Būtent nuo šio mačo rezultato priklauso ir tolesnis Lietuvos (0/3) krepšininkų likimas Europos pirmenybėse Vokietijoje, o ar patys prancūzai atras motyvacijos dėl pergalės visa jėga kautis su grupės juoduoju arkliuku tapusiais bosniais – atsakyti sunku. Miglotai kalba ir patys prancūzų žaidėjai.

Vietą Europos čempionato aštuntfinalyje Berlyne jau užsitikrinusi Prancūzijos (2/1) rinktinė dvikovą su Bosnija ir Hercegovina (2/1) pradės 15.30 val. Lietuvos laiku. Olimpinių vicečempionų pralaimėjimas Balkanų atstovams reikštų, kad lietuvių viltys pro rakto skylutę išlįsti į Europos čempionato aštuntfinalį žlunga.

Prasmės nebetektų nei 18.15 val. vyksiančios lietuvių rungtynės su Vengrija, nei trečiadienio mačas su tais pačiais Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkais – būtent jie kartu su slovėnais, vokiečiais ir prancūzais jau būtų nugvelbę kelialapius į čempionato aštuntfinalį Berlyne.

„Labai norisi, kad jie jos turėtų. Labai tikiuosi, kad jie jos turės“, – motyvacijos stengtis prancūzams linkėjo pirmas antradienio rungtynes su visa Lietuvos delegacija įdėmiai stebėsiantis Jonas Valančiūnas.

Tuo metu patys prancūzai apie artėjantį susitikimą ir jame sau išsikeltus tikslus kalbėjo gana aptakiai.

„Kadangi jau užsitikrinome vietą kitame etape, dabar mums svarbiausia – tobulinti savo žaidimą per likusius susitikimus, kad į aštuntfinalį atkeliautume pasitikėdami savo jėgomis. Esminis dalykas – mūsų pačių žaidimo kokybė“, – mačo išvakarėse dėstė Lietuvos rinktinę šeštadienį 27 taškais jau „pavaišinęs“ Evanas Fournier.

Anot Niujorko „Knicks“ snaiperio, susiklosčiusi situacija, kad Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė ryžtingai įsiterpė į kovą dėl kelialapio „mirtininkų“ praminta B grupėje, jo pernelyg nenustebino.

„Nematau nieko keisto – jie šiemet žaidžia su labai didele aistra. Bosniai vos nepraleido Europos čempionato dėl finansinių sunkumų ir kitų komandą užgriuvusių problemų, todėl buvimas čia jiems reiškia labai daug. Jie nori pradžiuginti savo sirgalius, jie žaidžia su papildoma motyvacija“, – tikino E. Fournier.

Prancūzijos rinktinė pati visai neseniai savo kailiu pajuto bosnių energiją ir jėgą – rugpjūčio 27 d. pasaulio čempionato atrankos varžybose Sarajeve prancūzai šeimininkams pralaimėjo 90:96, o bosnių vidurio puolėjas Jusufas Nurkičius sukūrė vieną gražiausių vasaros žaidimo epizodų Europoje, galingai sugrūdęs kamuolį į krepšį per Vincento Poirier rankas.

Bosnių rinktinės treneris Azizas Bekiras įsitikinęs, kad prancūzai to gana netikėto pralaimėjimo nėra pamiršę.

„Mes žinome, kad po rungtynių prancūzai jautėsi blogai ir žiniasklaidai visko prikalbėjo. Maždaug, „jūs įveikėte mus dabar, bet mes jūsų lauksime Kelne“. Jie tikrai norės revanšo.

Tačiau mes žaidžiame vis geriau ir aš manau, kad dabar rūpintis turi jie, o ne mes. Nes mes žaidžiame vis geriau ir geriau“, – keletą sykių po situaciją grupėje sujaukusios bosnių pergalės prieš Slovėniją pakartojo krepšinio specialistas.

Visgi Delfi paklaustas, ar minėtasis pralaimėjimas Sarajeve gali tapti papildoma motyvacija stengtis ir įrodyti savo pranašumą Kelne, E. Fournier šyptelėjo.

„Taip, tai šiek tiek motyvuoja. Žinote, niekas nenori pralaimėti tai pačiai komandai du kartus iš eilės, bet revanšas nebus pagrindinis tikslas. Nebus taip, kad dabar juos reikės „užmušti“ aikštėje. Mes turime žaisti kokybiškai, disciplinuotai, ugdytis teisingus komandinius įpročius. Tai – svarbiausi dalykai“, – akcentavo jis.

Evanas Fournier

Komandos įžaidėjuiThomui Heurteliui prisiminimai apie nesėkmę Sarajeve didelių emocijų irgi nesukėlė.

„Žinote,reikia laimėti ne tik dėl to, kad nusileidome Bosnijoje. Pergalė reikalinga siekiant išlaikyti komandos mentalitetą. Laimėjome du kartus paeiliui ir norime tuo ritmu judėti tolyn. Tai tikrai nebus kažkokios keršto rungtynės, bet stengsimės žaisti su tokiu nusiteikimu, kaip žaidėme prieš Lietuvą. O tos rungtynės tikrai buvo sunkios“, – pažymėjo krepšininkas.

Nors kyla vis daugiau spekuliacijų dėl to, kad vietą atkrintamosiose jau užsitikrinusios komandos gali pradėti skaičiavimus ir ne visa jėga žaisdamos bandyti rinktis, kurią vietą grupėje užimti vardan parankesnių varžovų aštuntfinalyje ar ketvirtfinalyje, Th. Heurtelis tikina kitką: „Aišku, kad mums svarbu grupėje būti kuo aukščiau. Tą ir bandysime padaryti“.


Įžaidėjas pripažino žinantis, kad Lietuvos rinktinė yra iš esmės priklausoma nuo prancūzų pasirodymo, tačiau tris kartus pralaimėję lietuviai į kampą save įvarė patys ir prancūzams nuo to nei šilta, nei šalta: „Iš tikrųjų mes nelabai rūpinamės kitais. Nėra čia jokių priešiškumų ar principingumų. Mums patiems svarbiausia sužaisti kuo kokybiškiau.“

Ilgą laiką atsilikę, šeštadienį prancūzai lietuvius galų gale įveikė 77:73. Th. Heurtelis pripažįsta, kad tąsyk prancūzai jautėsi lyg žaisdami išvykoje – arenoje viską užgožė Lietuvos sirgalių ūžesys.

„Susidarė įspūdis, kad žaistume Lietuvoje – palaikymas buvo nuostabus. Galbūt šį kartą jie padės mums? Tikiuosi, taip ir bus“.

Kitą dieną po pergalės prieš Lietuvą prancūzai žaidė su vengrais, kurie favoritams metė rimtą iššūkį ir nervus tampė iki paskutinių sekundžių – 74:78.

E. Fournier net nebando slėpti, kad dabartinė sistema, kai keletą kartų per savaitę tenka žaisti dvejas rungtynes per dvi dienas, yra netinkama – krepšininkai pervargsta. Prancūzas ragina į tai atkreipti dėmesį turnyrus organizuojančią Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA).

„Sudėtinga. Dvejos rungtynės NBA ir dvejos rungtynės Europos čempionate – du skirtingi dalykai. Tokiame turnyre Europoje – nedidelis rungtynių skaičius, todėl jos būna daug labiau įtemptos. Ir kai tu turi vėlyvą mačą, tu atsiguli miegoti tik paryčiais.

Taip, sąlygos vienodos visiems, bet būtų sąžininga ir protinga, jei FIBA padarytų tvarkaraščio pakeitimus ir tarp rungtynių komandos turėtų daugiau poilsio.

Faktas, kad čia kiekvienų rungtynių svarba didesnė nei ilgame NBA sezone, čia tu turi fiziškai kietai žaisti nuo pirmų minučių. Todėl tokios situacijos, kai per savaitę du kartus žaidi po dvejas rungtynes iš eilės, tikrai išvargina“, – skundėsi E. Fournier.

Likusios B grupės rungtynės

Antradienis, rugsėjo 6 d.

Bosnija ir Hercegovina – Prancūzija, Vengrija – Lietuva, Vokietija – Slovėnija

Trečiadienis, rugsėjo 7 d.

Lietuva – Bosnija ir Hercegovina, Prancūzija – Slovėnija, Vengrija – Vokietija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)