nuo suolo pakilę žaidėjai prasčiau įsitraukė į žaidimą, bet svarbiausia – laimėjome.

– Kodėl atsarginiai krepšininkai šiandien pasirodė sąlyginai silpnai?

– Kažkiek sprendėme savo problemas. Bandėme taupyti Jono Valančiūno minutes, Igno Brazdeikio minutes taupome, nes jaučia nedidelius negalavimus. Pagrindiniai krepšininkai jau pagavę ritmą, o tiems, kurie beveik nežaidė, yra sunku eiti į aikštę ir sužaisti geras rungtynes. Bet šiandien buvo proga apšilti. Jei reikės rytoj, tikiuosi – jie padės.

– 2013-ųjų Europos čempionato grupėje taip pat turėjome išlikimo rungtynes su Bosnija ir Hercegovina. Įžvelgiate kažkokių panašumų dabar?

– Pamenu, tada įspūdingai žaidė Mirza Teletovičius, o Lietuvos rinktinę gelbėjo Linas Kleiza. Iš esmės tokios pačios išlikimo rungtynės. Manau, kad šį kartą jos bus labai fiziškos. Tiek šiandien, tiek vakar bosniai žaidžia aukštu, fiziškai stipriu penketu. Jie šiek tiek pailsi zoninėje gynyboje, kas jiems suteikia jėgų bėgti į greitą puolimą ar apskritai jėgų puolimui. Bus reikalų įveikti jų fiziškumą, jų zoninę gynybą.

– Šį kartą prancūzai gerokai užstrigo, kai bosniai ėmė gintis aikštės gynyba. Kiek jus neramina tai, kad Lietuvos rinktinės nariai šiandien labai prastai metė iš toli? Juk tai – pagrindinis ginklas prieš tokią gynybą.

– Rytoj bus kita istorija. Bet be abejo, reikės judinti kamuolį, reikės įveikti tą gynybą. Žiūrint iš vienos pusės, aikštės gynyba yra avantiūra – gali gauti metimą, gali nesukontroliuoti atšokusių kamuolių. Iš kitos pusės žiūrint, žaidėjai daugiau pailsi ir turi geresnes galimybes bėgti į greitą puolimą. Taigi, reikės rytoj prisitaikyti.

Europos krepšinio čempionatas: Lietuva - Vengrija. Rungtynių statistika

– Šiame čempionate jau ne kartą kentėjote nuo judrių varžovų lyderių. Ką esate paruošę Džananui Musai?

– Gerai, kad keletas rinktinės narių prieš jį yra žaidę pasaulio čempionato atrankos „lange“. Pirmose rungtynėse šimtu procentų nepavyko, bet antrose neblogai susitvarkėme. Žinome jo stiprias puses, kaip jis gali atakuoti. Ir galiu pripažinti, kad savo žaidimą jis yra gerokai pagerinęs.

– Koks Jusufo Nurkičiaus stabdymo planas?

– Tai universalus žaidėjas, gali grumtis po krepšiu, gali mesti iš toli, perduoti kamuolį. Visų pirma tai turėtų būti fiziškumas ir komandinis darbas. Čia neužteks vieno aukštaūgio žaidėjo indėlio.

– Ar šį vakarą skirsite bosnių analizei, ar dar pasižiūrėsite vokiečių ir slovėnų rungtynes, kurios vis dar yra aktualios?

– Ne, visiškai nežiūrėsime vokiečių su slovėnais. Skirsime dėmesį bosniams, žaidėjams leisime pravėdinti galvas ir trečiadienį per trumpą laiką bandysime suteikti kuo trumpesnę ir konkretesnę informaciją apie laukiančias rungtynes.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Kitas Lietuvos rinktinės žingsnis kelyje link Berlyno – trečiadienio susitikimas su Bosniija ir Hercegovina. Jame lietuvius tenkins tik pergalė. Pageidautina, kuo didesne taškų persvara, kadangi kol kas nėra aišku, ar grupėje dalijantis vietas neprireiks tarpusavio rungtynių taškų skaičiavimo tarp Lietuvos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Slovėnijos.

Kol kas egzistuoja galimybė, kad visos šios komandos turnyrą užbaigs turėdamos po dvi pergales. Tai nutiktų tokiu atveju, jei slovėnai pralaimėtų abu likusius savo susitikimus su Vokietija (antradienio vakarą 21.30 val.) ir Prancūzija (trečiadienio vakarą). Slovėnų pergalė prieš vokiečius šią teorinę galimybę nubrauktų jau šiandien.

Į kitą etapą iš grupės pateks keturios geriausios komandos. Prancūzija, Vokietija ir Slovėnija vietas jame jau yra užsitikrinusios.

Trečiadienį su Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė Lietuvos krepšininkai rungtynes pradės 15.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją